Akademiske dygder

Ingress

Meninger

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen varsler en gjennomgang av regelverket for å unngå at terrordømte Anders Behring Breivik får studere ved Universitetet i Oslo. Å innføre en slik unntaksregel, attpåtil for å hindre tilgang til kunnskap, er ikke en rettsstat verdig.

I tiden etter 22. juli 2011 samlet vi oss rundt budskapet om at den avskyelige terrorhandlingen ikke måtte få forandre samfunnets verdier. En av disse verdiene er at vi ikke viker fra prinsipper som rettssikkerhet, menneskerett og humanisme, selv overfor våre verste kriminelle. En annen er troen på at vitenskap og utdanning styrker demokratiet.

Vi bør ikke vike fra disse prinsippene. Om noe skal forandres, bør det være at vi holder fanene enda høyere.

Kunnskapsministeren begrunner inngrepet med at det bør være unødvendig å gi utdanning til en som «aldri kommer til å slippe ut i samfunnet». Selv om det er vanskelig, også for oss, å se for oss en rehabilitert Behring Breivik, kan vi ikke lage unntak for kriminelle vi liker spesielt dårlig. Det er stadig opp til domstolene, ikke kunnskapsministeren, å vurdere framtida for innsatte - også massemordere. Og selv om han aldri skulle komme ut, bør ikke et liv bak murene være et argument mot at også en morder skal få slipe sinnet mot kunnskapens møllestein.

Om universitetet er verdt sitt salt, skal ingen komme noen vei som student uten å følge akademias dygder: etterrettelighet, respekt for meningsmotstandere, åpen debatt og nysgjerrighet. Disse dygdene er ikke akkurat framtredende i terroristens såkalte manifest. Blant de mest framtredende akademiske synder i manifestet finner vi plagiat, tendensiøs håndplukking av data og total mangel på empati og innlevelse i tanker som avviker fra Breiviks eget forvridde verdensbilde.

Det burde glede oss dersom massemorderen, for eksempel, må svette over en eksamensoppgave om Jürgen Habermas' ideer om deliberativt demokrati, og forklare hvordan en demokratisk samfunnsutvikling fremmes av en offentlig sfære med like rettigheter og respekt for alle mennesker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.