Agent mot president

«24» og «Presidenten» ble Emmy-nominert. «Friends» imponerte og må kjempe med «Sex og singelliv».

Klokka 14.38 norsk tid ble årets Emmy-nominasjoner kunngjort fra Academy of Television Arts & Sciences' Leonard H. Goldenson Theatre i Los Angeles. Flest nominasjoner fikk HBOs begravelsesbyrå-serie «Six Feet Under» som kan få prisen i 23 kategorier. Like bak kom Presidenten med 21 nominasjoner.

De to seriene må slåss om den ettertraktede dramaprisen mot blant andre den nye kritikerroste serien «24» som går på TV2 i sommer. Der spiller Kiefer Sutherland CIA-agent Jack Bauer så bra at han er nominert som beste mannlige dramaskuespiller. Samme ære til del ble Martin Sheen som spiller president Jed Bartlet i «Presidenten». Serien vant beste drama-pris de to foregående årene.

På komifronten gjør «Friends» det sterkt. Ikke bare er de nominert som beste komiserie, men for første gang kjemper de om prisene for beste skuespillere. Matt LeBlanc, Matthew Perry og Jennifer Aniston kan alle gå hjem med prisen etter NBCs Emmy-show 22. september. Sterkeste komiserie-konkurrent er ventet å bli «Sex og singelliv» som vant i fjor.

I 2001 var «Sopranos» den store nominasjons-vinneren med nominasjoner i 22 kategorier, men i år ble serien sendt på en tid av året som gjør at de ikke er med i konkurransen. Nykommeren «24» blir av mange ansett som en av «Presidentens» sterkeste konkurrenter. Den nyskapende tv-serien har 24 episoder som foregår i sanntid. Det vil si at hver times lange episode tilsvarer en times handling i virkeligheten. Hele serien utspiller seg dermed over et døgn.

Flere ganger blir skjermen delt opp i to-tre-fire ruter, og produsentene bruker en del virkemidler som er uvanlige på tv. I snitt fulgte over en halv million seere de fire første episodene som ble sendt på TV2, og tv-kanalen er storfornøyd med suksessen. «24» ble raskt en kritikerfavoritt i USA, men ble ikke så populær blant seerne som Fox Television håpet. I startet fulgte 8 millioner amerikanere CIA-agentens kamp mot klokka. Tross de noe skuffende seertallene, spiller de nå inn en ny sesong inn hvor vi får følge et nytt døgn i agentens liv.

MOROGJENG: Jentene som liker sex og byliv kan vinne komiprisen for andre år på rad.
<B>KRITIKERROST: CIA-agent Jack Bauer er stjerna i den originale tv-serien som stakk av med flere av dagens Emmy-nominasjoner.