STERK KRITIKK: Forfatter Henrik Langeland får sterk kritikk for kildebruken i sin nye bok om Aker. Forlaget har allerede trukket den. Foto: Jacques Hvistendahl
STERK KRITIKK: Forfatter Henrik Langeland får sterk kritikk for kildebruken i sin nye bok om Aker. Forlaget har allerede trukket den. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

«Wonderboy»-forfatteren

Aker vurderer å fjerne Langelands omstridte bok fra hjemmesiden

Forfatteren er sykemeldt.

Aker ASA, selskapet som har Kjell Inge Røkke som hovedeier, sier til Aftenposten at de vurderer å fjerne Henrik Langelands bokmanus fra sine nettsider.

Boka «Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid», som skulle utgis i forbindelse med Akers 175-årsjubileum, har skapt kontroverser i lengre tid.

Er blitt en belastning

Røkke ønsket å stanse utgivelsen, men da han ikke lyktes med det svarte Aker med å legge bokmanuset ut på selskapets nettsider.

- Vi vurderer det og kommer tilbake når vi har noe mer å melde, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker ASA til Aftenposten.

Henrik H. Langeland ble i 2014 hyret inn for å skrive jubileumsboka for Aker. Dagens Næringsliv skrev i november at samarbeidet havarerte etter uenigheter mellom forfatteren og Røkke. I januar ble det kjent at Tiden Norsk Forlag likevel gikk videre med planene om å utgi industrikonsernets jubileumsbok mot hovedeier Kjell Inge Røkkes vilje, til tross for at Aker-ledelsen mente boken ikke holdt faglig mål.

Måtte trekke boka

Fredag ble imidlertid forlaget tvunget til å trekke boken fra markedet. Det skjedde etter at anmelder Bernhard Ellefsen i Morgenbladet avdekket at deler av teksten var direkte avskrift fra Wikipedia, historiske lærebøker og Store norsk leksikon.

Passasjer i boka er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt.

- Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk, skrev forlaget i en pressemelding fredag kveld.

Aker ASA har betalt Tiden og Langeland 4 millioner kroner for jobben. Forfatter Henrik Langeland er sykmeldt og opplyser at han ikke vil uttale seg til Aftenposten om saken.

(NTB)