Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ai, for en artig krig

Klossmajorer i Lego-konsernet mot Kinas kjendiskunstner.

LEKENDE: Ai Weiwei aksjonerer mot Lego-konsernet som nekter å levere et stort parti byggeklosser til bruk i et kunstverk. Her med sønnen Ai Lao. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LEKENDE: Ai Weiwei aksjonerer mot Lego-konsernet som nekter å levere et stort parti byggeklosser til bruk i et kunstverk. Her med sønnen Ai Lao. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei har bestilt et stort parti byggeklosser fra Lego, men fått tommelen ned for ordren. Begrunnelsen er politisk. Som det heter i avslagsbrevet fra den danske leketøysgiganten: «vi kan ikke godta bruk av Lego til politiske arbeider».

Bestillingen ble avslått i september, men i disse dager er den blitt en verdensnyhet etter at Ai Weiwei har offentliggjort saken på Instagram.

Timingen er ikke tilfeldig. Offentliggjøringen av Lego-nei?et faller sammen med nyheten om at det britiske firmaet Merlin Entertainments - som eier og driver Legoland-parker flere steder i verden - skal åpne nytt et Legoland i Shanghai. Det ble behørig annonsert under Xi Jinpings statsbesøk i Storbritannia, der den kinesiske presidenten ble feiret som en keiser. Fest, forbrødring og økonomisk samarbeid fortrengte enhver kritikk av brudd på menneskerettigheter fra statsbesøkets dagsorden.

Lego-saken har est ut til en global politisk aksjon. Fra hele verden strømmer det nå inn tilbud om Legoklosser til Ai Weiweis prosjekt. Det planlagte kunstverket er tiltenkt en Ai Weiwei/Andy Warhol-utstilling i Victoria i Australia. Det er en videreføring av et prosjekt Ai gjennomførte på det nedlagte fengselet Alcatraz i San Francisco, der han brukte Legoklosser til å bygge portretter av 175 kjente politiske fanger, deriblant Nelson Mandela, Edward Snowden og - selvsagt - den kinesiske dissidenten og fredsprisvinneren Liu Xiaobo. Utstillingen bærer navnet «Trace».

På en pressekonferanse i Berlin denne uka har Ai Weiwei takket publikum for strømmen av Lego-bidrag og kunngjort at han vil organisere oppsamlingssteder for donasjoner i flere byer. Han vil også bruke Lego-aksjonen som et kunstverk, en kunstnerisk happening, en aksjon for ytringsfrihet og politisk kunst. Slik føyer aksjonen seg inn i serien av Ais kampsaker som både har kostet ham 81 dager i fengsel, innleggelse på sykehus med hjerneblødning og riving av et nybygd atelier i Shanghai. Men finner Lego seg i å bli assosiert med Kinas undertrykkelsesapparat?

Ingen tvil om at Ais politiske slagkraft øker proporsjonalt med hans internasjonale berømmelse. Blant all støtte og sympatierklæringer finnes det imidlertid folk, f.eks. The Guardians kunstkritiker Jonathan Jones, som minner om at «Lego er et leketøy, ikke kilde til ondskap».

Her manes Ai Weiwei til å velge sine kampsaker med litt større omhu. Å gjøre Lego til syndebukk kan være å banalisere kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Uansett - PR-geniet Ai Weiwei har lett match mot klossmajorene i Legos PR-avdeling. Spørsmålet er om aksjonen tar sånn av at det blir tomme hyller i leketøybutikkene før jul.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!