Åge i groovet

Åge Aleksandersens nye vår vil materialisere seg i en lang, herlig turné-sommer.

KONSERT: TRONDHEIM (Dagbladet): Etter år med artistisk ørkenvandring, peker både popularitets- og kredpila oppover for Åge Aleksandersen. Det kan skyldes en skjerpet låtskriverpenn og melodisans, slik det vises på 60 000-selgeren «To skritt frem».

Det kan også skyldes at den eneste veien fra begredelighetene Åge leverte gjennom hele nittitallet, har vært opp, opp, opp.

Gullgroove

Eller vi kan plassere bjella på katten med en gang: det er den nye, rumpesparkende utgaven av Sambandet som spiller Åge god, det høres ut som bandet har hjulpet Åge tilbake til det gullgroovet som ble borte et eller annet sted på det seine 80-tall.

Hvis man hadde klippet sammen de beste passasjene av turnéåpningen på lokkalet i Royal Garden Hotel og kuttet vekk noen av de nyere låtene, så kunne Åge & Sambandet vært en killer av en headlinerkonsert på den norske avslutningsdagen på Quart-festivalen, en kvittering på at kredibiliteten til og den flergenerasjonelle respekten for Åge er høyere enn noensinne.

Her skal det sies at det tok en ti låters tid for Åge & Sambandet å komme opp i riktig marsjfart under turnéstarten i Trondheim fredag kveld. Det skal også sies at rairai-faktoren i perioder blir i svetteste laget - det går en tynn linje mellom nødvendig publikumsfrieri og lallende vrøvl.

Totalt sett er dette derimot for smålige innvendinger å regne. En frådende «Ramp» etterfulgt av en helt fantastisk «Fremmed fugl» satte en voldsom standard for nivået på «greatest hits»-delen av Åge-konserten. «Dains me dæ» er og vil fortsette å være en av norsk rocks flotteste sanger, her framført med upåklagelig tyngde og raus allsangvennlighet. «4 pils og en pizza» fråder fortsatt i den piskende latinorockutgaven som også er å finne på liveplata som følger med «To skritt fram».

I slike stunder, med Bjørn Røstads saksofoneskapader i front på scenen, trigger Åge de samme følelsene som Bruce Springsteen gjør sammen med The E Street Band: slitesterke låter fra artistens kreative glansdager pakket inn som tett, rå rock\'n\'roll.

Opplagt finale

Mot slutten sklir det litt ut igjen, Åges hitsett er langt og herlig, men begynner også litt seint, slik at konsertens kvalitative momentum fisler ut til fordel for mer rendyrket trøndersk feststemning. Det sier mye at Åge selv understreker det opplagte i at «Levva livet» er ekstranummer ved å bære ut et banner med påskriften «Levva livet, kanskje?». Her er Åge pliktoppfyllende publikumshelt, uten den kresne forfengeligheten som ofte preger stjerner som er lei sine største hits.

Og er det noe Åge ikke vil, er det å skuffe sitt mest hengivne publikum. Det er nok viktigere enn all verdens kredibilitet.

PÅ HJEMMEBANE: Åge Aleksandersen & Sambandet startet sin lange sommerturné foran et hengivent og fredagsskrålende Trondheim-publikum natt til i går.