Akademisk tungetale

En apokalyptisk religionsstifter rensker halsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Erling Aadland, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen sier ikke bare farvel til litteraturvitenskapen. Han sier farvel til det aller meste unntatt til sin egen dilettantisme. Den har han til gjengjeld, uten hemninger og temmelig smakløst, opphøyet til en vitenskap om de ytterste

Selvkritikk slipper Aadland si farvel til, den har han aldri møtt. Det er en vaskekte apakalyptiker som står fram på disse sidene. Glosene han bruker er ikke mindre fete enn de som utgytes av de siste dagers hellige, og de er like tomme og intetsigende.

Bare patos

Det er vanskelig å forklare hvordan det er mulig på samme tid å undervurdere de fleste andre og å overvurdere seg selv i et sånt omfang som her. Den mest nærliggende forklaringen er at dette er en form for tungetale.

Sammenhengen i talen skyldes den spesielle energien setningene utsies med. Innholdsmessig står de for seg selv, en sammenhengende tankegang, med premisser og argumenter som leder fram til begrunnede synspunkter og forestillinger, fins ikke. Skriftet renner over av patos, her fins ikke en dråpe logos.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer