Åge Aleksandersen

Nasjonaltrubaduren Åge Aleksandersens (født 21. mars 1949) første skritt ut i rampelyset var da han og gruppa «Mads Inc.» vant Namdalsmesterskapet i Pop i 1966 med låta «Off The Hook». Vinyldebuten kom med Prudence-singelen «Kom Bli Med til København (der får du sikkert 200 gram)», der Åge og trønderrockens andre hårete sønn Terje Tysland kan høres sammen, i en ikke altfor velklingende falsett. Med en aura av langt hår, skumle narkorykter, et veldokumentert overinntak av karsk og til da uhørte mengder piggtråd i lydmiksen skapte bandet furore i den trauste hjembygda Namsos, for senere å bli Norges ledende progrock-band.

Bandet hentet mye av sin inspirasjon fra britiske Jethro Tull, og var en av de store inspiratorene for de talløse folkrock-bandene i Norge på 70-tallet med sin bruk av uvante (i rockesammenheng) instrumenter som fløyte og trekkspill. Men i motsetning til de fleste av sine andre mandolinklimprende kolleger havnet ikke Prudence i AKP-rørslas klamme og politisk millimeterkorrekte kunstneriske svøpe.

Bandet, som tidliger hadde kledt klingende navn som «The Tunes» og «Whoopee Chop», oppkalte seg til slutt etter låta «Dear Prudence» på Beatles «White Album». Etter et kort mellomspill som «Dear Prudence» endte bandet opp som bare «Prudence». De første årene var magre, og bandet overlevde mer eller mindre på jevnlige spillejobber i Mosjøen, der de hadde en trofast fanskare og det lille plateselskapet «Experience Records», som ga ut alle singlene til gruppa. Albumene kom på Polydor.

I 1975 var det slutt. Avskjedskonserten på Samfundet i Trondheim 11/12 samme år resulterte i en av Norgeshistoriens mer vellykede dobbelt-livealbum. Men Åge var allerede på vei for seg selv. Han ville synge på nork. Soloalbum «7800 Namsos» var allerede utgitt da Prudence sang sin svanesang under det runde taket ved Ælgeseter Bru.

Sammen med «Mot i brystet, mord i blikket, Bomben und Granaten» (1976) utgjør «7800» (utt. åtte hundre og sju tusen) albumet «sint ung mann som ikke solgte så mye»-perioden i Åges solokarriere.

Med en blanding av visesang og rock tok salgene seg opp på de neste tre albumene, men det var først med «Dains Me Mæ» (1982) han ble nasjonaltrubadur. Denne perioden, som nådde et høydepunkt i 1984 med 275 000 solgte av «Levva Livet», ble avsluttet med «Eldorado» i 1986.

Åge er fortsatt en folkekjær artist, og står som en påle i trøndersk samtidskultur, men hans kommersielle og kunsteriske gullalder er definitivt over. Albumet «Laika» (1991) står som det definitive lavmål i hans karriere.

I tillegg til solokarrieren har Åge vært programleder sammen med Tore Strømøy på NRK og vært produsent for D.D.E. I 1988 fikk han den, til norsk rockemusiker å være, sjeldne æren å kunne få lese sin egen biografi, Johan O. Jensens «Fremmed Fugl».