DEBATT

DEBATT: A-krim.

Agendas selektive interesse for fakta

Det er ikke grunnlag for å si at omfanget av arbeidslivskriminalitet er stadig økende. Tvert imot indikerer informasjonen vi har at omfanget er mindre enn for få år siden.

ALVORLIG: Arbeidslivskriminalitet er utvilsomt et problem som bør tas på alvor, skriver innsenderen men mener mange trolig overdriver omfanget. Her fra byggingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta. Foto: NTB Scanpix
ALVORLIG: Arbeidslivskriminalitet er utvilsomt et problem som bør tas på alvor, skriver innsenderen men mener mange trolig overdriver omfanget. Her fra byggingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om arbeidslivskriminalitet (a-krim) er basert på en virkelighetsforståelse om at slik kriminalitet er et enormt samfunnsproblem som stadig øker i omfang.

I en kronikk i Dagbladet nylig skrev jeg at den beskrivelsen vi hører fra omtrent alle aktører i denne debatten, trolig overdriver omfanget av problemene. Det er for eksempel ikke grunnlag for å si at omfanget av arbeidslivskriminalitet er stadig økende, som blant annet er et sentralt premiss i Regjeringens strategi mot a-krim.

Tvert imot indikerer den informasjonen vi har at omfanget er mindre enn for få år siden, og ikke spesielt stort i dag sett i et lengre historisk perspektiv. Kronikken er basert på et Civita-notat som gjennomgår de mest sentrale studiene av omfanget av a-krim i Norge.

Rådgiver Hilde Nagell i tankesmien Agenda kritiserer meg i et innlegg i Dagbladet 5.oktober for å bagatellisere problemene. Nagell erkjenner at det er vanskelig å si noe sikkert om omfanget av a-krim basert på de studiene som er tilgjengelig. Likevel undrer hun seg over at noen bruker tid og krefter på å påpeke dette. Vi burde heller laget handlingsplaner for å bekjempe problemene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer