Akis stjerne stiger

CANNES (Dagbladet): En belgisk snekker plankekjørte seg ut av gullpalmekampen i går i regi av de tidligere vinnere Luc og Jean-Pierre Dardenne og overlot arenaen til bl.a. finnen Aki Kaurismäki.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dardenne-brødrene har gjort lykke tidligere med både «Løftet» og «Rosetta», begge vist på norske kinoer. Deres tredje forsøk i Cannes-sirkuset var imøtesett med forventning, nå når den 55. filmfestivalen nærmer seg sin avslutning på søndag med stigende spekulasjonsiver omkring eventuelle vinnere. Nedturen ble derfor nærmest total, ettersom regissørenes yndlingsskuespiller, Olivier Gourmet, stadig slo ned spiker og løp trapper i rollen som snekkermester på et rehabiliteringshjem for ungdom - uten at hans innlagte forfølging av en ung gutt førte til annet enn et fåfengt håp om at filmen skulle munne ut i en aldri så liten motorsagmassakre bare for å røske oss ut av dvalen.

  • Derimot er Aki Kaurismäki et hett navn på festivalavisenes kritikerbørser. Hans «The Man Without A Past», om en manns jakt på et nytt liv etter å ha lidd hukommelsestap, karakteriseres som «en diamant» - med Aki i sin beste, svartmuntre form.

Også Mike Leighs familiedrama «All Or Nothing» , samt Ken Loachs sosialrealistiske ungdomsskildring «Sweet Sixteen» er tydelig med i kampen om Gullpalmen, sammen med Alexander Paynes «About Schmidt» og, forhåpentlig, Michael Moores antivåpen-dokumentar «Bowling For Columbine» .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer