Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn GraffVis mer

«Akaka» er Tysklands lille-Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer seiler opp til å bli Tysklands nye Merkel. Nå er «Akaka» den eneste som kan frelse kristeligdemokratene fra å bli overtatt av en hær med herrer i dress, skriver Asbjørn Svarstad.

Meninger

BERLIN (Dagbladet): Hallelujaropene bredte seg over landet, etter at Angela Merkel for fire uker siden bebudet sin egen avgang som leder for CDU. Hun vil bli sittende som forbundskansler, men altså overlate partiroret til noen andre – en mulighet som hun selv alltid har avfeid som håpløs. For å kunne regjere seriøst, må kansleren ha makta i eget parti, var parolen fram til høstens valg på delstatsparlament i Hessen endte med en tilbakegang på over 10 prosent for partiet hennes.

UMIDDELBART LUKTET DET lang vei av at Merkel på denne måten ville bidra til at roret skulle overlates den nåværende generalsekretæren. Med Annegret Kramp-Karrenbauer som CDU-sjef, kan «Mutti» legge begge henda på ryggen og regjere videre på sin egen måte. Men så skjedde det som ingen hadde forutsett – nemlig at erkerivalen Friedrich Merz (62) meldte seg som kandidat. Han som for ti år siden slamret igjen alle dører, da han forlot politikken i protest mot Angela Merkel og hennes stadig mer midtsøkende politikk, er på vei tilbake fra internasjonal business.

AKAKA: Annegreth Kamp-Karrenbauer seiler opp- foran Friedrich Merz (til v.) og Jens Spahn som ny formann i Tyslands Kristeligdemokratiske parti (CDU) Foto: John MACDOUGALL/AFP
AKAKA: Annegreth Kamp-Karrenbauer seiler opp- foran Friedrich Merz (til v.) og Jens Spahn som ny formann i Tyslands Kristeligdemokratiske parti (CDU) Foto: John MACDOUGALL/AFP Vis mer

Fra næringslivet lød det panegyriske lovprisninger og riktig mange parlamentarikerne fra høyresida i det kristeligdemokratiske partiet begynte å drømme om et under. For det første blir de kvitt «kjerringa» og for det andre kommer et konservativt ikon for å overta – en næringslivets beste venn og samtidig både vesttysker og katolikk.

DET VARTE IKKE MANGE timer, før statsadvokaten i Köln sendte ut melding om ransaking i München av den amerikanske finansgigantens tyske kontorer. Men denne gangen handlet det om antatt skattesnyteri fra åra før Friedrich Merz ble styreformann. Selv om han – denne gangen – ikke var målet, smalt det høyt nok til å få alarmklokkene i gang hos CDU. Må de i åra som kommer regne med evige og opprivende avsløringer fra Merz' tid i næringslivet?

Etter hvert som nyhetens interesse hadde lagt seg, husket flere og flere hvordan Merz i gamledager hadde åpenlyse vanskeligheter med å styre temperamentet. Det skulle ikke mye til, før han fløy i lufta og æreskjelte sine motstandere. Fra sidelinja blir det nå forsikret om han i de senere år er blitt avbalansert og rolig. Men alle kan forestille seg hva som ville skjedd, hvis det var en forbundskansler Merz som hadde blitt skjelt ut fra Ankara eller Warszawa som nazist. På Merkel preller slikt av som vann på gåsa.

ETTER AT MERZ var kommet på banen, dukket også helseminister Jens Spahn (38) opp som kandidat. Han står for mange av de samme posisjonene som Merz og de siste ukene har vist at han er sjanseløs.

TREBARNSMOREN som vil arve Angela Merkel: Annegret Kramp-Karrenbauer ligger an til å bli ny leder for CDU. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
TREBARNSMOREN som vil arve Angela Merkel: Annegret Kramp-Karrenbauer ligger an til å bli ny leder for CDU. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters Vis mer

Annegret Kramp-Karrenbauer (56) ventet noen dager – og lot de to kamphanene få prøve krefter på hverandre – før hun proklamerte sitt kandidatur. Hun leverte ifjor et kjempevalg i delstaten Saarland, der hun greide å bli gjenvalgt som ministerpresident – en bragd i slike dystre Merkel-tider. Jobben som delstatens dronning ga hun opp for å reise til Berlin og bli generalssekretær hos Angela. Her har Annegret med etternavnet som ingen greier å uttale, markert seg som en lojal medarbeider – som også kan ha andre meninger enn sjefen. Trebarnsmoren har mye av Angela Merkels ro, men har også bevist til fulle at hun kan ta igjen. Og hun er en av dem som fortsatt mener at flertall skapes av stemmene fra midten. Derfor kommer hun ikke til å konkurrere med Merz om å vinne tilbake de som har forsvunnet over i det høyrepopulistiske AfD. Hun mener at mange av dem vil komme tilbake av seg selv, når oppstyret omkring flyktningekrisa i 2015 er gått i glemmeboka. Og det er ingen tvil om at denne kvinnen har satt seg fore å overta kanslerkrakken etter Merkel. Kallenavnet hennes utgjøres av forbokstavene AKK – som på tysk uttales «Akaka».

ANGELA MERKEL SELV blander seg ikke åpent i lederstriden. Men alle vet at det ikke vil vare mange uker før det oppstår full skjæring mellom de to. Og det er langt fra sikkert at SPD har lyst på en videre koalisjon med Fredrich Merz som regjeringssjef. Med Annegret Kamp-Karrenbauer til å ta seg av de daglige oppgavene i CDU, vil Merkel være i stand til å vakle videre med en falleferdig regjeringskoalisjon og en sosialdemokratisk partner som på gallup holder stø kurs mot stupet.

Annegret Kram-Karrenbauer har de siste ukene dratt forbi – og fra – Frederik Merz, og ligger nå behagelige 15 prosent foran ham på målingene, før delegerte fra hele landet førstkommende lørdag skal ta avgjørelsen under en ekstraordinær partikonferanse i Berlin.