Akis stjerne stiger

CANNES (Dagbladet): En belgisk snekker plankekjørte seg ut av gullpalmekampen i går i regi av de tidligere vinnere Luc og Jean-Pierre Dardenne og overlot arenaen til bl.a. finnen Aki Kaurismäki.

Dardenne-brødrene har gjort lykke tidligere med både «Løftet» og «Rosetta», begge vist på norske kinoer. Deres tredje forsøk i Cannes-sirkuset var imøtesett med forventning, nå når den 55. filmfestivalen nærmer seg sin avslutning på søndag med stigende spekulasjonsiver omkring eventuelle vinnere. Nedturen ble derfor nærmest total, ettersom regissørenes yndlingsskuespiller, Olivier Gourmet, stadig slo ned spiker og løp trapper i rollen som snekkermester på et rehabiliteringshjem for ungdom - uten at hans innlagte forfølging av en ung gutt førte til annet enn et fåfengt håp om at filmen skulle munne ut i en aldri så liten motorsagmassakre bare for å røske oss ut av dvalen.

  • Derimot er Aki Kaurismäki et hett navn på festivalavisenes kritikerbørser. Hans «The Man Without A Past», om en manns jakt på et nytt liv etter å ha lidd hukommelsestap, karakteriseres som «en diamant» - med Aki i sin beste, svartmuntre form.

Også Mike Leighs familiedrama «All Or Nothing» , samt Ken Loachs sosialrealistiske ungdomsskildring «Sweet Sixteen» er tydelig med i kampen om Gullpalmen, sammen med Alexander Paynes «About Schmidt» og, forhåpentlig, Michael Moores antivåpen-dokumentar «Bowling For Columbine» .

  • Nå er juryer umulige å forutse. Årets Cannes-dommere ledes i diskusjonene av David Lynch, en på alle måter uforutsigbar herre.
Han kunne muligens falle for en så leken, provokativ film som Moores dokumentar, den første Cannes-deltaker i sjangeren siden 1956 - eller kanskje kan han foretrekke landsmannen Paul Thomas Andersons absurde kjærlighetskomedie «Punch-Drunk Love».

  • Foruten hovedprisene kan dommerne også belønne spesielle prestasjoner.
Mange mener at russeren Alexander Sokurov fortjener en viss honnør for sin «Russian Ark» , en fabelaktig reise i St. Petersburgs Vinterpalass.

FAVORITT: Eneste nordiske deltaker på årets Cannes-festival er finnen Aki Kaurismäki.