Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aggressiv og melkedrikkende gjeng skal ha stanset filmstjernas Trump-protest

Kunstprosjektet «He will not divide us» var ment å vare i fire år.

BLE ARRESTERT: Filmstjerna Shia LaBeouf, kjent fra «Transformers»-filmene ble arrestert av politiet i slutten av januar som følge av konflikter med oppmøtte på demonstrasjonsområdet. Foto: NTB Scanpix
BLE ARRESTERT: Filmstjerna Shia LaBeouf, kjent fra «Transformers»-filmene ble arrestert av politiet i slutten av januar som følge av konflikter med oppmøtte på demonstrasjonsområdet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Idéen var forholdsvis enkel: Installér et offentlig videokamera, koble til en live internettstrøm på en hvit vegg og rop slagord mot Donald Trumps fire år lange presidentperiode.

20. januar, samme dag som Trump ble innsatt som USAs president, startet den kontinuerlige protesten til skuespiller og seinere performance-kunstner Shia LaBeouf, den finske kunstneren Nastja Säde Rönkköb og den britiske kunstneren Luke Turner.

KAMERA: Foran dette overvåkningskamera kunne hvem som helst stille seg opp å rope «He will not divide us». Foto: NTB Scanpix
KAMERA: Foran dette overvåkningskamera kunne hvem som helst stille seg opp å rope «He will not divide us». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fare for sikkerheten

Trioen samarbeidet med museet Museum of the Moving Image i New York om kunstprosjektet «He will not divide us». Nå er det stanset. Grunnen er manglende sikkerhet, vold og trusler.

- Installasjonen skapte en seriøs og pågående fare for museet, besøkende, ansatte, lokale innbyggere og nærliggende forretninger, skriver Museum of the Moving Image i en pressemelding.

Prosjektet startet som et levende debattinnlegg i kontroversen rundt presidentvalget, men ble til slutt et arnested for vold, noe som endret det opprinnelige formålet med installasjonen, informerer de videre.

Amper stemning

Filmstjerna Shia LaBeouf, kjent fra filmatiseringen av «Transformers», ble også arrestert av politiet i slutten av januar som følge av konflikter med oppmøtte på området. Politiet så seg til slutt nødt til å holde vakt døgnet rundt.

«He will not divide us» var ment å rette søkelyset mot polariseringen av USA i kjøIvannet av den amerikanske valgkampen. Alle kunne møte opp og stille seg foran kamera utenfor museumet, noe som førte til at det ikke bare var «seriøse» anti-Trump-demonstranter til stede.

Særlig på natterstid ble det ampert, ifølge blant annet The Independent og The Verge.

I starten av februar vekket en aggressiv og melkedrikkende gjeng med menn i bar overkropp, oppstuss. Melk er blitt en internettreferanse for «hvit renhet» knyttet til white supremacy-bevegelsen, og mens mange vil hevde at store deler av gjengen bare var ute etter «å trolle» foran kamera, var imidlertid en mann, tatovert med kjente nazimotiver, svært aktiv foran linsa.

Tåler laktose

I videoen spytter han melk, og dunker seg på brystkassa som er dekorert med en svart, hardlinjet sol, og navnet von Rohr, angivelig en referanse til nazi-generalen Hanns von Rohr.

SKAPTE KONTROVERS: En stor gruppe med menn i bar overkropp drakk melk foran kamera. Foto: Skjermdump / Thewillnotdivideus
SKAPTE KONTROVERS: En stor gruppe med menn i bar overkropp drakk melk foran kamera. Foto: Skjermdump / Thewillnotdivideus Vis mer

Melk som symbol på det nynazistene mener er «hvit overlegenhet», bunner i rasistiske overbevisninger om at «hvite» mennesker er overlegne andre raser fordi de tåler laktose, ifølge nettstedet Mic.com. Teorien stammer visstnok fra mørke irrganger av den omstridte og utskjelte trollfabrikken 4Chan.

Selv skal enkelte av de lettkledde personene ha forfektet at de drakk melk i kampen mot «den veganske agenda», overfor en person som diskuterte med dem på stedet.

Helgen etter ble altså installasjonen vedtatt avsluttet, men lever videre på prosjektets hjemmeside, skal vi tro kunstnerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling