Recap: «Farmen Kjendis» episode én, 2021

Akkurat det jeg trengte nå

Tolv kjendiser og minst atten dialekter har nok en gang reist hundre år inn i fortiden uten å ane hva de skal, og endt opp med å fange vår egen samtid.

Eli Kari Gjengedal da hun fikk vite at denne recappen er godt over 4000 ord lang. Skjermdump: TV2
Eli Kari Gjengedal da hun fikk vite at denne recappen er godt over 4000 ord lang. Skjermdump: TV2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBS: INNEHOLDER SPOILERE OG SPOR AV SAMTIDSAKTIGHET

Fire mennesker er på vei i en lekk robåt over vannet. Mannen bak årene ror etter beste, mangelfulle evne, mens en annen bruker en bitteliten kopp til å tømme skroget for vann.

«Bare å øse på, for det kommer jo like mye inn som det går ut.»

Metafor for vår tid, livet sjæl eller en fjernsynsrecapper på niende måneden med hjemmekontor? Eller alle tre? Kanskje. Først og fremst er det åpningsscenen i premiereepisoden av årets «Farmen Kjendis». Skjermdump: TV2
Metafor for vår tid, livet sjæl eller en fjernsynsrecapper på niende måneden med hjemmekontor? Eller alle tre? Kanskje. Først og fremst er det åpningsscenen i premiereepisoden av årets «Farmen Kjendis». Skjermdump: TV2 Vis mer

«Jeg synes du er god på å ro, jeg,» sier Ida Fladen.

«Synes du det?» sier John Arne Riise, kry som en hane.

De runder en odde og får øye på seriens tittelrolle, en farm ved navn Kjendis.

«Er det bare oss her?» spør Ida.

«Jeg er JÆVLIG usikker,» sier John Arne med såpass mye intensitet at jeg et lite øyeblikk ble i tvil om det var mer en saksopplysning enn et svar på Idas spørsmål.

Vi befinner oss visst på Lundereid gård i Kragerø, får vi vite i den påfallende udramatiske åpningen. Der vi i fjor fikk helikoptre i formasjon som suste inn over Finnskogen til pulserende beats og det som kjentes ut som minst fire introsekvenser oppå hverandre, blir vi nå avspist med et vilkårlig bilde av en veteranbil, noen lodne griser og et par utstoppede dyrehoder på veggen. Med fare for å foregripe, så har episoden kuttet sin tradisjonsrike dramatisering midtveis om skjebnen til gårdens egentlige eier, også.

Innstrammede budsjetter eller kunstnerisk valg? Det får vi aldri vite, men vi får bare stå i det. Det ver vel dette som menes med felles dugnad. Sukk.

Fortellerstemmen kan informere oss om at gårdeieren samler klenodier, og nå har han dratt til Østen.

Gitt den blytunge, skrekkfilmaktige stemningen skal man være tilgitt for å tenke at dette med Østen kanskje bare er en gedigen finte fra gårdeier, og at deltagerne egentlig er her så han kan bedrive jakt på det mest bekreftelseshungrige storviltet av dem alle: kjendisen. Skjermdump: TV2
Gitt den blytunge, skrekkfilmaktige stemningen skal man være tilgitt for å tenke at dette med Østen kanskje bare er en gedigen finte fra gårdeier, og at deltagerne egentlig er her så han kan bedrive jakt på det mest bekreftelseshungrige storviltet av dem alle: kjendisen. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Jeg har ingen forventninger til Farmen. Jeg har ingen forventninger til meg selV,» sier kunstnersønn og riksmålsentusiast Öde Spildo Nerdrum, og legger ekstra trykk på V’en i selv, for det var sånn de gjorde i gamle dager da det norske sprog peaket.

Öde er også kunstner, og vi vet alle hva det fører med seg av krav om å levere 100% i den selviscenesatte rollen som livsfjernt åndsmenneske når du først skal være med i et kjendisrealityprogram. «Jeg bare går inn der som en jomfru,» sier han.

Ikke helt Aune Sand-nivå ennå, Öde. Men jeg har trua. Skjermdump: TV2
Ikke helt Aune Sand-nivå ennå, Öde. Men jeg har trua. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Hundre år, det er bare et snøfnugg,» fortsetter Öde og refererer enten til hvor langt deltagerne skal reise bakover i tid, eller hvor lenge denne åpningsmonologen hans skal vare. «Det er så samtidsaktig å tro at hundre år er lenge. Det er bare 60 generasjoner siden Jesus levde.»

Tenk på det. Og nå er Öde her.

Når de omsider legger til kai stirrer han lenge på tauet han skal fortøye båten med. «Hvordan gjør man dette her igjen?» undrer den unge kunstneren som er vant til å stille de virkelig store, eksistensielle spørsmålene.

Fordi pålestikk også er samtidsaktig, tydeligvis. Skjermdump: TV2
Fordi pålestikk også er samtidsaktig, tydeligvis. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Jeg er ikke den som jeg blir fremstilt i media,» forteller John Arne Riise og sikter muligens til at mange av oss har levd i den villfarelse at han snakker Ålesund-dialekt og ikke det språklige tuttifruttistrøsselet som kommer ut av ham nå. «Men nå får jeg mulighet til å vise hvem jeg er.»

Det er mye man kan si om dette, men jeg velger først og fremst å fokusere på det hudløst vakre i at en mann som har levd i tabloidenes nådeløse rampelys i over 20 år tror at det er på et kjendisrealityprogram på TV2 han endelig skal bli rettferdig fremstilt og få vist hvem han virkelig er.

Aldri forandre deg, John Arne.

Noe sier meg at du aldri kommer til det, heller. Skjermdump: TV2
Noe sier meg at du aldri kommer til det, heller. Skjermdump: TV2 Vis mer

Ida synes det er spennende at det er åtte deltagere til som hun ikke vet hvem er, og nå synes jeg du skal kjenne din plass her, Ida. Det er tross alt kommentarfeltkongene på sosiale medier sitt privilegium å påpeke at de ikke har hørt om noen av deltagerne i kjendisrealityprogrammer.

De fire nyankomne hilser på dyrene på gården. Vi snakker kuer, vi snakker griser, vi snakker–

«Næh kødd-ER-duh!?» roper Ida. «Er det LAMAER?»

Ja, enten det, eller så har Gaute Grøtta Grav fått tilbake jobben sin. Skjermdump: TV2
Ja, enten det, eller så har Gaute Grøtta Grav fått tilbake jobben sin. Skjermdump: TV2 Vis mer

Det er nesten for fint sier blogger Anniken Annijor Jørgensen (ja, hun var også om bord i båten, forresten) og ser enten mot det lille drivhuset, eller speilbildet i vinduet.

Öde kommer med blomster til jentene. Åååå.

«Kan jeg by damene på lunsj?»

Å?

Farmens Don Juan vil altså at de skal spise blomstene. «Du som er vegetarianer bør jo elske det.» Ida spytter den ut igjen.

«Det er derfor du er her, for å lære det å like slike ting,» forteller Öde og öser av sin livsvisdom som om den var en lekk robåt.

Noe sier meg at Öde kommer til å gå ut av Farmen som en jomfru også. Skjermdump: TV2
Noe sier meg at Öde kommer til å gå ut av Farmen som en jomfru også. Skjermdump: TV2 Vis mer

Siden programmet ved å fjerne tre av fire introsekvenser har frigjort enorme mengder med tid, men ikke lagt noe plan for å fylle den, er vi nå tilbake hos grisene igjen.

«Å herregud, han har jo tenner,» sier Anniken om den største av grisene, i en uttalelse som sannsynligvis vil ryste pattedyrforskermiljøet til grunnvollene.

Hun rygger bakover, og John Arne, med sitt evig observante øye peker på henne og forteller hva han ser.

«Se du går bakover a!»

Så ler han.

Når du ser noen gå bakover. Skjermdump: TV2
Når du ser noen gå bakover. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Det er som en motor som starter!» roper John Arne entusiastisk når grisen grynter. Ja, nesten som en maskin! Bare levende!

I grisebingen finner gjengen også noen nusselige grisunger. Alle dåner.

Saklig. Skjermdump: TV2
Saklig. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Jeg ser bare masse mørt, fint kjøtt, jeg,» sier Öde, og ingen skal fortelle meg at denne fyren ikke kan lese et rom.

Inspirert av John Arnes forbilledlige evne til å beskrive hva han ser, gir Öde oss en muntlig skildring av Lundereid Kjendisfarm. «Dette er en modellgård for Norges gårder. Efter min mening. Hovedhuset er jo en type sveitservilla. Som har veldig vakkert midtparti. Og bortsett fra det er det noen enkle, men helt utmerkede låvebygg. Interiøret slo meg som veldig fin palett. Det er bredt utvalg av farver, men alle er nede i jordvalører. Så utrolig vakkert.»

Og hvis kunstnerkarrieren faller gjennom kan han alltids slå seg opp som bildetekstforfatter på boligannonser. Skjermdump: TV2
Og hvis kunstnerkarrieren faller gjennom kan han alltids slå seg opp som bildetekstforfatter på boligannonser. Skjermdump: TV2 Vis mer

På kjøkkenet er det noen nusselige kattunger. Eller masse mørt, fint kjøtt, som Öde sikkert ville kalt dem.

Og i en bøtte ligger det masse levende fisk, også kjent som dagens middag. «Det der er en sånn breiflabb,» sier Öde. «Det er veldig vanskelig å drepe dem.»

Likevel gjør de et forsøk. Mens Öde tar med de streiteste fiskene ut, kommanderer han John Arne til å hente breiflabben.

«Kødder du?» spør John Arne.

«Nei,» svarer Öde.

«Öde er jo asså helt klart en annerledes type enn hva jeg er vant med å henge med,» forklarer John Arne til kamera.

Imponerende nok har John Arne enda en gang byttet dialekt. Denne gangen snakker han en klokkeren variant av det kjente målføret «skotten til Trond Viggo».

«Jeg har det fysiske aspektet med å være sterk og utholdende, mens jeg tror Öde har den dere gærne som bare går all in og dræpe fisker og bare kjører på der.»

Så gjemmer Norges tidligere landslagskapteinsvikar seg på kjøkkenet for Odd Nerdrums 25 år gamle sønn.

Öde sløyer summarisk fisken som om den var de banale flosklene til en tv-anmelder fra Dagbladet. Blant annet ved å dælje den mot bordplaten.

Mood. Skjermdump: TV2
Mood. Skjermdump: TV2 Vis mer

Så innser de at noen faktisk må lage maten, og Ida lurer på om det ikke kommer noen voksne snart.

CUT TO: En veteranbil suser inn kjerreveien i 25 km/t.

Åja, så det var ikke bare et random bilde fra åpningsmontasjen! Det er de voksne! Skjermdump: TV2
Åja, så det var ikke bare et random bilde fra åpningsmontasjen! Det er de voksne! Skjermdump: TV2 Vis mer

Så kommer Signy Fardal, Terje Sporsem, Sølje Bergman og han Instagram-vikingen inn i både Farmen og våre hjerter.

Signy peker på John Arne.

Hun kjenner ham igjen! Skjermdump: TV2
Hun kjenner ham igjen! Skjermdump: TV2 Vis mer

John Arne klemmer sitt bysbarn Terje Sporsem. Alle Ålesundere er venner, så dette er naturligvis et gledelig gjensyn.

Etterpå diskuterer de hvem som skal sove hvor. Og nå skal ikke jeg si at John Arne har mancrush på instavikingen (som heter Lasse, forresten), men han har det. De snakker fleipete om at det kan bli litt dårlig plass hvis de to må dele seng.

«Kan gjerne spoone deg, altså!» sier John Arne lekent.

«Håhåhå,» ler Lasse.

Ikke akkurat minst guttastemning her nå, akkurat.

Tenner et lys for fotografen som prøvde å få dekket inn begge disse i samme bildeutsnitt. Skjermdump: TV2
Tenner et lys for fotografen som prøvde å få dekket inn begge disse i samme bildeutsnitt. Skjermdump: TV2 Vis mer

Etterpå lager Terje mat til alle, han har tross alt vunnet Camp Kulinaris. Og så kommer det søren meg enda flere deltagere.

Vi snakker radiofjes Espen Thoresen, vi snakker rockeprogramleder Thomas Felberg, vi snakker cheerleader og Mesternes mester-deltager Kine Olsen Vedelen, og vi snakker ikke minst Eli Kari Føkkings Gjengedal. Eli Kari vinker til de andre og smiler bredt som en sol. Denne dama er umulig å mislike.

Alle klemmer, for alle kjendiser er venner, så dette er naturligvis et gledelig gjensyn.

Så blir det rent for meget for Eli Kari. «Det e kalver der inne! Det e ein GUL kalv der inne!» Eli Kari er vokst opp på gård og bestemmer at det er på tide å slippe ut kyr og kalv. Hun har vært med på kuslepp før.

Eli Kari angret på at hun sa ja til å være dommer i guttas brystkassekonkurranse. Skjermdump: TV2
Eli Kari angret på at hun sa ja til å være dommer i guttas brystkassekonkurranse. Skjermdump: TV2 Vis mer

Til tross for hva den den livsbejaende heltemusikken insisterer på, så skjer det absolutt ingenting når kyrne slippes ut.

Sånn sett er det i det minste on brand med resten av episoden.

«Det e så viktigt at dei ikkje forvilla seg rundt alle veia at ein kan klare å styr dei litt,» sier Eli Kari. Det er uvisst om hun snakker om kalvene eller deltagerne.

Så kommer lamaene og vil være med på moroa og musikken kan fortelle oss at dette er helt spinnvilt dramatisk. John Arne forviller seg inn i et hjørne, kuene blir skremt, og en av dem prøver å stikke av over steinene og tryner.

Godt de voksne omsider har kommet, da. Skjermdump: TV2
Godt de voksne omsider har kommet, da. Skjermdump: TV2 Vis mer

Ida, Anniken og Öde diskuterer hvem som kommer til å bli storbonde. Solkongen fra Uranienborg betror at han ikke hadde takket nei til å få tilgang til storbondeleiligheten.

«Det kunne jo faktisk vært ganske fantastisk å bli en slags Winston Churchill.»

Ja, hvem har ikke drømt om å se ut som et forvokst, sigartyggende spedbarn med bowlerhatt, et ukontrollert alkoholproblem og påfallende lite kvaler over å la millioner av undersåtter sulte ihjel i de britiske koloniene. Skjermdump: TV2
Ja, hvem har ikke drømt om å se ut som et forvokst, sigartyggende spedbarn med bowlerhatt, et ukontrollert alkoholproblem og påfallende lite kvaler over å la millioner av undersåtter sulte ihjel i de britiske koloniene. Skjermdump: TV2 Vis mer

Anniken stemmer for at Öde skal melde seg som storbonde.

«Ok, da kan du foreslå meg,» sier den ydmyke faraoen fra Frogner.

Signy vanner blomster og drømmer også om å bli storbonde første uka. Hun har tross alt vært leder i Elle. Eller som hun sier, «Jeg er ikke så sikker på at man må ha så mye bondekompetanse for å være leder.»

CUT TO: Signy vræler. «Jeg tømte hele vannflaska oppi skoen!»

Her var det mye.

Jeg vet ikke hva som er mest bekymringsverdig: De faktiske omstendighetene som fører til at Signy Fardal presterer å vanne sin egen fot, at en av mediebransjens mektigste kaller en vannkanne for flaske, eller at en av mote-Norges mektigste kaller en støvel for en sko. Skjermdump: TV2
Jeg vet ikke hva som er mest bekymringsverdig: De faktiske omstendighetene som fører til at Signy Fardal presterer å vanne sin egen fot, at en av mediebransjens mektigste kaller en vannkanne for flaske, eller at en av mote-Norges mektigste kaller en støvel for en sko. Skjermdump: TV2 Vis mer

Jeg har skikkelig lyst til at en av dere skal bli storbonde,» sier Kine mens hun snurer håndtaket på en kvern rundt og rundt.

«NEEEISÅKOSELIGHHH!» roper Eli Kari.

«Jeg kunne tenke meg å vært det,» svarer John Arne.

«jah,» svarer de andre med små bokstaver og prøver å konsentrere seg om kverna igjen.

Kine skal til å si noe, men det gryende lederemnet fra Ålesund er ikke ferdig, og avbryter.

«Og det er litt fordi ... Jeg har jobba mye med lag. (Ja, ikke sant, jatter Eli Kari og Kine høflig med) Jeg jobber hardt sjøl. (Ja) Godt humør.»

Sånn. Nå er han ferdig.

Når du ikke har hjerte til å si at du egentlig mente de to andre. Skjermdump: TV2
Når du ikke har hjerte til å si at du egentlig mente de to andre. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Om jeg er best egna storbonden? Jeg mener jo at jeg er det,» forklarer han til kamera etterpå. «Det er jo en morsom gjeng. Å være leder for dem hadde vært moro det, og tatt litt tak og fått de til å jobbe litt.»

Han befinner seg et sted på dialektaksen mellom Lars Sponheim og Max Mekker nå.

Etter reklamen er det samling rundt langbordet. Noen har flettet håret til Viking-Lasse i en flette. Jeg sier ikke at det er John Arne, men jeg sier ikke at det ikke er det heller.

Når du lufter tungen. Skjermdump: TV2
Når du lufter tungen. Skjermdump: TV2 Vis mer

Kandidatene begynner sine valgkamptaler.

«Jeg kan gjerne starte,» sier John Arne. «Jeg har gjerne lyst å være storbonde. Og det har litt med de verdiene jeg står for som person. Også er jeg ekstremt godt opptatt av godt humør.»

Han skal til å fortsette med å si «Og å kødde...» men blir avbrutt og jeg kommer aldri til å tilgi deg for at du ikke lot ham fullføre den setningen der, Signy.

«Det ga meg egentlig et veldig godt clue til å fortsette for å selge inn meg sjøl,» sier hun.

Det er litt uklart hvilket clue hun sikter til som sitt cue for å stjele samtalen, men kanskje hun bare ville vise at det ikke bare er tidligere fotballspillere her som representerer sunnmørsdialekter i diaspora. Uansett, John Arne gir «villig» fra seg ordet til Signy.

Når du er ekstremt godt opptatt av godt humør. Skjermdump: TV2
Når du er ekstremt godt opptatt av godt humør. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Jeg har jo lang ledererfaring, det kan jeg jo skryte av da,» sier Signy også ler hun, for det er jo greit at i det minste én person rundt bordet gjør det.

«No e det jo veldig forskjell på storbonderolle og det å lede et motemagasin. Samtidig e det jo no med ledelse.»

Ja, det er jo noe med ledelse, Signy. Det er jo det.

«Det er jo et fag! Jeg er ikke så god med hverken melke og sånne ting, men tenker jeg kan hvert fall bidra med en slags organisatorrolle.»

Eli Kari er nervøs. Hun forteller til kamera at det er fantastisk fine kandidater. Som har holdt fantastisk flotte appeller for sitt kandidatur. Hun sier det ikke høyt, men jeg ser på henne at hun faktisk holder det poenget til Signy om ikke å være så god med hverken melke og sånne ting helt der oppe med Kennedys «Ich bin ein Berliner»-tale.

Sir Winston Nerdrum sier ingenting. Sannsynligvis tenker han på hvor besviken han er over at Anniken tydeligvis har glemt å nominere ham.

Jeg som matet deg blomster og alt. Skjermdump: TV2
Jeg som matet deg blomster og alt. Skjermdump: TV2 Vis mer

Så melder Eli Kari seg.

«Gøy!» roper Signy, og det er ingen grunn til å tro at hun ikke mener det.

«Min styrke er at jeg ser kvar og ein, i tillegg er eg opvaksen på gard, også trur eg eg e ein litt sånn mild type og morsaktig person.»

Ok, Eli Kari, you had me at da du rakk opp hånden.

Et lite øyeblikk tipper hodet til Öde forover. For av og til er det rett og slett bare for samtidsaktig å bruke nakkemusklene til å holde hodet sitt oppe.

Finnes det egentlig noe mer banalt enn tyngdekraft?

«Men e det oss tre?» sier Signy i et forsøk på å strupe nominasjonsprosessen før det blir pinlig for henne, og jeg kan banne på at hun slo over på svensk et øyeblikk der.

Med Sporsem og Riise fra Ålesund, Fardal fra Sogndal og Eli Kari fra Leikanger tror jeg vi trygt kan si at nordvestlandet ikke har vært mer representin’ på TV2 siden «Julefergå» i desember 1995. De prøver seg på omtrent like mange aksenter også. Skjermdump: TV2
Med Sporsem og Riise fra Ålesund, Fardal fra Sogndal og Eli Kari fra Leikanger tror jeg vi trygt kan si at nordvestlandet ikke har vært mer representin’ på TV2 siden «Julefergå» i desember 1995. De prøver seg på omtrent like mange aksenter også. Skjermdump: TV2 Vis mer

De stemmer.

Signy får én stemme.

«Jeg tenker litt sånn etterpå at jeg var litt dårlig på strategi,» ler hun.

Ikke plag deg selv med det, Signy! Strategi er tross alt ikke en egenskap man trenger hvis man skal bidra med en slags organisatorrolle!

John Arne får fire stemmer. Før han rekker å telle på fingrene om det betyr at han har vunnet, vinner Eli Kari i et valgskred.

STOP THE COUNT. Skjermdump: TV2
STOP THE COUNT. Skjermdump: TV2 Vis mer

«Hun er en sprudlende, positiv dame. Eneste er at hun er litt for positiv. Hun er litt for snill,» sier mister-jeg-er-ekstremt-opptatt-av-godt-humør.

Så er Tiril Sjåstad Christiansen ute og triller sykkelen for sitt faste tredvesekunders innhopp post-storbondevalg, hvis eneste formål er å minne seerne på at dette programmet faktisk har en programleder.

«Her sitter dere?» smiler hun overrasket, og jeg nekter å tro at hun ikke visste det på forhånd.

Beste Tiril: Tiril er sjarmerende og flink. Men er hun for sjarmerende og flink? Skjermdump: TV2
Beste Tiril: Tiril er sjarmerende og flink. Men er hun for sjarmerende og flink? Skjermdump: TV2 Vis mer

Hun spiller overrasket over at Eli Kari ble valg til storbonde, og jeg er fristet til å foreslå at hun ikke bør bli politisk rikssynser. Men samtidig: Er det én ting den siste uken har lært oss, så er det at en av de viktigste skillsa for å lykkes som rikssynser i dag, er evnen til å la seg overraske av ting som absolutt ALLE som har fulgt med med et halvt øye, kunne se komme på mils avstand.

«Mentor kommer om ikke så altfor lenge,» sier Tiril. «Også sees vi om ikke så altfor lenge.»

Jeg håper «ikke så altfor lenge» ikke er så altfor lenge til, for de tjuefem minuttene vi har fått til nå har – i likhet med denne recappen – allerede vart altfor lenge.

Eli K velger med seg Espen og Kine og flytter inn i storbondestuen. «Nei, sjå her!» roper Eli. «Skinnstola! Symaskin! Kamferdrops!»

Eli er så glad for at Espen og Kine sa ja til å være med.

I det hele tatt er hun ganske glad.

Signy skviser melk ut av en ku som om det var redaksjonelt innhold om sommerfesten til hennes eget motemediehus.

Så sparker kuen Signy som om hun var en trainee i mediebransjen uten fast kontrakt eller stillingsvern.

Og så kommer lamaene. En av dem spytter på Signy!

«Jeg skal spytte på deg, jeg,» sier Signy til lamaen. Så spytter lamaen på henne en gang til.

Det er mulig ni måneder uten annen kulturell input enn «Maskorama» og meisebollene på balkongen har senket guarden min til det ikke-eksisterende, men hvis det er dette som er content i 2021, så er jeg fakan meg om bord. John Arne Riise som mancrusher på en statist fra «Vikings» og en gøggeduell mellom Signy Fardal og en lama er faktisk akkurat det jeg trenger nå. Skjermdump: TV2
Det er mulig ni måneder uten annen kulturell input enn «Maskorama» og meisebollene på balkongen har senket guarden min til det ikke-eksisterende, men hvis det er dette som er content i 2021, så er jeg fakan meg om bord. John Arne Riise som mancrusher på en statist fra «Vikings» og en gøggeduell mellom Signy Fardal og en lama er faktisk akkurat det jeg trenger nå. Skjermdump: TV2 Vis mer

Og det ble kveld og det ble natt den første dag på Farmen Kjendis.

Viking-Lasse legger seg i sengen, og John Arne gjør veldig mye ut av hvor lite han gjør ut av at han planlegger å sove på kjøkkengulvet siden det ikke er plass til ham i sengen.

Thomas Felberg dukker opp i et bilde for å minne oss på at han også er her.

Og du (jeg) trodde kanskje episoden var over nå, men da tar du (jeg) skammelig feil. For å omskrive Churchill: Aldri har en så kort episode der så lite skjer virket så lang.

Morgenen etter mater de grisene. Så kommer mentor.

Og han har tatt med seg både kona og sagen sin! Skjermdump: TV2
Og han har tatt med seg både kona og sagen sin! Skjermdump: TV2 Vis mer

Storbonde Eli Kari presenteres for ukesoppdraget. Bygge båtrenne så båten slipper å få flere hull (smart, men hva skal de bruke den første tidelen av programmet på da, da?), stoppe ut en fasan, bake lavendelbrød, sy en kjole og varte opp gjestene med en nymotens charlestondans når gårdeier Antons gode amerikanske venner kommer på besøk.

Typisk gårdsting man syslet med for hundre år siden!

Jo, også skal de destillere parfyme .

«Oi!» sier Eli Kari, og jeg er litt usikker på om hun bare er god til å spille med, eller om hun faktisk tror de har fått besøk av en nabo fra 1921.

Mood. Skjermdump: TV2
Mood. Skjermdump: TV2 Vis mer

Gjengen går i gang med oppgavene. Öde vil stoppe ut fuglen, så klart. John Arne sager over en busk. Signy kapper lavendel.

Nede ved kaia mener John Arne at Lasse og han er lederne. Han har bare glemt å fortelle de andre det.

Så dukker Espen opp og selv om det ikke var en del av ukesoppdraget får vi en dramatisering av ordtaket «jo flere realitykjendiser, jo mere surr».

John Arne går og setter seg. «Espen er en fin fyr, men han irriterer meg.»

Når du er lederen for byggeteamet bak båttrakten, eller hva de nå kalte den. Skjermdump: TV2
Når du er lederen for byggeteamet bak båttrakten, eller hva de nå kalte den. Skjermdump: TV2 Vis mer

John Arne er usikker på om Espen skjønner at han er irritert, så han vandrer vekk under påskudd av å måtte lufte seg og og går rett til smia og begynner å dælje løs med slegge på en stakkars metallbit, sånn at det ikke skal være noen tvil lenger.

Espen kommer for å sondere terrenget, men blir ganske blankt avvist.

Smi og vær glad. Skjermdump: TV2
Smi og vær glad. Skjermdump: TV2 Vis mer

Og her er det verdt å stoppe litt og bidra med litt kontekst, siden programmet velger ikke å gjøre det. For det er lett å tenke at John Arne er ganske barnslig nå. Men la oss ikke gå i samme felle som ham og tenke at Farmen Kjendis er stedet der balanserte fremstillinger får gresse lykkelig, snarere enn å bli spyttet i trynet av et hissig kameldyr.

Espen og John Arne har nemlig en seksten år lang forhistorie, som startet i kjølvannet av John Arnes famøse SMS-raptus i 2005. Som, la oss være ærlige, var ganske nørd. Den gjorde ham også til fritt vilt (noe han strengt tatt har vært siden) både i media og blant landets moromenn, ikke minst Espen Thoresen, som fra en festivalscene samme år delte ut Riises telefonnummer til publikum med oppfordring om å sende ham SMS. Noe de gjorde. (Om denne raske gjenfortellingen får deg til å tenke «gi meg ALLE detaljene!», sjekk ut episode 2 av Linnéa Myhres podcast «Gi meg alle detaljene» for alle detaljene.)

Thoresen uttaler i VG i dag at han tok opp hendelsen med Riise under oppholdet for å skvære opp da kameraene var skrudd av, men opplevde å ikke få gjennomslag. «Han var ikke villig til å legge det bak seg, og han var aggressiv mot meg. Han turte ikke konfrontere meg om hvorfor han var aggressiv. Han bare var det, og gikk bak ryggen min og snakket.» Kjipern :/

Da var det enda godt at Thoresen ikke mente beklagelsen oppriktig, for han kan også fortelle at han ikke angret på ekte, «og ville gjort det samme igjen».

Og før du tenker at det å offentliggjøre privat informasjon om andre og oppfordre til å sende SMS høres litt drøyt ut, så er det verdt å huske på at det ikke er trakassering når det er en komiker som gjør det. Da er det satire.

«Jeg ønsker han ikke vondt, og tenker ikke så mye på det. Det er en bagatell for meg i dag,» sier Thoresen til VG.

Og hvis ikke dét er en fin trøst for John Arne, så vet ikke jeg.

Uansett. Espen rusler sin kos vekk fra smia mens han lurer på hvilket helsprøe etternavn han skal få seg i navneregisteret denne gangen.

Maadaværralovaadoxelittiblant, kanskje? Skjermdump: TV2
Maadaværralovaadoxelittiblant, kanskje? Skjermdump: TV2 Vis mer

Ute på trammen følger sjefsutstopper Öde med på at Terje prøver å røske og klippe rundt i innvollene ut av den stakkars fasanen. Det går ikke dritbra, men det går først og fremst ut over fuglens verdighet.

Tarmen Kjendis. Skjermdump: TV2
Tarmen Kjendis. Skjermdump: TV2 Vis mer

I mellomtiden har John Arne tatt seg en lur og er tilbake, blid som en lerke. Han joiner Viking-Lasse i å le og peke på Öde og Terje.

Haha, de klarer ikke basic fugletaksidermi, engang! Skjermdump: TV2
Haha, de klarer ikke basic fugletaksidermi, engang! Skjermdump: TV2 Vis mer

Så er det kveld, og Terje underholder gjengen med å bruke fasanen som en hånddukke.

Om tusener av år, når breiflabber, kyr og fasaner har utviklet en felles sivilisasjon og stiller menneskeheten til ansvar for hva enn det er vi har drevet med de siste millenniene, kommer denne episoden av Farmen Kjendis til å være et av aktoratets viktigste trumfkort. Den kommer også til å være forsvarets, som kommer til å bruke den for det den er verdt til å be om frifinnelse pga utilregnelighet. Skjermdump: TV2
Om tusener av år, når breiflabber, kyr og fasaner har utviklet en felles sivilisasjon og stiller menneskeheten til ansvar for hva enn det er vi har drevet med de siste millenniene, kommer denne episoden av Farmen Kjendis til å være et av aktoratets viktigste trumfkort. Den kommer også til å være forsvarets, som kommer til å bruke den for det den er verdt til å be om frifinnelse pga utilregnelighet. Skjermdump: TV2 Vis mer

Det banker på døren. Eli Kari tar på seg vettekjolen sin i tilfelle det er vetter, og går for å åpne.

Jeg gjorde et googlesøk for å dobbeltsjekke og innser at dette ikke ser ut som vettedraktene fra OL på Lillehammer i det hele tatt. Men orker ikke skrive om. Vettapokker lenger, jeg. Klem? Skjermdump: TV2
Jeg gjorde et googlesøk for å dobbeltsjekke og innser at dette ikke ser ut som vettedraktene fra OL på Lillehammer i det hele tatt. Men orker ikke skrive om. Vettapokker lenger, jeg. Klem? Skjermdump: TV2 Vis mer

Men før vi får se annet enn at hva enn som banket på døren blir opplyst av en lysmann som er på hugget med dimmeknappen, er episoden over.

Gisp! Det er lyssatt! Skjermdump: TV2
Gisp! Det er lyssatt! Skjermdump: TV2 Vis mer

Makan.

Årets første Farmen-episode rundes av med en promo for web-spinoffen Torpet, som jeg aldri har sett, men som på meg virker å være et Beckett-aktig surrealistisk teater der Linni Meister, Mira Craig og Charter «Svein» Østvik hvert eneste år kjemper en evig, sisyfosisk kamp om å komme seg inn på selve kjendisfarmen. Og i en ekstra plottvist inneholder promoen her mer drama enn hele episoden til sammen.

LINNI: Han sa ikke sikkert han ville komme. MIRA: Og hvis han ikkke kommer? LINNI: Vi kommer tilbake i morgen. MIRA: og så i overmorgen. Og så videre. Skjermdump: TV2
LINNI: Han sa ikke sikkert han ville komme. MIRA: Og hvis han ikkke kommer? LINNI: Vi kommer tilbake i morgen. MIRA: og så i overmorgen. Og så videre. Skjermdump: TV2 Vis mer

Og det er kanskje sånn det skal være «i disse koronatider», som jeg ikke pleier å si. Det er muligens ikke tilfeldig at det var i 1921 at mannen som lærte oss at alt er relativt, fikk Nobelprisen. For tiden har blitt elastisk, og virkeligheten likeså. Minutter kjennes som timer og hundre år som snøfnugg. Og sannheten blir liggende igjen et sted på klipperomsgulvet.

Om ikke annet, så er «Farmen Kjendis», denne endeløse strømmen av ikke-hendelser og falske lovnader om forløsninger som aldri kommer – en stillstand løsrevet all kontekst og etterfulgt av nok et rykk-tilbake-til-start-kort der vi alle sveives rundt i en evig, «Groundhog Day’sk» kvern – i det minste sykt samtidsaktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer