Akevitt og avfrelsning

En småburlesk skildring av Utkant-Sverige.

HUMORIST: Torgny Lindgren er en geniunt viktig forfatter. For «Norrlands Akvavit» har han mottatt den svenske humorprisen Piratenpriset på 75 000 kroner. Foto: Dagbladet
HUMORIST: Torgny Lindgren er en geniunt viktig forfatter. For «Norrlands Akvavit» har han mottatt den svenske humorprisen Piratenpriset på 75 000 kroner. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Ideen er uimotståelig: Den aldrende Olof Helmersson, som i sin ungdom var en brennende predikant, reiser tilbake til sine gamle jaktmarker i indre Västerbotten for å overbevise menneskene han omvendte om at alt han sa i realiteten var pølsevev. «Han var, kort sagt, en forhenværende beruset», heter det om ham.

Men Helmersson blir overrasket på flere måter: Ikke bare var hans innsats som predikant muligens mindre viktig enn han hadde forestilt seg; menneskene som fortsatt lever i Guds vantro begrenser seg til to, som på sin side er så gjenstridige at den 83 år gamle ekspredikanten ikke kommer særlig langt i sin avfrelsningsiver. Til gjengjeld støter han på deler av fortida han ikke hadde ventet seg.

Kjærlig«Norrlands Akvavit» foregår nok en gang i Torgny Lindgrens Västerbotten-landskap. Både direkte og indirekte knytter boka an til hans forfatterkollega Per Olov Enquists fantastiske vekkelsesbok «Lewis reise». Men hos Lindgren handler det først og fremst om aldring: Både hos Olof Helmersson og hos alle menneskene han møter igjen (eller overrasket registrerer at er døde). Ikke minst handler boka om en region som ligger for døden, der «de syke og døende var en velsignelse, de utgjorde grunnlaget for næringslivet på disse kanter». Den nye tid har på alle måter kommet til Västerbotten — bedehusene er tømt for lengst, prekestolene er blitt bikuber.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer