Agnes Kittelsen tar en pause fra film og TV

Spilte i årets to største filmer og er aktuell med storsatsingen «Halvbroren» på NRK.

(Dagbladet): Med store roller i de to mest sette norske filmene i år - «Kon-Tiki» og «Reisen til julestjernen» - har skuespiller Agnes Kittelsen (32) holdt en høy profil i 2012.

På toppen kommer nå tidenes norske TV-seriesatsing, «Halvbroren», basert på Lars Saabye Christensens store roman fra 2001, med premiere på NRK 6. januar.

Livsløgner - Jeg har et sterkt forhold til romanen. Den toucher mange aspekter ved det å være menneske, og den tar for seg store temaer - fra barndom til alderdom og livsløgnene vi alle i større eller mindre grad bærer med oss, sier Kittelsen, som spiller kona til den ene av halvbrødrene historien kretser rundt.

- Det er en utfordring å overføre noe slikt til TV, men allerede da jeg leste manuset tenkte jeg «å ja, vi er sikret». Samtidig som romanen er kokt ned til enkeltstående episoder har man har klart kunststykket å bevare den saabyeske tonen. Det er en vanskelig jobb, men når du har fått til det, er mye gjort, sier Kittelsen.

Forfatteren selv insisterer på at han ble oppriktig beveget av den ene episoden som ble vist til pressen i går.

«Halvbroren» har NRK fått produsert eksternt, av selskapet Monster. Kittelsen ønsker ikke å kommentere den siste tidens debatt om NRK Drama.

Annet enn:

-  Jeg håper folk nå ser at vi kan lage bra norsk tv-drama - vi har alle forutsetninger. Når vi kommer en slik stor satsing midt i denne debatten må vi jo levere!

Trenger teater Nå ser hun fram til å returnere til teaterscenen. I går, umiddelbart etter å ha gitt intervjuer til hele presse-Norge om «Halvbroren», møttes flere av de involverte - inkludert Kittelsen, Nicolai Cleve Broch og regissør Per-Olav Sørensen - for de første prøvene på Harold Pinter-stykket «Bedrag», som settes opp av Riksteateret neste år.

- Jeg er glad for all oppmerksomheten rundt filmene, for når man lager noe vil man jo at det skal bli sett. Men det å gå tilbake til teateret nå, er helt nødvendig for meg, sier hun.

- Når man lager film, er det litt slik at man får beskjed om å stå der og der og si det og det. Nå skal jeg få komme med egne forslag og selv være med på å utvikle en rolle. Det er noe med det å få ro til å gå på jobb og jobbe i fred over tid med en rolle. Jeg føler jeg trenger det nå, sier hun.

• Se bilder fra gårsdagens premierefest i dagens Dagbladet.

SPILLER I «HALVBROREN»: Fra venstre Henrik Holm, Vibeke Bugge, Ola G. Furuseth, Jon Øigarden, Agnes Kittelsen, Marianne Nilsen, Frank Kjosås, Mariann Hole, Oscar Sandven Lundevold og Nicolai Cleve Broch. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SPILLER I «HALVBROREN»: Fra venstre Henrik Holm, Vibeke Bugge, Ola G. Furuseth, Jon Øigarden, Agnes Kittelsen, Marianne Nilsen, Frank Kjosås, Mariann Hole, Oscar Sandven Lundevold og Nicolai Cleve Broch. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer