Bytter ut de klassiske høretelefonene:

- Airpods er som tamponger uten tråd

Apples trådløse nyvinning latterliggjøres. 

KRITISERES: Apples trådløse Airpods har fått mye kritikk de siste dagene.  Foto: Stephen Lam/Getty Images/AFP 
KRITISERES: Apples trådløse Airpods har fått mye kritikk de siste dagene.  Foto: Stephen Lam/Getty Images/AFP  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det eneste problemet er at Airpod finnes og at Apple virkelig vil ha deg til å betale 1300 kroner for dem, skriver Adario Estrange, reporter for Mashable.com.

Han er ikke den eneste som har gjort narr av Apples nyvinning Airpods, som ble lansert sammen med Iphone 7 onsdag.

På Iphone 7 er minijack-inngangen fjernet. Øretelefoner med kabel er erstattet med Airpods, trådløse øretelefoner, som kobler seg til din iphone med bluetooth-teknologi.

Airpods koster 159 dollar, som tilsvarer omtrent 1310 norske kroner.

Lette å miste

Etter Apple-lanseringen har ikke reaksjonene latt vente på seg. Flere teknologieksperter synes det er uforståelig at de vanlige øretelefonene skal erstattes.

De påpeker problemet med at de er lette å miste. Mens morsomhetene hagler på Twitter er ikke mediene nådige i anmeldelsene av Apples nyvinning. Wall Street Journal kritiserer Apples hang til å presse alt av funksjoner inn i smarttelefonene. Apple får også kritikk fra The Guardian.

Avisas journalist Julia Carrie Wong mener trådløse Airpods er som tamponger uten tråd. Det er åpenbart at kabelen er der slik at øretelefonene ikke skal forsvinne.

- Den er der for å holde orden på en veldig viktig ting, og for å hjelpe deg å fiske denne tingen ut uansett hvilket hull eller sprekk den har forsvunnet inn i, skriver hun.

Chris Taylor, reporter for Mashable.com beskriver det han hørte på iPhone 7-lanseringen som noe av det dummeste han har hørt.

- Apple har fjernet den mest suksessfulle øretelefonstandarden i verden til fordel for eget system, skriver han.

Ler av Apples «courage»

Ifølge Apple registrerer øretelefonene når du snakker slik at bakgrunnsstøy filtreres. Teknologien skal være så sensitiv at lydavspillingen starter med en gang du setter dem i ørene, men for å bruke dem må de lades med jevne mellomrom.

Under lanseringen av Iphone 7 brukte Apples markedssjef Phil Schiller ordet courage da han snakket om Apples motivasjon for å utvikle Airpods.

Dette har ikke gått upåaktet hen på Twitter hvor det blant annet er blitt publisert redigerte bilder av den indiske frigjøringslederen Mahatma Gandhi med Airpods.

Også den amerikanske talkshowverten Ellen Degeneres har publisert en iPhone 7- monolog.

Profitt-spekulasjon

Christopher Kiønig, Strategisk sikkerhetsrådgiver i Watchcom, et av Norges største kunnskapsbedrifter innen informasjonssikkerhet, mener man kan stille spørsmål ved Apples tanke om profitt under utviklingen av Airpods.

- De er lette å miste så man kan spekulere i det. I tillegg har de fjernet et valg for brukeren når man ikke lenger kan plugge inn en minijack-kabel på iphone 7, men blir avhengig av en ekstra dongle, sier han til Dagbladet.

Ifølge Kiønig er bluetooth-teknologi generelt mer sårbart med tanke på avlytting, men:

- I utgangspunktet ville jeg ikke ha tvilt på det med sikkerheten. Informasjonssikkerhet handler først og fremst om fornuft hos brukeren. Tar man en sensitiv samtale er det lurt å gå vekk fra folkemengdene, sier han.

For å avlytte samtaler flere meter unna trengs avansert utstyr.

Så langt Watchcom har erfart er det ingen stor forskjell på Airpods og bluetooth-telefoner som finnes fra før.

- Bedrifter som ser for seg at de kommer til å bruke mobilnettet til sensitiv informasjon, bør tenke seg om når det gjelder sårbarhetene i bluetooth, men da kan man si at man flytter risikoen et annet sted. Mobilnettet kan også avlyttes, sier han.

Apple har foreløpig ikke kommet med svar på kritikken.

Apple 40 år: Se utviklinga av maskinene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer