Akademiske fortielser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIDTØSTEN: For den som måtte tro at Jostein Gaardens ulykksalige utspill i Aftenposten representerer et lavmål i norsk Midtøsten-debatt, kommer mandagens opprop i Dagbladet, «Voldsspiralen i Midtøsten må stoppes», som en sørgelig overraskelse. Den umiddelbare overraskelsen forårsakes foruten artikkelens innhold av at den er signert av et tjuetalls akademikere fra professorer og nedover som presenterer seg med følgende kollektive CV: «Vi, som driver forskning og utviklingsarbeid med Midtøsten, vil uttrykke vår avsky...» Kronikken som følger er et så ensidig angrep på Israel som man for så vidt er vant til fra norsk venstreside, men det er fernissen av vitenskapelig saklighet og tyngde som gjør prosjektet så uhyggelig.

LA MEG uten å forholde meg til artikkelens politiske påstander først påpeke en tendensiøsitet i språket som ikke er de akademiske titlene artikkelforfatterne flagger, verdig.Jeg gjør oppmerksom på at alle uthevninger er mine.«Vi er rystet over Israels enorme ødeleggelser i Libanon.(...)sivilbefolkningen er utsatt for ufattelige lidelser(...)» Og så spør man: «Med hvilken rett kan Israel ta seg til rette og spre død og fordervelse i et slikt omfang?».Hva angår Israel heter det «Vi tar også sterk avstand fra at Hizbollah skyter raketter inn i bebodde israelske områder. Vi forstår også at israelserne frykter for sine liv og at de lider under blodige aksjoner rettet mot sivile mål.» Legg merke til den lekre språklige nyansen her: Våre venner akademikerne har ingen som helst problemer med å forstå Israels lidelser, mens libanesernes er ufattelige . Ordet røper. Ordet fanger.Etter denne tilsynelatende innrømmelsen, som riktignok ikke setter det minste lille spørsmålstegn ved Hizbollahs rett til å fare frem som de gjør, hamrer man løs på at «en av verdens sterkeste militærmakter kan få ødelegge et helt land for å utrydde en militsgruppe: Hizbollah». Deretter settes kursen mot Gaza, og herfra og ut presenterer artikkelen stort sett lunkne gamle argumenter om Israels okkupasjon av palestinske områder og de samme gamle fortielsene av araberbrødrenes okkupasjon av samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer