Agenten fant romanen i søpla. Hun la den ikke fra seg før den var ferdiglest.

Slik ble Lori Lansens besteselgende bok oppdaget.

UKJENT SUKSESS: Selv om romanen «Reisen hjem» av den kanadiske forfatteren Lori Lansens (t.v.) topper norske salgslister, er forfatteren nesten ikke kjent etter ti år. Her med ektemann og «24»-regissør Milan Cheylov og deres to barn. Foto: Privat
UKJENT SUKSESS: Selv om romanen «Reisen hjem» av den kanadiske forfatteren Lori Lansens (t.v.) topper norske salgslister, er forfatteren nesten ikke kjent etter ti år. Her med ektemann og «24»-regissør Milan Cheylov og deres to barn. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tusener av leseglade nordmenn fungerer «Reisen hjem» av Lori Lansens som sommerens strandlektyre. Bare Jo Nesbøs «Gjenferd» selger bedre.

I to måneder har den kanadiske forfatterens debutroman, som originalt kom ut som «Rush Home Road» i 2002, hatt en topp tre-plassering på boklistene. Likevel vet knapt noen hvem forfatteren er.

Det til tross for at hun nå blir sammenlignet med storheter som Charles Dickens, John Steinbeck og Toni Morrison.

- De sammenligningene er jo enormt flatterende, sier Lansens til Dagbladet.

- Men alle de tre har åpenbart inspirert meg, legger hun til.

Stolt over historien «Reisen hjem» handler om en gammel afroamerikansk kvinne som gjenopplever sin egen barndom når hun tar til seg liten jente.

Bakteppet for historien, som er satt til Ontario i Canada, er at regionen var et tilfluktssted for diskriminerte fargede fra midten av 1800-tallet.

Lansens vokste selv opp i Ontario, og tror at noe av bokens popularitet har med stedets fascinerende historie.

- Jeg er stolt over at stedet jeg vokste opp kunne gi trygghet til dem som søkte tilflukt fra rasediskriminering, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer