KRYSSPRESS: Å forsvare seg fra kritikk er en fulltidsjobb for liberale muslismer, mener forfatter Mina Bai.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
KRYSSPRESS: Å forsvare seg fra kritikk er en fulltidsjobb for liberale muslismer, mener forfatter Mina Bai.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Aksel Braanen Sterri motarbeider progressive krefter i islam

Liberale muslimer blir kritisert fra alle kanter.

Meninger

Aksel Brannen Sterri kritiserer Hadja Tajiks uttalelser om hennes tro i Kommentaren 04.08.

Han mener hennes kommentar om at dersom Gud ikke er enig med henne, er det Gud som må vike, er overdreven intellektualisert og individualisert.

Dermed tyr han til det samme, slitte argumentet om at religion må kunne utøves i fellesrom, og preker til en muslim om hvordan hennes religion bør være en del av hennes identitet. Sikkert som mange andre veldig religiøse muslimer han kjenner til.

Kanskje det er på tide å ønske Sterri velkommen til en ny tankegang innen Islam og gjøre ham kjent med progressive, liberale muslimer som fullt støtter sekularisme, og takker nei til en politisk islam som muslimbrødre, geistlige i Iran eller ISIS.

Slike kommentarer fra ateistiske nordmenn som ikke har skjønt noe av andres religioner enn det de religiøse lufter overalt, er skuffende og motarbeider liberale, progressive krefter innen islam. Tankene går til frasen «mer katolsk enn paven».

Dessverre viser Sterris uttalelse kampen til liberale muslimer i dag. De blir kritisert fra alle kanter. Fra ekstreme høyre hold blir de alltid sett på som fiende og muslim. Fra venstresiden blir de sett på som ikke muslim nok (Slik Sterri kan leses). Av ateister blir de sett på som tjenere av Gud og ikke noe annet. Og religiøse muslimer ser på dem som fiender med andre tolkning av islam enn de selv har. Det er en fulljobb tid.