- Agnes Ravatn skrev fjorårets beste bok

Ungdommen er enig med P2-lytterne.

PRISVINNER: Forfatter og spaltist Agnes Ravatn fikk i dag Ungdommens Kritikerpris. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PRISVINNER: Forfatter og spaltist Agnes Ravatn fikk i dag Ungdommens Kritikerpris. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Som du kanskje har fått med deg, dersom du har fulgt litt med på db.no/bok i det siste, er det tid for priser i bok-Norge. I dag var det ungdommens tur til å peke på fjorårets beste bok, gjennom utdelingen av Ungdommens Kritikerpris.

Den gikk til Dagblad-spaltist Agnes Ravatn, for boka «Fugletribunalet».

Skulle tatt på kjole
- Dette var veldig kjekt. Jeg hadde ikke trodd det, da hadde jeg tatt på meg kjole. Jeg må få takke alle skolene og elevene som har lest. Dere representerer en veldig innsiktsfull leserskare, sa Ravatn da hun mottok prisen, ifølge en pressemelding fra Foreningen !les.

De administrerer prisen, mens en jury på 150 elever fra videregående skoler har stemt fram vinneren. «Fugletribunalet» var en av åtte bøker som var nominert til prisen, valgt ut av Norsk Kritikerlag.

Elevene kom til akkurat samme konklusjon som P2-lytterne gjorde tidligere i år. Også P2-lytternes romanpris gikk til Agnes Ravatn.

Avslutning med klo
«Fugletribunalet» handler om TV-programlederen Allis Hagtorn, som flytter til et avsides sted og tar jobb som hushjelp for Sigurd Bagge, en mann i førtiåra. Etterhvert som Allis' fascinasjon for Sigurd øker, og hun finner ut mer om bakgrunnen hans, blir vi også kjent med hennes historie. Hun har forlatt mann og jobb etter en offentlig sexskandale.

Boka har fått flere svært positive anmeldelser, men Dagbladets anmelder Cathrine Krøger mente at den manglet litt nerve. Likevel - «Avslutningen slår bokstavelig talt kloa i deg», skrev Krøger.

NOMINERTE TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS

Lars Mørch Finborud: «De svarte skiltene». Gyldendal.
Nikolaj Frobenius: «Mørke grener». Gyldendal.
Roy Jacobsen: «De usynlige». Cappelen Damm.
Merethe Lindstrøm: «Arkitekt». Aschehoug.
Steinar Opstad: «Å, høye dag». Kolon.
Agnes Ravatn: «Fugletribunalet». Samlaget.
Øyvind Rimbereid: «Orgelsjøen». Gyldendal.
Jan Jakob Tønseth: «Prosten». Cappelen Damm.

Les mer om de andre prisene vi har skrevet om i det siste:

Norlis debutantpris
Kritikerprisene
Kulturdepartementets priser til barne- og ungdomslitteratur
Nominasjonene til Rivertonprisen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer