Akademiet driver en god skole

Hobbelstad konstruerer en motsetning mellom fritt skolevalg og en skole som ser elevene.

Oslo, 20080205. Bjørnsletta ungdomsskole. Et pennal og notatbøker, skolebøker, tavle, klasserom. Illustrasjonsfoto. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Oslo, 20080205. Bjørnsletta ungdomsskole. Et pennal og notatbøker, skolebøker, tavle, klasserom. Illustrasjonsfoto. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Dagbladets Inger Merete Hobbelstad begår faktafeil og grove insinuasjoner om Akademiet-skolene i sin kommentar 14. juli. Det er synd, fordi det kunne vært unngått hvis hun tok kontakt med oss for å kvalitetssikre eget faktagrunnlag.Hobbelstad skriver at Akademiet har en karaktergaranti ved våre skoler, og insinuerer at vi gir våre elever unaturlig høye standpunktkarakterer. Dette baserer hun på et avvik mellom standpunktkarakter og eksamenskarakter.

Hun overser at karaktergarantien ikke gjelder for våre videregående skoler. Den gjelder Akademiet Nettstudier og Akademiet Privatistskole, som er tilbud til elever som vil ta fag eller forbedre sine karakterer som privatister. Privatisteksamen avlegges hos fylkeskommunen, og karakteren bestemmes av en ekstern sensor. Den eneste måten garantien kan innfris er altså at vi sørger for at elevene lærer så mye at de forbedrer karakteren. Denne garantien beskrives tydelig på våre hjemmesider. Avviket mellom standpunktkarakterer og eksamenskarakterer hos Akademiet baserer Hobbelstad på ett enkelt fag ved én enkelt skole våren 2012, og sammenlikner det med alle skolene i Oslo. Hadde Hobbelstad kontaktet oss kunne hun fått tallene for 2013. Våren 2013 var avviket på 0,60. Landsgjennomsnitt var på 0,55 i 2012.

Insinuasjonen som ligger bak artikkelen reagerer jeg sterkt på. Det er et alvorlig angrep på vår faglige integritet. Vi tror ikke det finnes snarveier til å være en god skole. Akademiet i Oslo har i samarbeid med Høyskolen i Vestfold utviklet et eget studium i vurdering, vi benytter kollegaveiledning, blindretting, eksterne foredragsholdere, vi bytter bunker osv. Alt dette kunne Hobbelstad fått vite om hun tok kontakt med oss.Hun burde vite at Akademiet sine videregående skoler kommer meget godt ut av den årlige elevundersøkelsen. Faktisk er det nettopp en av Akademiets skoler som scorer best av alle norske skoler i både 2011 og 2012. Vi har en fullføringsgrad blant elevene våre på 95 prosent. Skyhøyt over det nasjonale gjennomsnittet på rundt 70 prosent. Våre elever hevder seg godt faglig, og oppnår generelt gode eksamenskarakterer. Akademiet Drammen var våren 2012 Norges beste skole målt etter eksamenskarakterer i realfag. 

Det er et kvalitetstegn at våre skoler har flere ganger så mange søkere som vi har plasser. Hobbelstad konstruerer en motsetning mellom fritt skolevalg og en skole som ser elevene. Vi ser at elevene søker seg til en skole hvor de vet at de blir sett. Akademiet ønsker debatt om tilbudet vi gir våre elever velkommen, og håper debatten blir ført med riktige fakta framover.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.