PÅ LESBOS: Den kinesiske aktivisten og kunstneren Ai Weiwei viser det største mot i sin samtid både som kunstner og en synlig aktør for menneskeverd. Her er kunstneren fotografert 1. januar i år da han besøkte den greske øya Lesbos der det daglig er menneker på flukt som forsøker å komme til en trygg havn.  Foto: NTB Scanpix
PÅ LESBOS: Den kinesiske aktivisten og kunstneren Ai Weiwei viser det største mot i sin samtid både som kunstner og en synlig aktør for menneskeverd. Her er kunstneren fotografert 1. januar i år da han besøkte den greske øya Lesbos der det daglig er menneker på flukt som forsøker å komme til en trygg havn. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ai Weiwei på motets vei

Globalkunstner Ai gjør inntrykk i Londons Royal Academy of Arts.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det minner om et ørkenlandskap når man nå går inn på plassen foran Burlington House. Bygningen som rommer Royal Academy of Arts. Bronsestatuen av sir Joshua Reynolds (1723 -92) - første president for de kongelig utnevnte kunstnerne - er nesten ikke å se inne i en installasjon av jerntrær.

Iscenesettingen rommer også en bastant lenestol av glattpolert, grå marmor. Kinesiske Ai Weiwei åpner umiddelbart for flere tolkninger med denne installasjonen. Hans dystopi gir ekko av klimatrusselen.

Den materialiserer planetens plager med makabre metaforer, som minner om skrekkromantikkens visuelle vokabular på 1800-tallet. Ai går ut over å synliggjøre en situasjon, i det installasjonen også fanger oss fysisk og mentalt inn i et emosjonenes og tankenes sted. Verkets intensitet kanaliseres videre opp trappa, der en strøm av energi går gjennom 11 utstillingssaler.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn