Åge trekkplaster for de rødgrønne

Åge Aleksandersen og Sambandet skal turnere landet rundt før høstens kommunevalg.

BVALGKAMP: Åge Aleksandersen skal holde konserter i alle fylker i forbindelse med høstens kommune- og fylkestingsvalg. Foto:
BVALGKAMP: Åge Aleksandersen skal holde konserter i alle fylker i forbindelse med høstens kommune- og fylkestingsvalg. Foto:Vis mer

Nå skal han selvfølgelig ikke lire av seg Arbeiderpartiets program på sine konserter i alle landets fylker. Men turneen skjer i et samarbeid med LOs største forbund, Fagforbundet. Og forbundet ville neppe inngått samarbeid med en artist som formidlet høyrepolitikk.

I går sto Aleksandersen for det kulturelle innslaget foran møtet i LOs representantskap, som skulle vedta retningslinjene for årets lønnsoppgjør. Men det er mye politikk både i sangtekster og i lønnsoppgjør. På kongressen i 2009 fikk Alexandersen LOs hederspris. Med prisen fulgte en pengesum på 50000 kroner.

I går fortalte han hva han har gjort med pengene. Han har opprettet et fond, som sammen med ytterligere 50000 kroner fra Fagforbundet og 50000 kroner fra LO sentralt, er i stand til å gi priser til lovende artister i Nicaragua. I går var 26 år unge Carlos Ernesto Bermúdez Estrada første mottaker. Prisen han fikk var på 10000 kroner som er om lag en halv årslønn i hjemlandet Nicaragua. Der har forresten en av Alexandersens kjente sanger, «Akkurat no», hatt gjennomslag i Katia Cardenals spanske oversettelse. Sangen ble i går framført av Aleksandersen, hans datter Line Sofie som foretok selve prisutdelingen og prismottaker Estrada.

LO-leder Roar Flåthen videreførte ellers en innarbeidet tradisjon på disse representantskapsmøtene, ved å være litt språklig og kulturelt omtrentlig. Enten trodde han Nicaragua hadde et eget språk, eller så glemte han bare i farten at både sanger og prisutdeling foregikk på spansk. Uansett karakteriserte han det i vennlige vendinger som «detta språket». Jeg antar at Jonas Gahr Støre ikke ville kokettert på samme vis. Men i Folkets Hus kjenner folk seg igjen i Flåthens metode. Vi husker tidligere Yngve Hågensen som strevde med fremmedordet «markedsliberalisme» fra talerstolen så lenge at han endte opp med å si «faen!».

Kulturelle innslag er blitt vanlig på alle større møter i politikk og fagbevegelse, enten det er Ap eller LO som er arrangør eller det er Høyre, Frp eller KrF. Ikke alltid er det harmoni mellom artistenes holdninger og arrangørenes. For de fleste artister er trolig slike oppdrag attraktive. De er godt betalt og tar kort tid. De skal jo ikke trette ut forsamlingene som tross alt har viktige ting fore.

Men for Aleksandersen er det åpenbart samsvar mellom oppdrag og egne verdier. Ingen tviler på hans sosiale engasjement. Trønderrockeren har opptrådt på en rekke landsmøter i arbeiderbevegelsens ulike partier og forbund. Glemte jeg Sambandet? De skal være med på høstens valgturné, som sikkert koster Fagforbundet noen millioner kroner.

Formålet er å tromme sammen så mange medlemmer og velgere som mulig og forhåpentlig inspirere dem til å stemme ved valget. Derfor skal konsertene hovedsakelig finne sted i fylkenes største byer. Åge Aleksandersen står sterkt i dette velgersegmentet. Dette er klassisk mobilisering fra fagbevegelsens side. Kanskje ikke hipt, men muligens funksjonelt. Vi får se og høre.