Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Agnes Ravatn fikk P2-lytternes romanpris

- En spesielt fin pris å få, fordi det er leserne som bestemmer.

FENGET LESERNE: Ikke alle litteraturkritikere jublet over Agnes Ravatns roman av fjoråret. Men P2-lytternes jury mente «Fugletribunalet» var best. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FENGET LESERNE: Ikke alle litteraturkritikere jublet over Agnes Ravatns roman av fjoråret. Men P2-lytternes jury mente «Fugletribunalet» var best. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er langt fra første gang det gjøres stas på spaltist og forfatter Agnes Ravatn (30), men nå kan hun føye P2-lytternes romanpris til lista over hedersbevisninger.

Prisen mottar hun for romanen «Fugletribunalet», under en seremoni på Litteraturhuset i Fredrikstad i morgen.

- Man skal kanskje ikke vekte priser mot hverandre. Men denne er er spesiell fordi det er leserne, ikke er profesjonelle kritikere og andre forfattere som bestemmer hvem som vinner. Og det er leserne jeg primært skriver for, sier Ravatn, som blant annet er fast spaltist i Dagbladet.

Deles ut av lytter-jury P2-lytternes romanpris, som ble oppretta i 1997 og består av både penger og kunst, deles ut av en jury bestående av seks litteraturinteresserte radiolyttere.

Når de diskuterer de nominerte bøkene, kringkastes samtalene på radio. Da har Ravatn sittet og fulgt med.

- Å høre om deres leseropplevelser med boka har vært noe av det kjekkeste jeg har opplevd - gripende, rett og slett. De seks jurymedlemmene møter nok litteraturen på en litt annen måte enn folk som jobber med litteratur til daglig, og de har hatt forstandige, grundige diskusjoner, sier Ravatn.

Spis hatten Hun mener dessuten å øyne en forskjell i hvordan «Fugletribunalet» er mottatt blant folk som kjenner henne som en syrlig, skarp og ikke så rent lite morsom spaltist, og de som ikke vet noe om henne fra før.

- Noen anmeldere er åpenbart blitt skuffet over at boka ikke er så morsom som de forventa. Konklusjonen har vært at «hun er først og fremst essayist, ikke romanforfatter». Da blir jeg ekstra glad for at boka fenger vanlige lesere, sier hun.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger var blant dem som mente Ravatn ikke helt fant sin tone i boka.

- Nå må Krøger spise hatten sin, ler Ravatn.

Hovedprosjekt «Fugletribunalet» er ikke hennes debutroman. Den kom for seks år siden og het «Veke 53». Det synes overflødig å nevne at forfatteren har tenkt å skrive flere.

- Siden jeg var seks år gammel har jeg hatt lyst til å bli romanforfatter. Med P2-lytternes romanpris er jeg blitt enda sikrere på at det er romanene som er mitt hovedprosjekt, legger hun til.

- Planen er at det ikke skal gå ytterligere seks år før neste roman. Men et par år bør det nok gå - for å vise at boka er et gjennomtenkt prosjekt og ikke noe jeg bare lirer av meg, sier hun.

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!