Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Agatha Christie skapte legendariske krimplott. I 1926 forsvant hun selv sporløst

Mysteriet fascinerer fremdeles, 90 år etter.

FORSVANT: I elleve dager var verdensstjernen Agatha Christie sporløst forsvunnet. Her på et bilde fra 1946, 20 år etter hendelsen. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORSVANT: I elleve dager var verdensstjernen Agatha Christie sporløst forsvunnet. Her på et bilde fra 1946, 20 år etter hendelsen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Agatha Christe døde i 1976, 85 år gammel, hadde hun publisert ikke mindre enn 66 krimromaner og 14 novellesamlinger.

Forfatterlegenden har solgt rundt to milliarder bøker, og er med det verdens mestselgende romanforfatter.

De intrikate plottene og karismatiske krimheltene gjorde Christie til en verdensstjerne allerede på 1920-tallet, og fremdeles den dag i dag er det mange nordmenn som enten plukker opp en Agatha Christie-roman eller får med seg nye og gamle filmatiseringer i løpet av påskehøytida.

Men Christie tenkte ikke ut fantasifulle krimplott bare på papiret: I 1926 skapte forfatteren overskrifter verden over da hun brått forsvant uten forklaring, og var borte i elleve dager før hun kom til rette. Fremdeles er hendelsen noe av et mysterium.

Forlatt bil i skogen 3. desember 1926, etter en krangel med ektemannen Archie, tok da 36 år gamle Agatha Christie bilen og forlot parets hus i Berkshire. Ektemannen hadde nylig fortalt at han ville avslutte ekteskapet, han hadde innledet et nytt forhold. I et brev til sin sekretær meldte Christie at hun dro til Yorkshire.

Men dagen etter, 4. desember, ble Christies bil funnet forlatt på bredden av en innsjø i nærheten. Panseret var åpent, lyktene lyste og bagasjen lå inne i bilen, men Agatha Christie selv var ikke å finne. Slik beskrives iallfall hendelsen i boka «The Complete Christie: An Agatha Christie Encyclopedia».

Den påfølgende leteaksjonen involverte flere hundre politimenn og ble omtalt på forsiden av New York Times. I elleve dager spekulerte verden rundt hva som kunne ha hendt Christie. Både PR-stunt, selvmord og drap ble lansert som teorier. Britiske The Daily Mail utlovet dusør for opplysninger som førte til oppklaring.

Falskt navn Og elleve dager senere kunne en ansatt ved Hydro Hotel i Yorkshire legge krav på dusøren: Han hadde gjenkjent en av gjestene på hotellet som krimforfatteren hele landet var på utkikk etter.

Ektemannen og politiet oppsøkte Christie, som hadde holdt til på hotellet under falskt navn siden dagen etter forsvinningen. Snart kunngjorde Archie Christie at kona led av «fullstendig hukommelsestap, hun vet ikke hvem hun selv er».

I alle sine leveår etter hendelsen kom Agatha Christie aldri selv med noen forklaring på forsvinningsnummeret. Selv ikke i sin selvbiografi nevner hun episoden med et ord.

LETEMANNSKAP: Dette bildet skal vise politimenn som tar en pause i letingen etter Agatha Christie, i området der bilen hennes ble funnet forlatt: Foto: NTB Scanpix
LETEMANNSKAP: Dette bildet skal vise politimenn som tar en pause i letingen etter Agatha Christie, i området der bilen hennes ble funnet forlatt: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Archie og Agatha Christie gjennomgikk skilsmisse to år senere. I 1930 giftet Agatha seg med arkeologen Max Hallowan, som hun holdt sammen med til sin død i 1976.

Nye teorier Forsvinningen har fascinert Christie-lesere og historikere helt fram til i dag, og fremdeles lanseres nye opplysninger som skal kunne forklare episoden.

I en biografi fra 2006 la forfatter Andrew Norman fram legejournaler som kunne støtte opp om hendelsen som et utslag av en type hukommelsestap på engelsk kalt «fugue state», en transelignende tilstand ofte utløst av stress eller depresjon.

I fjor skrev Kate Mosse, selv forfatter av flere bestselgere, en tekst der hun så etter spor i Christies bøker for å finne en forklaring på motivet bak forsvinningen.

- Hun skriver om ulykkelige kvinner i dårlige ekteskap, hun skriver om kvinner i følelsesmessig opprør som flykter fra mennene sine. Jeg tror det er den beste veiledningen. Sporene ligger der i bøkene, gjemt i full offentlighet, sa Mosse til The Independent.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart