Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Israel:

Akademisk boikott er ineffektivt og uklokt

Hvis målet er å hjelpe akademikere som presses og trues til stillhet av et politisk eller institusjonelt regime, er det ikke klokt å la dem stå alene igjen i mørket.

Jerusalem. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI
Jerusalem. Foto: AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om boikott av Israel blusser opp med jevne mellomrom. Begrunnet i statens brutale, langvarige og ulovlige okkupasjon på palestinske områder, tar flere til orde for å kulturell, økonomisk, og akademisk boikott. Målet er å tvinge fram fred og enighet, straffe de som bryter den akademiske friheten, samt vise at man støtter opp om de liberale og frie krefter i landet.

Det siste tiåret har det vært mange forsøk på, og krav om, boikott også her i Norge. I 2010 åpnet daværende rektor på Universitetet i Bergen for akademisk boikott. Spørsmålet var oppe til styrebehandling på både Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Universitetet i Oslo de påfølgende årene. I mai i år vedtok LO internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, tross advarslene fra leder Hans Christian Gabrielsen.

I helga var det Norsk studentorganisasjon (NSO) som behandlet spørsmålet, da særlig om hvorvidt studentbevegelsen skulle gå inn for akademisk boikott av israelske universiteter, som flere mener bryter palestineres akademiske frihet.

Akademisk boikott er både praktisk og prinsipielt problematisk. Som religionshistoriker Torkel Brekke påpekte i et Civita-notat tidligere i år: «Utgangspunktet for en diskusjon om akademisk boikott må være at vitenskap og forskning er en aktivitet som går på tvers av landegrenser og må bygge på prinsipper om ikke-diskriminering». Vi skal støtte opp om den frie forskningen selv om regimet den lever under er autoritært, slik vi gjør i for eksempel Kina og Russland.

Det betyr ikke at akademia er hevet over all politikk, og at forskere skal ha flere rettigheter enn andre borgere. Institusjoner har et etisk og moralsk ansvar for å ivareta både forskningens prinsipper og befolkningens tilgang til utdanning. Men begrunnelsen for å bryte prinsippet om forskningens universelle natur må være svært god. Norske institusjoner, som holder den den akademiske friheten høyt, skal trå varsomt før den ekskluderer et helt lands akademiske fellesskap. Og de skal føre en overbevisende argumentasjon for at boikott skaper bedre vilkår for den akademiske friheten - ikke en forverring. Per i dag framstår slike argumenter svake.

Hvis spørsmålet er: «Hvordan støtte opp om forkjemperne for fred og den frie tanke i Israel og Palestina», er ikke svaret en boikott av institusjoner som ofte er selve navet i vedlikehold av slike verdier i et samfunn. Hvis målet er å finne plass og rom til kritikk av israelsk politikk eller institusjonenes praksis, må vi være tilstede der de liberale kreftene er under press og støtte dem. Hvis målet er å hjelpe akademikere som presses og trues til stillhet av et politisk eller institusjonelt regime, er det ikke klokt å la dem stå alene igjen i mørket.

Tatt i betraktning autoritære tendenser i både Europas egen bakgård, samt andre land, mener Dagbladet vi bør lytte mer til Yale-professor Timothy Snyder enn boikott-tilhengere. I en tid der liberale verdier og institusjoner er under press, må vi knytte flere og sterkere bånd på tvers av landegrenser enn før, formaner han.

Langs en lignende linje argumenterte også tidligere UiO-rektor Ole Petter Ottersen da han nedkjempet krav om boikott på egen institusjon: «Vitenskapelige nettverk kan ha stor betydning, ikke minst i konfliktsituasjoner og når det er behov for å påvirke politikken i et annet land». Ottersen ønsket seg en utvikling der vitenskapelige nettverk brukes aktivt for å fremme politisk endring i land. Da gir det ikke mening å boikotte internasjonalt forskningssamarbeid. Heller ikke i Israel.

Norsk studentorganisasjon vedtok ikke full akademisk boikott. Det gjorde heller ikke UiO, NTNU eller UiB. Slik håper vi tilstanden forblir i norske akademiske kretser. Vi utgjør som regel bare en forskjell der vi er tilstede. Vi skal stå sammen med et truet akademia, ikke på avstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!