Akademisk lysløypemaraton

Dagbladet FREDAG har forlatt sine tørre kontorlokaler og besøkt studentenes vannhull i Norges fire universitetsbyer.

Gå til Trondheim

Gå til Tromsø

Gå til Oslo

 Bergen

Garage

Nygårdsgaten 1

Du kan like det eller ei, men du ender alltid opp på Garage. Alltid fullt. Ofte høy musikk. Og noen ganger står kommende stjerner på konsertscenen i kjelleren. Mens Hulen har en aura av mystikk rundt seg, tar Garage seg av det daglige drikkebehovet. Ikke la deg skremme av svartkledde, sinte mennesker. Her er det åpent for alle.<> Se hva som skjer på Garage!

Landmark

Rasmus Meyers allé 5

Byen er Bergen, og stedet heter Landmark. De har madeira fra 1865, store vinduer, fin utsikt, teppe på gulvet og videokunst på de store, hvite veggene. Utestedet ved Lille Lungegårdsvann er samlingssted for ulike arrangementer, konserter og utstillinger. God pubkultur med smakfull og rimelig meny. <> Se hva som skjer på Landmark!

Café Opera

Engen 18

Et kongested, som de sier i Bergen. På dagtid er det servering i første etasje. På kveldstid åpner annenetasjen, og musikken blir høyere. Opera er et sånt sted som alle byer burde hatt: Her møtes studenter, kunstnere, kontoransatte - her kan du diskutere og kverulere, lese avisa for deg selv eller danse deg langt inn i søndagsnatta. <> Se hva som skjer på Café Opera!

Hulen

Olav Ryes vei 48

Et bomberom som har vært rockebule siden 1969. For å si det slik: Du har ikke vært student i Bergen før du har vært på Hulen. Her kan du lytte til dårlige lokale band og store, flinke band om hverandre, samtidig som du drikker øl av plastbeger og flørter med en nitten år gammel ex.phil.-student fra Karmøy.<> Se hva som skjer på Hulen!

Det Akademiske Kvarter

Olav Kyrres gate 49-53

Stort hus med mange rom og forskjellige aktiviteter. På dagtid er kafeen passelig koselig, på kveldstid kan du gå på konsert eller f.eks. se lysbilder fra Himalaya (fordi studentenes friluftsgruppe har medlemsmøte). Kvarteret er studentstyrt, og det medfører hyppig utskiftning av ledere og tillitsvalgte.<> Se hva som skjer på Det Akademiske Kvarter!

 Tromsø


Driv Studenthus
Søndre Tollbodgt. 3
Sannsynligvis det første stedet du besøker etter at du har registrert deg. Ekstremt koselig studenthus nede på brygga. Og i motsetning til andre studenthus slipper du å smiske deg inn i snobbete gjenger, for å føle at du er en del av fellesskapet. Kan skryte av meget god konsertscene. Intim, men romslig. Og god lyd. Har alt et studenthus skal ha: Billig mat, disko, konserter, og alle foredragene og filmene du trenger for å føle at du stadig utvikler deg intellektuelt.
<>Se hva som skjer på Driv!

Amtmandens Datter og SubSirkus

Grønnegt. 81

Amtmandens Datter er kafeen, SubSirkus er en nattklubb med byens største konsertscene. Har konsert en gang i måneden. Ofte revyer og teaterstykker. Passe hipt, passe trivelig og veldig pene jenter i baren. På «dattera» kan du spise ikke altfor dyr mat som ser veldig eksklusiv ut. Lese aviser fra inn- og utland, og spille kunnskapsspill i en dyp skinnsofa. Perfekt søndagssted. <> Se hva som skjer på Amtmandens Datter!

Blå Rock Kafé

Strandgt. 14

Stedet studenter har valfartet til siden midten av 80-tallet (da under et navn ingen lenger husker). Hver høst oppdages Blå Rock på nytt. Og alle tror de har funnet sitt helt spesielle sted. Men Blå Rock har ikke forandra seg en tøddel siden 1991. Originalinnpakninga er Rock\'n\'roll, jukeboks, flipperspill, faste rocke dj-er, og flere ølsorter enn godt er. Livescenen er berømt, og har tatt imot celebriteter som Townes Van Zandt, Dead Moon, Gluecifer, The Hives, Danko Jones. Fortsatt kommer studenter fra tidlig 90-tall tilbake til Tromsø for å kjenne på nostalgien og spise de verdensberømte burgerne.<> Se hva som skjer på Blå Rock Kafé!

