Akademiker uten dokumentasjon

Det er ikke slik at midlertidige ansatte har et høyere sykefravær enn fast ansatte.

HØYT FRAVÆR: Sykefraværet har knapt falt under denne regjeringen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HØYT FRAVÆR: Sykefraværet har knapt falt under denne regjeringen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Debattinnlegg

Jon Falkum presenterer noen fakta som alle er enige om i en kronikk 21. juli. Så går han over til ren synsing, og denne synsingen er blottet for dokumentasjon og fakta. Det er for eksempel ikke slik at unge har hatt en spesielt dårlig sykefraværsutvikling - ifølge SSBs statistikk er utviklingen den samme som for andre aldersgrupper. Det er heller ikke slik at midlertidige ansatte har et høyere sykefravær enn fast ansatte. Tvert imot har de ifølge Nav et lavere fravær, også når man justerer for alder.

Falkum har derimot rett i at sykefraværet fortsatt er altfor høyt. Faktisk har det knapt falt i det hele tatt under denne regjeringen - noe som er litt av et regnskap å etterlate seg etter åtte år i regjeringskontorene. Samtidig ser vi at antallet unge uføre øker kraftig, med henholdsvis 8,5 og 7,9 prosent i 2011 og 2012. Hvorvidt dette skyldes statlig sektors bruk av midlertidige ansettelser eller ikke, kan sikkert diskuteres, men Falkum presenterer overhodet ingen dokumentasjon på at dette et fornuftig sted å starte debatten. For øvrig har kommunene også mye høyere sykefravær enn privat sektor, men har like strenge regler for midlertidige ansettelser som det private.

Jeg kan derimot belegge at Høyre har kritisert regjeringen for at statlig sektor i unødvendig stor grad tar i bruk adgangen til midlertidige ansettelser, for eksempel innenfor helsevesenet. Dette handler om arbeidsgiverpolitikk. For øvrig har fagforeningene, som Falkum også angriper, gjort det samme. Det er ikke belegg for å si at midlertidighet i staten vil øke med Høyre i regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.