Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Noia»

Agnete Johnsen om panikkangsten i MGP: - Jeg-kommer-til-å-dø-angst

Ny podkast-serie om angst.

Preget: Agnete Johnsen da hun møtte pressen i Stockholm etter at hun overraskende røk ut av Eurovision 2016 allerede i semifinalen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Preget: Agnete Johnsen da hun møtte pressen i Stockholm etter at hun overraskende røk ut av Eurovision 2016 allerede i semifinalen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Musikkarrieren hennes startet som 14-åring i The BlackSheeps. Da Agnete Kristin Johnsen (23) skulle stå på scenen for Norge i Eurovision 2016, var hun inne i sin verste periode med panikkangst.

Artisten har lenge vært åpen om sine angstproblemer. I den nye podkast-serien «Noia» forteller hun hvordan angsten oppsto og hva den har gjort med henne. Fra hun på ungdomsskolen fikk vondt i magen, til den brøt ut for alvor da hun var 16-17 år og skulle begynne på videregående.

- Det gikk ikke så bra. Jeg måtte slutte fordi jeg hadde så mye angst. Jeg prøvde meg på første året to ganger, men det gikk ikke, rett og slett.

- Ekstremt og dramatisk

Christine Dancke, blant annet kjent som programleder i NRK P3, har laget podkast-serien der Johnsen, Fabian Stang og Kristoffer Lo fra Highasakite er blant dem som snakker om sine erfaringer.

Christine Dancke: Har laget podcastserie i 16 episoder om sin og andres angst. Foto: Dagbladet
Christine Dancke: Har laget podcastserie i 16 episoder om sin og andres angst. Foto: Dagbladet Vis mer

Panikkangst er en fellesnevner for flere av dem. Og angst for å få angst.

- Jeg bestemte meg for å gjøre noe på dette to dager etter at jeg hadde hatt mitt første anfall. Panikkangst er ekstremt og dramatisk - og vanlig. Likevel ante jeg ingenting om det, sier Dancke til Dagbladet.

Hun har fått veldig mange tilbakemeldinger etter at hun i en Facebook-oppdatering fortalte om sin egen panikkangst.

- Ingenting var morsomt

I podkasten har hun med seg en psykolog som bidrar til å sette samtalepartnernes erfaringer i perspektiv.

- Det har vært opp og ned med angst, til BUP, til psykologer, til psykiatere, innlagt og medisiner, ikke medisiner, sier Johnsen i «Noia».

Hun beskriver 2015-2016 som den verste perioden.

- Da var det jeg-kommer-til-å-dø-angst. Veldig altoppslukende. Ingenting var morsomt lenger. Det å spille musikk var ikke morsomt, det å dra på byen var ikke morsomt, det å være med venner var ikke morsomt.

- Det er en sorg man bærer på, at man har mistet seg selv, fortsetter hun.

- Ødela MGP

Johnsen forteller at redselen for å få panikkanfall hindret henne i mye.

- Det ødela mye av Melodi Grand Prix for meg. Og det gjorde at jeg ikke klarte å prestere og være meg selv under Eurovision. Fordi jeg rett og slett var redd for å få panikkanfall og miste det helt.

Johnsens manager Espen Nystad opplyser at hun ikke har noe å tilføye ut over det som kommer fram i podkasten.

Kristoffer Lo derimot, forteller at både det å snakke i podkasten og generell åpenhet rundt panikkangsten har hjulpet ham.

- Det er to grunner til at jeg stilte opp. Den ene er at det kan hjelpe andre, og den andre at det kan hjelpe meg. Åpenhet gjør meg både mer og mindre sårbar på samme tid, sier han til Dagbladet.

- Jeg opplever det som en trygghet at mennesker rundt meg vet. Og så ligger det en styrke i å snakke om angsten, det er som om jeg tar litt kontrollen selv, fortsetter han.

Panikkanfall på scenen

Kristoffer Lo fikk sitt første panikkanfall på scenen med Highasakite i Canada. Han ble livredd og klarte ikke å synge. Øystein Skar, som spiller keyboard i bandet, skjønte at noe var galt. Han tok med seg Lo ut på en benk etter konserten og beordret han til å konsentrere seg om å puste og glemme alt annet.

- Det første anfallet varte sikkert en time eller halvannen før det begynte å gi seg. Du blir så fryktelig redd fordi det er en helt ny og ukjent følelse.

Lo med Highasakite: F.v. Øystein Skar, Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu, Kristoffer Lo og Marte Eberson. Roskildefestivalen 2016. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
Lo med Highasakite: F.v. Øystein Skar, Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu, Kristoffer Lo og Marte Eberson. Roskildefestivalen 2016. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Etterpå ble Lo veldig fokusert på seg selv, angsten for nye anfall gjorde at han hele tiden gikk og kjente etter.

- Da kan det være til hjelp at en av de andre ber meg kveile ut en kabel, gjøre noe praktisk som får hodet over på noe annet. Det ligger en omsorg i å avdramatisere, sier han.

- Ikke alene

Lo forteller at psykolog, metakognitiv terapi og mindfulness har bidratt til at det nå er lenge siden forrige anfall.

- Dette kan gå i små og store bølger og arte seg forskjellig fra person til person. Etter hvert som jeg har fått hodet over vannet har jeg fått en ny glede av musikken. Det går an å være aktiv og få til ting selv om man sliter.

Den allsidige artisten jobber nå med filmmusikk til dokumentarfilmen «Trondheimsreisen».

Christine Dancke forteller at «Noia» har vært som terapi for henne. Hun oppsummerer panikkangst-erfaringene slik:

- Noe av det jeg har lært er at det ikke er farlig, at du ikke er alene, og at det er lysere utsikter. Første gang så tror du at det aldri går over, men det blir bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!