Åge flyr avsted

ÅRHUS (Dagbladet): Flyg avsted heter Åge Aleksandersens nye CD som kommer 1. februar. I går fløy den snart femti år gamle rockeveteranen og bandet hans til Århus, der publikum på utestedet Train ble de første som fikk høre de nye låtene.

- Danskene forstår ikke trøndersk, men de skjønner Konstantin Popchristovs fiolinspill. Så det går fra trøndersk via en bulgarsk fiolinist - og da er danskene med, sier Åge Aleksandersen og ler.

Om to måneder, 21. mars, fyller Åge femti år. Gamlingen er for lengst blitt bestefar. På morgenflyet fra Gardermoen til Århus takker han nei til flyvertinnens tilbud om en Gammel Dansk, men gleder seg til en røyk. Den aldrende trønderrockeren ser ut til å være full av pågangsmot, klar for konserter i Danmark og riksdekkende turne i hjemlandet.

Få nordmenn har hatt platesuksess som Åge Aleksandersen(49). Hver eneste utgivelse har passert 50 000, noen har solgt i hundretusenvis. Han har skrevet sanger som er blitt moderne klassikere - og andre som er regelrett slaktet.

- Nå kommer det tretten nye sanger, under samletittelen Flyg avsted - og det er ikke luftfarten du tenker på?

- Det handler om ei problemstilling som foreldre kommer opp i. En dag må du bare innse at du har ungene til låns. Så skal de ut i ville, vakre verden. Det er vel det den sangen handler om.

- Lyden er annerledes på denne plata. Det er noe som er borte.....

- Og så er det noe som er kommet til. Det er mye mer strenger, i alle varianter, og så er det ikke keyboard. Slik har vi spilt nå en stund. Det er veldig OK å spille med et reint strengeorkester. For meg er det en veldig stor forskjell, men det er kanskje ikke slik for alle som hører det.

- Du har ikke gått fra rock til visesang?

- Snarere tvert i mot, vil jeg si. Det er et åpnere og mer direkte lydbilde, som kler bandet og sangene godt.

- Ulf Risnes (Tre små kinesere) har produsert, hvilken betydning har det hatt?

- Han er en annen generasjon, han er mer pop-orientert enn det jeg har vært de siste ti årene. Han har strammet til og komprimert. Sanger som blir seks minutter når jeg holder på, er blitt tre minutter og femti sekunder. Dette har vi jobbet bevisst med. Vi har lekt mye.

- Føler du et press i retning av at du snart må komme med en ny folkekjær sang, av typen Lys og Varme?

- Nei, jeg gjør ikke det, men noen håper sikkert. Jeg har ingen slike forventninger. Men jeg vet jo at det er noen fine sanger på plata, tekster som sikkert vil berøre noen - det tror jeg.

Åge-turneen starter 3. mars i Namsos og fortsetter til påske. I april er han i gang igjen - han skal Norge rundt, hele løypa. Noen turneslutt er ikke fastsatt. Den fortsetter så lenge noen vil høre på oss, lover Åge.

- Du er ikke for gammel til dette?

- Jo, det er helt sikkert. Men jeg synes fortsatt det er både artig og viktig å stå på en scene. Og så er det levebrødet vårt - ikke bare mitt, men også de andre musikernes. Det er dette vi lever av i perioder.

- Hvordan skal du feire femtiårsdagen??

- Hvis det blir som jeg mener det skal være, så blir det meg og familien - vi finner på noe. Salg av femtiårsdagen til ukeblad? Det blir ikke aktuelt i det hele tatt.

- Føler du deg gammel?

- Nei, jeg føler meg ikke gammel. Jo, noen søndagsmorgener!

FLYR AV STED:</B> Bestefar Åge fyller snart femti - og skal turnere flittigere enn noen gang. Om to uker kommer han med ny plate.