KOMMER MED RÅD: Åge Aleksandersen sier at det er viktig å ha et godt apparat rundt deltakerne i TV-talentkonkurranser når de en gang skal tilbake til hverdagen og muligens møter veggen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMER MED RÅD: Åge Aleksandersen sier at det er viktig å ha et godt apparat rundt deltakerne i TV-talentkonkurranser når de en gang skal tilbake til hverdagen og muligens møter veggen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Åge Aleksandersen advarer mot «Idol» og «Norske talenter»: - Kan være livsfarlig

Hva gjør de når de må spille for tre betalende tilskuere?

NAMSOS (Dagbladet): Mens «Norske talenter» var i gang med årets finalerunder og «Idol»-dommerne plukket ut årets håpefulle deltakere fra auditions rundt om i landet, deltok den norske rockkongen Åge Aleksandersen sist uke på et seminar om artisthelse i Namsos.

Der benyttet han anledningen til å sende ut en advarsel til de unge og håpefulle som oppsøker stjernestatus gjennom talentkonkurranser på tv.

Deltakelsen kan være livsfarlig, mener Aleksandersen.

- Når du er 16 år og med på en talentkonkurranse på tv, så tror du at 700 000 mennesker skal se på deg hver helg. Du tror at kameraene skal følge deg hele tida. Men det er sjelden slik det ender, og når du får den virkeligheta i fleisen tror jeg at det kan være direkte skadelig. Det kan være livsfarlig, for å være helt ærlig, å gå fra den fargesprakende og uvirkelige greia til å skulle spille for tre betalende. Dét er noe helt annet, sa veteranen under kurset «Karrierens pris».

- Kan møte veggen At mange realitydeltakere sliter når kameraene brått blir slått av, blir underbygget av en artikkel i Tidsskrift for Norsk psykologforening som ble publisert i høst.

Her svarte halvparten av «Idol»-finalistene som ble intervjuet at de fikk tildels sterke, negative følelsesmessige reaksjoner etter å ha blitt stemt ut og sendt tilbke til hverdagen igjen.

ARTISTPSYKOLOG: Siegbrit Tranaas.
ARTISTPSYKOLOG: Siegbrit Tranaas. Vis mer

- Det kommer ei anna virkelighet, som er helt annen enn den man drømte om. For virkeligheta er ikke hundretusenvis av fans og applaus etter alt du gjør. Derfor er det viktig at det er noen kvalifiserte personer som kan hjelpe til og bistå når man møter hverdagen etterpå og muligens møter veggen. Jeg kjenner ingen enkeltskjebner, men har vært såpass lenge med i gamet at jeg skjønner at dette kan skje, utdyper Åge Aleksandersen overfor Dagbladet.

Siegbrit Tranaas er psykologspesialist og driver Artistpsykologen, en gratis onlinetjeneste for de som arbeider i underholdningsindustrien, driftet av Rock City Namsos og Norsk underholdningsmedisinsk institutt. 

- Trenger en «reality check» Hun forteller at hun har fått henvendelser fra rundt 70 personer i år, deriblant flere av Norges mest kjente musikere.

- Det er viktig for deltakerne i tv-sendte talentkonkurranser å ha noen å snakke med om situasjonen mens de ennå er i ilden, for å bevisstgjøre dem på mangelen på oppmerksomhet når programmet tar slutt. En «reality check», på mange måter, for tilværelsen etterpå blir i svært få tilfeller slik de trodde, sier hun.

«Idol»-vinneren fra 2004, Kjartan Salvesen, er en av dem som har kjent på denne tomheten etter at kameraene er slått av.

- Når oppmerksomheten avtar, kommer det et enormt tomrom. Det kjente til og med jeg som vant. De som ikke mener det, er nok ikke helt ærlige. Tomrommet er større enn folk aner, sier Salvesen.

- Får god oppfølging Bjarne Laastad, informasjonssjef i TV 2, sier at de har et godt opplegg for å forberede nye «Idol»-deltakere på det som venter dem.

- Nå skal det først og fremst sies at psykologene vi jobber med sier at det å være på tv ikke er skadelig. Men vi snakker mye om tomheten etterpå mens de er med i konkurransen, slik at de kan være forberedt på tilværelsen etterpå.

- Hvordan er oppfølgingen når konkurransen er slutt?

- Det blir veldig individuelt, for vi merker fort hvem som trenger det. Vi har ikke satt noen tidsramme på hvor lenge vi tilbyr oppfølging, men etter en stund er det jo naturlig at man går hver til sitt, sier Laastad.

PRISEN FOR POPEN: Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal snakket om «karrierens pris» på et seminar i Namsos før helga. Foto: Jonas Pettersen
PRISEN FOR POPEN: Åge Aleksandersen og Vebjørn Rodal snakket om «karrierens pris» på et seminar i Namsos før helga. Foto: Jonas Pettersen Vis mer