Yazn

Storgt. 45

Tromsøs lille edelstein. Hemmeligheten er å legge byens kuleste klubb innenfor landets verste diskotek (Peacock). Det betyr at det fortsatt bare er en håndfull mennesker som finner fram. Som igjen betyr at du bare treffer mennesker som likner litt på deg selv. Et perfekt sted, dersom du må gå ut på byen alene. Du blir garantert kjent med folk når dansegolvet er en kvadratmeter. Yazn (heter visstnok Club Jazz Café nå) har de blideste menneskene i baren, og landets beste dj-er i hjørnet. Klubbkonsepter tre ganger i uka. Drum\'n\'bass, latino, jazz og «chill out electronics».

Le Mirage

Storgt. 42

Gammelt som Metusalem, men stadig like populært. Før eller siden - helst siden - havner du her. Ikke på grunn av musikken, i hvert fall ikke på grunn av maten, heller ikke på grunn av interiøret. Du bare havner her. Og du kommer deg ikke ut herfra før du har professoratet i lomma. På Mirage jobber byens snilleste mennesker. De passer på at du rekker siste buss, og at du har med alle personlige eiendeler når du går. <> Se hva som skjer på Le Mirage!

 Trondheim


Samfundet
Elgeseter gt. 1
Det store, røde, runde huset har eksistert siden 1929. En rundingsbøye for studenter. Et varmt og bankende hjerte. Eller kanskje en mage, for huset spiser faktisk studenter. Noen blir så oppspist at de aldri fullfører utdanningen. Andre greier å ha et mer avslappet forhold til det hele. Sju barer, fire scener, konserter, teater, festivaler, egen avis, radio og TV. Hvis du blir med i en av «gjengene» som holder maskineriet i gang, blir du en insider og får adgang til de hellige «hyblene». Da kan du lett leve hele studentlivet ditt der. Farene er mange. Gledene like så.
<>Se hva som skjer på Samfundet!

Café 3b

Brattørgt. 3b

Du kommer ikke utenom 3b. En institusjon i byen som ønsker å kalle seg landets rockehovedstad. Svartkledd og skittent, men sjelfullt. Studenter og gamle ølhunder i skjønn forening. Første etasje har franske vinduer ut mot gata og er et OK sted også på dagtid. Kjelleren har mer preg av bule. Innerst og nederst ligger byens mørkeste dansegulv - på folkemunne kalt Afrika. Få med deg vinkveldene på tirsdager.

Rick\'s Café og News

Nordre gt. 11

Utestedsmastodont midt i byen. Rick\'s er studentenes favoritt, med høy frekvens av ymse studentarrangement. News har et noe voksnere publikum. Til sammen har de to stedene mange avdelinger. Variert, men relativt streit musikkprofil. I helgene blir hele greia slått sammen, og da kan du bare gå og gå og gå. Du danser hvor du vil, men det kan være tilløp til knuffing for å få danse på bordene. Upretensiøst og rett fram party.<> Se hva som skjer på Rick\'s Café og News!

Jesper Nattmann

Prinsens gt. 30

Utagerende rockested i trange kjellerlokaler, hvor en stor andel av gjestene ser ut som om de spiller gitar i The Strokes eller trommer i The White Stripes. Tenk svette, øl og røyk. Rocke-DJ, eventuelt reggae-DJ, og dansegulv innerst i lokalet. Ungt klientell. Har ikke verdens beste ventilasjonsanlegg, noe som gjør plassen litt klaustrofobisk på hektiske lørdagskvelder. En etasje opp ligger den mer tilbakelente kafeen Posepilten, hvor det serveres middelhavsmat til langt på natt.<> Se hva som skjer på Jesper Nattmann!

Dromedar Kaffebar

Nedre Bakklandet 3 og Nordre gt. 2

Dromedar serverer skikkelig god kaffe i alle tenkelige varianter. Har også noe matservering - kaker og små frokost- og lunsjretter. Ikke alkohol. Byen har to dromedarer som på hvert sitt vis er perfekte steder å sose bort hele dagen. Den på Bakklandet er bitte liten og litt mer laidback enn den nyere filialen i Nordre gate. Stressfaktor: uansett hva du bestiller må du svare på en rekke detaljspørsmål av typen: Kopp eller glass? Med eller uten? Men det er glemt straks du smaker på kaffen din.<> Se hva som skjer på Dromedar!

Den Gode Nabo

Øvre Bakklandet 66

På ei gammel brygge på Bakklandet ligger Nabo\'n. Til tross for stedets «voksne» stil er dette et yndet sted for studentenes mandags- eller tirsdags- eller når-som-helst-pils. Lokalet er trivelig - skeivt og trangt og krinkelkroket. Når været er fint, kan man sitte på ei lita flytebrygge ute i Nidelva, og de som ikke bor altfor langt unna, kan få nabokort og billigere servering.<> Se hva som skjer på Den Gode Nabo!

