FINALIST: Leserne av Dagbladet, Se og Hør og Tv2.no har stemt fram to av Åge Aleksandersens sanger blant de seks finalistene i kåringen av tidenes allsang. Foto: NTB Scanpix
FINALIST: Leserne av Dagbladet, Se og Hør og Tv2.no har stemt fram to av Åge Aleksandersens sanger blant de seks finalistene i kåringen av tidenes allsang. Foto: NTB ScanpixVis mer

Åge Aleksandersen

Åge Aleksandersen om superhiten: - Verden eksploderte. Det var litt uvirkelig

Åge Aleksandersen er ikke i tvil om at livet hadde vært annerledes uten sangene «Lys og varme» og «Levva livet».

- Disse to sangene var nok med på å forandre livet mitt. Jeg hadde solgt mye plater før denne utgivelsen, så eksploderte verden. Det var litt uvirkelig det hele, skriver Åge Aleksandersen i en e-post til Dagbladet.

Året da Aleksandersens verden eksploderte var 1984. Ikke bare ble «Lys og varme» en megahit, men også «Levva livet» ble en allsangslager. Albumet, som også bar tittelen «Levva livet» og inneholdt begge disse låtene, slo alle rekorder og ble Norges mestselgende plate med 275 000 solgte eksemplarer.

I dag er begge som nasjonalskatter å regne, og begge kan bli kåret til «tidenes norske allsang». Kåringen er et samarbeid mellom Dagbladet, Se og Hør og TV 2-programmet «Allsang på Grensen». 40 nominerte folkekjære sanger er blitt til seks, og i sommer kan du stemme på de seks finalistene.

- Et godt tidsbilde

Aleksandersen selv, skjønner ikke helt hvordan de to sangene har fått en så stor plass i norske hjerter.

- Som alltid er det vel jeg som skjønner minst av dette. Men jeg registrerer at de brukes mye den dag i dag, skriver han.

I perioden etter at «Levva livet» kom ut dro Aleksandersen på turné og holdt to konserter hver kveld. Det ble mye jobb. Han besvimte to ganger mens han sto på scenen den våren.

Han fikk to måneders spilleforbud, mens det strømmet inn brev fra folk som fortalte om hvordan «Lys og varme» forandret livet deres, har NRK tidligere skrevet.

Selv mener Aleksandersen at «Levva livet» traff tidsånden, da den ble gitt ut under den kalde krigen. «Æ syns atomkrig e for jævlig. Men at høsten kan vær fin», sang Aleksandersen, i låta hvor han også synger at han synes Reagan er en tulling og Andropov er en gærning.

ROYAL ALBERT HALL: Åge Aleksandersen under konserten han holdt i Royal Albert Hall i 2016. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ROYAL ALBERT HALL: Åge Aleksandersen under konserten han holdt i Royal Albert Hall i 2016. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- «Levva livet» er vel et ganske bra tidsbilde. Det var kald krig, atomtrussel og så videre. Den er sørgelig aktuell den dag i dag, skriver han.

Den andre nominerte låta, «Lys og varme» beskriver han som et lite stykke melankoli.

- Hva forteller fansen deg om forholdet sitt til disse to låtene?

- Det er så utrolig mange historier, nært vogga eller nært grava. «Lys og varme» må vi alltid behandle med respekt, da vi vet at der ute et sted står det noen som har et sterkt forhold til sangen, skriver Aleksandersen.

Trofaste siden 1984

Begge låtene har vært gode å ha i en lang karriere som har gått både opp og ned.

- Trofaste har de vært med meg helt siden 1984. Alltid stilt opp og gjort jobben, sier han.

I tillegg til Aleksandersens to låter, kniver også disse fire om å bli tidenes allsang: «Idyll» av Postgirobygget, «Tore Tang» med Mods, «Elektrisk» av Marcus og Martinus og «To fulle menn» av Jokke og Valentinerne.

Da Dagbladet snakket med Morten Abel om «Tore Tang», fortalte han at han hadde et ambivalent forhold til sangen han skrev på gutterommet, og ga ut med bandet Mods i 1981.

- Spredd seg som løvetann

- Det er en av de aller første jeg skrev som ble spilt inn, kanskje den aller første. Utviklingen gikk fort, vi ble mer opptatt av punk, nyveiv og progrock. Jeg syntes «Tore Tang» virket umoden, fortalte Abel.

I dag har han derimot et annet forhold til den, og synes at det er hyggelig at den er nominert i konkurransen.

- Sangen har spredt seg som løvetann fra Rogaland oppover Vestlandet til Nord-Norge. Den synges overalt. Det er både gøy og merkelig, sa han.

«To fulle menn» av Jokke & Valentinerne lever også fortsatt i beste velgående, over 30 år etter at den kom ut.

- Det er vel bedre tekster fra hans hånd, men også de tilsynelatende morsomme tekstene hans har en dobbeltbunn. Styrken hans som tekstforfatter var at han klarte å si noe allmenngyldig om det å være menneske, som stadig nye generasjoner kan kjenne seg igjen i, har Håkon Torgersen, bassist i Jokke & Valentinerne, tidligere uttalt om avdøde Joachim (Jokke) Nielsen og sangteksten til «To fulle menn».