Aksel (11) blir Egon

Aksel Storen Aschjem fikk rollen som den unge Egon Olsen i tv-serien om Olsenbanden som barn: - De syntes jeg var den flinkeste, rett og slett.

Som sin rollefigur, plages ikke Aksel av falsk beskjedenhet. Produsent Rune Trondsen sier da også at han ble valgt ut fordi han har naturlige forutsetninger for å spille lederen for Olsenbanden.

- Hvilke forutsetninger, da, Aksel?

- Vel, når jeg har fire småsøsken hjemme, som gjør det jeg ber dem gjøre, så utnytter jeg det.

Ti timer tv

Og hjemme, det er Trøgstad, en bygd øst for Oslo. Aksel skulle ha begynt i sjuende klasse i august. Hvis det ikke var for at han må spille Egon i tre uker til.

Til sammen 60 dager skal han og resten av den unge skuespillerstaben arbeide før den ti timer lange serien, som skal gå som julekalender på TV2, er ferdig.

4500 barn meldte sin interesse for å bli med, 700 ble vurdert og nå er de ti som får de mest sentrale rollene valgt ut.

Ikke bare flaks

- Jeg trodde egentlig ikke at jeg hadde noen sjanse, at det bare var flaks da jeg ble tatt ut til audition. Men så ble det en audition til, så fikk jeg manus, jeg øvde så mye jeg bare kunne og så syntes de jeg var den flinkeste.

- Hva synes du om Egon?

- Han er bestemt og liker ikke å gjøre feil. Han blir innmari sur over fiaskoer og mener det aldri er hans skyld.

- Hva gleder du deg mest til?

- Sprengningene til Dynamitt-Harry.

Hele banden

For både Harry, Benny, Kjell og Valborg er med, jevnaldrende alle sammen.

Og Hermansen, seinere politiinspektør, og den rivaliserende småskurken Biffen, som terroriserer Kjell hver dag på skolen. Helt til den nye gutten i klassen, barnehjemsbarnet Egon Olsen, ankommer - velkledd, kjapp i hodet og alltid med en plan på lur.

Planen nå går ut på å redde barnehjemmets juletrefest etter at barnas julefond, én million kroner innelåst i et Frans Jäger-pengeskap, ble stjålet. Det viser seg at barnehjemmets bestyrere har brukt opp pengene til en tur jorda rundt.

- Hvordan tror du det blir å være tv-stjerne?

- Det er helt ekstremt at alle i Norge kommer til å se på meg. Men innmari morsomt også.

- Er dette starten på en skuespillerkarriere?

- Jeg har jo muligheten nå, men egentlig hadde jeg tenkt å bli kokk, sier Aksel Storen Aschjem - som selv fyller 12 år under innspillingen.

«Olsenbandens første kupp» skal lages i 24 episoder à 24 minutter og vises på TV2 i desember.