Blæst

TMV-kaia 17

Det beste stedet for klubbing i byen, med oppdatert musikkprofil og varierte konsepter i helgene. Kule lokaler i gammelt industribygg. Har i løpet av sin snart toårige levetid kunnet vise til en artistliste, særlig på DJ-fronten, som nesten har blitt for mye for lille Trondheim. Er i tillegg scene for lo-fi rock, jazz, elektronika, støymusikk, revy og alskens. Et bredt spekter, med andre ord. Blæst har pusset opp i sommer og skal etter sigende få en litt «mykere» profil. <> Se hva som skjer på Blæst!

 Oslo


Justisen
Møllergata 15
Tre store og mange små rom, to etasjeareal på sommeren og tidlig på høsten. Også et av de få stedene hvor man får kjøpt god mat for en rimelig penge en sein kveld og natt.
<>Se hva som skjer på Justisen!

Cafe con Bar

Brugata 11

Cafe con Bar er en travel kafé om dagen og støyende bar om kvelden. Siden åpningen i 2000 er plysjen og gullmalinga blitt imponerende slitt, og det har faktisk gjort Cafe con Bar mer sjarmerende. Unisextoaletter i Ally McBeal-stil gjør seg kanskje best på TV? Gode Mojitos, men minus for at de på død og liv skal putte appelsinskiver i alle matrettene.<> Se hva som skjer på Café Con Bar!

Gloria Flames

Grønland 18

Gloria Flames er Grønlands nye hang-out. I helgene kan det være sinnssykt fullt, men som regel er det god stemning og bra rockemusikk. Nå har de også begynt å servere pannekaker til livekonsertene.<> Se hva som skjer på Gloria Flames!

Last Train

Karl Johans gate 45

En stayer. Øredøvende rock, svarte vegger og konstant kø på do. Last Train vil alltid være en av Oslos ærligste og beste barer. Sporadiske konserter, fødested for mange osloband.<> Se hva som skjer på Last Train!

Head On

Rosenkrantz\' gate 11b

Head On er en institusjon i Oslos uteliv. Utallige vakre ungdommer har danset, klint, drukket og festet bort mange studielånskroner nede i den mørke kjelleren. Head On er et sted med eminente DJ-er fra hele verden, men det er så mye, mye mer.<> Se hva som skjer på Head On!

Puben på Fredrikke

Blindern

Puben på Frederikke er et mørkt og godt sted å drikke øl etter en dag med kvalitetsreformert utdanning. Det er ofte fullt, men du får alltids sagt hei til hun pene fra kollokviegruppa. Puben er også et naturlig utgangspunkt for en kveld med pene jenter på psykologifesten i Helga Engs hus, en helaften sammen med underlige realfagsstudenter i RF-kjelleren, eller drinker i den stål-oppussede loungen på Samfunnsvitenskapelig fakultet.

Cafe Mono

Pløens gate 4

Mono startet som et rent, svart rockested som ble enormt poppis. Det har ført til at det er en blanding av hardbarka, men harmløse rockere og søte jenter i pastellklær. Mono har oppegående eiere som har superkoll på rock. Den lille kafeen er blitt et veldig bra konsertsted.<> Se hva som skjer på Mono!

Blå

Brenneriveien 9

Nede ved Akerselva ligger jazzklubben Blå. Og det er ingen grunn til å la være å gå hvis du synes «jazzklubb» høres voksent ut. På Blå kan du slenge innom og ta noen øl og det er alltid noe som skjer. I tillegg til intime konserter har Blå mange fantastiske faste klubbkonsepter. Soul og R&B på Contagious , elektronisk på Planet Noise , alt mulig kult på Moosejuus -kveldene, jentene i Frie Former , Tom Tom Klubb . Og teatersport, Blåbok og Larvik Fritidsklubb på toppen av det hele.<> Se hva som skjer på Blå!

Poplene

Ullevålsveien 14

Poplene er blitt populært blant studentene på høyskolen på Bislett. Det er ikke spesielt billig, og lokalet er heller ikke særlig personlig. Men nå skal DJ-ene Olle Abstract og Muriazz begynne helgekonsepter på Poplene, så terningen kan bare gå oppover fra her.<> Se hva som skjer på Poplene!

Dattera til Hagen

Grønland 10

For ordens skyld så er dette ikke dattera til Carl I. Hagen eller RIMI-Hagen som har startet utested. Dattera er en kafebarklubb med sterke farger på veggene og bra Dj-er i helgene. Mine favoritter er Peter Amdam og Sunshine og Malin - jentene i Frie Former.<> Se hva som skjer på Dattera Til Hagen!