Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Wonderboy»-forfatteren

Aker vurderer å fjerne Langelands omstridte bok fra hjemmesiden

Forfatteren er sykemeldt.

STERK KRITIKK: Forfatter Henrik Langeland får sterk kritikk for kildebruken i sin nye bok om Aker. Forlaget har allerede trukket den. Foto: Jacques Hvistendahl
STERK KRITIKK: Forfatter Henrik Langeland får sterk kritikk for kildebruken i sin nye bok om Aker. Forlaget har allerede trukket den. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aker ASA, selskapet som har Kjell Inge Røkke som hovedeier, sier til Aftenposten at de vurderer å fjerne Henrik Langelands bokmanus fra sine nettsider.

Boka «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid», som skulle utgis i forbindelse med Akers 175-årsjubileum, har skapt kontroverser i lengre tid.

Er blitt en belastning

Røkke ønsket å stanse utgivelsen, men da han ikke lyktes med det svarte Aker med å legge bokmanuset ut på selskapets nettsider.

- Vi vurderer det og kommer tilbake når vi har noe mer å melde, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA til Aftenposten.

Henrik H. Langeland ble i 2014 hyret inn for å skrive jubileumsboka for Aker. Dagens Næringsliv skrev i november at samarbeidet havarerte etter uenigheter mellom forfatteren og Røkke. I januar ble det kjent at Tiden Norsk Forlag likevel gikk videre med planene om å utgi industrikonsernets jubileumsbok mot hovedeier Kjell Inge Røkkes vilje, til tross for at Aker-ledelsen mente boken ikke holdt faglig mål.

Måtte trekke boka

Fredag ble imidlertid forlaget tvunget til å trekke boken fra markedet. Det skjedde etter at anmelder Bernhard Ellefsen i Morgenbladet avdekket at deler av teksten var direkte avskrift fra Wikipedia, historiske lærebøker og Store norsk leksikon.

Passasjer i boka er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt.

- Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk, skrev forlaget i en pressemelding fredag kveld.

Aker ASA har betalt Tiden og Langeland 4 millioner kroner for jobben. Forfatter Henrik Langeland er sykmeldt og opplyser at han ikke vil uttale seg til Aftenposten om saken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!