KOMMENTARER

Aisha er intet offer

Men barna hennes er ofre, og de har rett på vår hjelp.

Aisha er intet offer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I 2011 ledet jeg lanseringen av boka «Utilslørt. Muslimske råtekster» under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Det var en antologi med muslimske kvinner – etter modell av de moderne feministklassikerne «Fittstim» og «Råtekst». Redaktørene Nazneen Khan-Østrem og Mahmona Khan hadde samlet et knippe norske, unge kvinner som hadde religionen til felles og i stor grad var både skrive- og taleføre. Til sammen ga de et bredt og godt bilde av hvordan «det muslimske kvinnelivet» kan bety ulike ting og liknende erfaringer. De fleste av tekstene beskrev relativt liberale hjem. Et par av dem skilte seg ut: Hun som ble lokket til hjemlandet på ferie, fratatt passet og låst inne – fordi hun var blitt «for europeisk». Og hun som valgte å ikle seg nikab i sin søken etter gud. Sju år seinere er sistnevntes navn, Aisha Shezadi, på folkemunne.

Alle som har lest Åsne Seierstads strålende bok «To søstre», kjenner til Shezadis valg. Hun ble radikalisert i Norge, var aktiv tilhenger av Profetens Ummah og IslamNet, hun ble gift og fikk barn med kanskje landets mest beryktede islamist: Arfan Bhatti. Hun rådet venninnene, de to søstrene fra Bærum, til å gjøre som henne: Reise til Syria og slutte seg til IS. Der giftet Shezadi seg med den norske islamisten Bastian Vasquez, som skal ha drept barnet hennes og derfor blitt henrettet av IS. Hun giftet seg deretter for tredje gang, nå med en tunisier som hun omtaler som «Abu Muhammad». Ekteparet havnet i en intern konflikt i IS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer