Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Aggressivt damp-selskap

Tobakksindustriens ordbruk.

TILGJENGELIG: Hvorfor ikke ha resept?  Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix
TILGJENGELIG: Hvorfor ikke ha resept? Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til min kronikk 9.3. «Mest effektivt å forebygge» som gjaldt kampen mot kreften, kom det bøttevis med usaklige kommentarer fra Norsk Dampselskap. De utmerket seg ved å holde en hånlig tone. Den 28.3. slår de til igjen mot «fanatikere som hevder de utroligste ting».

Tobakksindustrien innførte ordet «fanatiker».
Da ofrene for passiv røyk organiserte seg for å redde helsa, kalte Big Tobacco (BT) dem for fanatikere for å latterliggjøre dem. De lyktes i å klebe denne merkelappen så godt på, at den brukes, selv i dag. Nå illustrert av damperne.

Nei, vi tror ikke at barn begynner å røyke hvis de ser én e-sigarett. Men mye tyder på at hvis unge over 18 får høre at e-sigaretter er mindre farlige enn vanlige får de lyst til å prøve dem. Spesielt når de glamorøse utgavene i lekre farger kommer i matbutikkene. Hvis de prøver, er det fort gjort å bli avhengig. Nikotin er blant de 5 mest avhengighetsskapende stoffer som finnes. Med heroin og kokain på første og tredjeplass.

Også dampen fra e-sigaretter uten nikotin inneholder farlige kjemikalier. 

Vi forstår at damperne som bruker e-sigaretter vil ha dem lett tilgjengelig. Men kan ikke en ordning hvor disse kan fås på resept være løsningen for dem?

Å beskylde oss, som jobber frivillig for å redusere tobakkskadene, for å løpe tobakksindustriens ærend er i frekkeste laget. Sjekk heller ut virkeligheten.

Store tobakkselskaper som Reynolds og Altria (Philip Morris) eier nå store deler av e-sigarettindustrien. De betaler såkalte «grasrot»-grupper og 450 lobbyister millioner av dollar for å påvirke USA-politikerne til ikke å regulere e-sigaretter. Det er blitt en kjempeindustri som omsetter for langt over tre milliarder.

Folkehelseinstituttet skriver at data fra andre land viser at bruken av e-sigaretter er økende i de yngste aldersgruppene. De forteller oss at andre kan få i seg «passiv damp» og at den inneholder like mye nikotin som passiv sigarettrøyk.

Jeg kjenner ingen som vil at deres ungdommer skal begynne med e-sigaretter.