- Åh, Åse!

Hyllest til Åse

Hun forsvinner fra landet, hun vender oss ryggen, hun ofrer seg rett og slett for broderfolket og den Stockholm-baserte stillingen som direktør for Svenska Filminstitutet. Men hun gir av seg selv en siste gang før hun setter seg i Saab Sonetten, og cruiser over grensa.

Hun vrikker jula inn med Pikenes' orkester Penthouse Playboys i en av millenniumskiftets mer ekstraordinære duett-seanser.

Skuddsikker alder

- Har man først vært artist en gang i tida, er det alltid fristende å vende tilbake, sier den tidligere kulturministeren, som alltid vek unna den belastende syngende politiker -rollen. Men når politikken nå er i ferd med å bli fortid, kan hun løsne på tømmene.

- Jeg har lest at man blir litt «bullet-proof» når man passerer de 50, humrer Åse som passerte den magiske grensa i mars.

- Ja, da kan man se fanden i hvitøyet, fastslår den alltid like 23 år gamle Pikenes.

De to kan synes som et umake par der de møtes i Dagbladets nærvær. Hun stilren som alltid, med klassisk hvit drakt. Han i kort, spygrønn frynsejakke à la Billy Idol, beige skinnbukse og sykkelsko fra helvete.

Fra Kirsti til Åse

Men denne Pikenes, en nær slektning av sosiolog Kjetil Rolness, eier ikke skam. I fem år nå har han vrikket seg inn i jula, geleidet av nasjonens fremste kulturpersonligheter fra fortid og nåtid:

I 1995 var Kirsti Sparboe og Stein Ingebrigtsen gjester på den aller første julekonserten til Penthouse Playboys.

Året etter delte Dollie de Luxe og Odd Børre scene med orkesteret.

I 1997 kunne et proppfullt Rockefeller glede seg over Wenche Foss og Morten Harkets tilstedeværelse.

I fjor stilte Jan Eggum som en meget hederlig erstatning for Samantha Fox.

- Men egentlig har jeg siklet på Åse i flere år. Hun har lenge vært mitt førstevalg.

- Ja, at jeg stiller opp må ses på som en arbeidsseier for Pikenes. Han har mast og mast, bekrefter hun.

Dylan på japansk

Kleveland har en betydelig sangkarriere å se tilbake på. Både i inn- og utland. En ting er storhiten «Intet er nytt under solen». Men langt mindre påaktet er hennes suksess i Frankrike og Japan. Hun spilte i sin tid inn hele åtte singelplater på japansk! Flere av dem var oversatte Bob Dylan-låter.

- Jeg ble kalt for «Big Boy». Det største og rareste japanerne hadde sett, smiler hun.

Men siden Ballade la kassegitarene på viseloftet på begynnelsen av 80-tallet, har damen ofret seg for andre sysler.

- De siste årene har jeg knapt nok sunget i dusjen. De eneste unntakene har vært offisielle middager utenlands der man har følt behovet for å myke opp stemningen litt, forteller hun.

Oddvars skinnjakker

- Men hvorfor Jens Pikenes? Har du en dragning mot menn i korte skinnjakker?

- Vel, Oddvar (Bull Tuhus, Klevelands ektemann, red. anm.) gikk mye i skinnjakker da jeg møtte ham. Men med Pikenes er det vel mer det at man blir tiltrukket av det som er forbudt og litt annerledes.

Pikenes ser langt mindre nøkternt på det når det gjelder Kleveland.

- Hun har stemmen, klokskapen, skjønnheten og stilen. Dessuten er hun alltid fin på håret. Med andre ord; hun er den komplette kvinne.

- Hva med de lange skjørtene? Er ikke de litt hemmende for en mann med Pikenes' virile kraft?

- Man har alltid vært fascinert av mystikken i den kvinnelige seksualiteten. Det dulgte, det skjulte, det man bare aner, repliserer Pikenes - og slenger lanken rundt Klevelands midje.

HERRENES ÅSE: Jens Pikenes har «scoopet» til seg selveste Åse Kleveland, som dermed gjør comeback som sangartist under Penthouse Playsboys' julekonsert på Rockefeller 17. desember.