Ajkic skal trekke ungdom til NRKs valgsendinger

Kalt inn på teppet etter voldtektsvits.

(Dagbladet): Leo Ajkic skaper reaksjoner etter en ungdomsdebatt om netthat mot kvinner under Nordiske mediedager i Bergen. Der uttalte Ajkic at hvis han hadde blitt truet med voldtekt av en dame, ville han ledd og bedt henne ta med ei venninne.

Ajkic skal være en fast del av NRKs dekning av stortingsvalget til høsten for at kanalen skal tiltrekke unge seere til valgsendingene.  Linn Sandberg Skarstein, prosjektleder for NRKs valgdekning, er langt fra begeistret over Ajkics uttalelser.

- Uheldig - Leos uttalelse var sleivete, og selv om han var hanka inn for å sprite opp stemningen, var det en uheldig kommentar som ikke var spesielt morsom, sier Skarstein til Dagbladet.

- Hva skal Ajkic bidra med i valgsendingene deres?

- Vi legger opp til en veldig bred valgdekning, og tar i bruk hele NRK-apparatet. Leo er en av dem som har en rolle opp mot det å treffe et yngre publikum, men rollen innebærer er ikke helt avklart ennå.

- Tatt det opp med Leo Skarstein sier at det på ingen måte er intensjonen at Ajkic skal sprite opp stemninga i valgsendingene med samme type kommentarer som under debatten i Bergen.

- Han er en interessant stemme som vi ønsker å benytte oss av. Han er nysgjerrig, interessert i politikk og når ut til mange unge. Det vi så i går var ikke et godt eksempel, men vi har snakka med Leo om det, og han beklaga det, sier hun.

- Hva skal til for å trekke flere unge seere til valgsendingene?

- Jeg tror det er viktig å ikke gå i den fella og lage stand-up og show ut av det. De unge vil ha substans, men man er nødt til å tilpasse seg deres form, og de plattformene de unge er på. Valgdeltakelsen er lav blant de unge, og NRK har et spesielt ansvar for å bidra til å styrke demokratiet, og med profiler som Leo håper vi at vi kan bidra.

- Useriøst Sytten år gamle Tora Kristiane Finne var med i debattpanelet da Ajkic kom med uttalelsene, og hun har selv fått voldtektstrusler etter en nettkronikk.

Finne er leder i Rød Ungdom Bergen, og reagerer på at Ajkic skal ha en sentral rolle i NRKs valgdekning.

- Jeg synes ikke Leo Ajkic ikke passer inn i en seriøs valgdekning. Han kan være veldig drøy, og jeg synes ikke at den typen humor passer sammen med noe så viktig som valg. Det blir veldig useriøst, sier hun.

Beklager Ajkic beklager overfor Dagbladet uttalelsene han kom med under kvinnehets-debatten.

- Jeg ønsket ikke å støte noen, og ser i ettertid at uttalelsene kom litt uheldig ut i denne sammenheng, sier Ajkic til Dagbladet.