Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Agenten fant romanen i søpla. Hun la den ikke fra seg før den var ferdiglest.

Slik ble Lori Lansens besteselgende bok oppdaget.

UKJENT SUKSESS: Selv om romanen «Reisen hjem» av den kanadiske forfatteren Lori Lansens (t.v.) topper norske salgslister, er forfatteren nesten ikke kjent etter ti år. Her med ektemann og «24»-regissør Milan Cheylov og deres to barn. Foto: Privat
UKJENT SUKSESS: Selv om romanen «Reisen hjem» av den kanadiske forfatteren Lori Lansens (t.v.) topper norske salgslister, er forfatteren nesten ikke kjent etter ti år. Her med ektemann og «24»-regissør Milan Cheylov og deres to barn. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tusener av leseglade nordmenn fungerer «Reisen hjem» av Lori Lansens som sommerens strandlektyre. Bare Jo Nesbøs «Gjenferd» selger bedre.

I to måneder har den kanadiske forfatterens debutroman, som originalt kom ut som «Rush Home Road» i 2002, hatt en topp tre-plassering på boklistene. Likevel vet knapt noen hvem forfatteren er.

Det til tross for at hun nå blir sammenlignet med storheter som Charles Dickens, John Steinbeck og Toni Morrison.

- De sammenligningene er jo enormt flatterende, sier Lansens til Dagbladet.

- Men alle de tre har åpenbart inspirert meg, legger hun til.

Stolt over historien «Reisen hjem» handler om en gammel afroamerikansk kvinne som gjenopplever sin egen barndom når hun tar til seg liten jente.

Bakteppet for historien, som er satt til Ontario i Canada, er at regionen var et tilfluktssted for diskriminerte fargede fra midten av 1800-tallet.

Lansens vokste selv opp i Ontario, og tror at noe av bokens popularitet har med stedets fascinerende historie.

- Jeg er stolt over at stedet jeg vokste opp kunne gi trygghet til dem som søkte tilflukt fra rasediskriminering, forteller hun.

Så mishandling Nå bor Lansens i Santa Monica-fjellene utenfor Los Angeles. Hun har to barn med ektemann og TV-regissør Milan Cheylov, som har hatt regi på populære serier som «24» og «Prison Break».

Selv om Lansen er stolt av sine røtter, er det ikke alt hun er like kry over ved hjemstedet i Ontario.

- Karakterene i boka er den typen mennesker jeg observerte i oppveksten. Jeg så barn bli forsømte og mishandlet. Jeg ønsket å skrive en historie om befrielse, og å gjøre det godt for de barna, forteller hun.

Komponerte høyt Det har gått over 10 år siden 49-åringen forfattet boken. Da hadde hun allerede tenkt på historien i 15 år.

- Jeg tenkte egentlig å bli filmskaper. Men da finansieringen uteble for prosjektet mitt for tredje gang, da sa mannen min at jeg skulle forlate filmbransjen og skrive boken jeg hadde tenkt på så lenge, sier hun.

Da hun begynte å skrive, fikk paret vite at de ventet sitt første barn. For at ikke alt barnet skulle høre var ni måneder med tastetrykk, begynte Lansen å komponere «Reisen hjem» muntlig.

- Det forandret hvordan jeg skrev, og hvordan jeg fortsatt skriver i dag, forteller hun.

- Enormt lykketreff Lansens fullførte et førsteutkast like før hun fødte. Uten kontakter i bokbransjen, sendte hun manuskriptet rundt i hytt og pine.

- Hun som nå er agenten min, fant romanen mer eller mindre i søpla. Hun plukket den opp og begynte å lese, og stoppet ikke før hun var ferdig. Det var et enormt lykketreff, sier Lansens.

Nå skriver Lansens på sin fjerde roman. Men hadde ikke «Reisen hjem» blitt plukket opp, vet hun ikke hvor hun hadde vært i dag.

- Jeg ville absolutt fortsatt å skrive. Men den boka ville kanskje aldri sett dagens lys.