Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mordene i Kongo»

Aksel Hennie brakk kragebeinet på jobb

Produsenten bak «Mordene i Kongo» mener filmsettet var godt nok sikret da Aksel Hennie ble skadet under innspilling.

NORSK DRAMA: «Mordene i Kongo» kommer på kino 26. oktober, og har Tobias Santelmann og Aksel Hennie i hovedrollene. Video: Nordisk Film Distribusjon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man gjør alt man makter for å unngå å utsette skuespillere for fare. Det gjorde vi også i dette tilfellet, men vi kan ikke sikre for alle tilfeldigheter, sier Christian Fredrik Martin, filmprodusent i Friland Film, som står bak filmen «Mordene i Kongo».

I går fortalte skuespiller Aksel Hennie til NRK at han brakk kragebeinet i en motorsykkelulykke på settet til storfilmen «Mordene i Kongo».

Produsenten mener filmsettet var godt nok sikret.

- Ja, helt klart. Man gjør risikoanalyser hele tiden, men tilfeldigheter kommer også inn i bildet. Aksel Hennie har trent på den sykkelen før, og er en dyktig motorsykkelfører, sier Martin til Dagbladet.

På grunn av ulykken ble resten av filminnspillingen utsatt med et halvt år. Selve rehabiliteringstida for Hennie var på seks uker, men siden de måtte legge en ny kabal for tilgjengeligheten til de som var involvert i prosjektet, ble filminnspillingen ytterligere utsatt.

- Det var en utfordring å holde kostnadene nede i en venteperiode, og det ble en forsikringssak, sier Martin.

Han vil derimot ikke kommentere hvordan ulykken påvirket økonomien.

Brukket fot og brannskade

Hennie er ikke den eneste norske skuespilleren som har skadet seg på jobb den siste tiden.

I januar fortalte Kristoffer Joner at han hadde brukket foten under innspillingen av filmen «Skjelvet», og måtte si fra seg rollen i TV 2-serien «Kielergata».

Jakob Oftebro fikk i mai brannskader i ansiktet etter en ulykke med en molotovcocktail, under innspillingen av TV-serien «Hamilton» i Sverige.

Knut Alfsen, leder av Norsk Skuespillerforbund, sier at skuespillere på generelt grunnlag ofte kan være redde for å være vanskelige, og derfor gjør ting under innspilling som de egentlig ikke er trygge på.

- Er norske filmsett godt nok sikret?

- Når det skjer ulykker er det fordi de ikke er godt nok sikret. Men det vanskelig å si om filmsett generelt sett ikke er sikret godt nok. Men mitt inntrykk er at skuespillere ofte gjør ting de ikke liker, fordi de er redde for å være vanskelige. Det er det viktig at arbeidsgiveren er oppmerksom på, sier Alfsen.

Alfsen er likevel tydelig på at de seriøse arbeidsgiverne er veldig opptatt av å forebygge ulykker, og tar dette ansvaret alvorlig.

Må selv sørge for forsikring

Torbjørn Urfjell, direktør i Virke Produsentforeningen, forteller at produksjonsteamene utvikler klare risikoanalyser for å unngå at ulykker skjer. Dersom ulykken likevel er ute, er produsenten som hovedregel ansvarlig for skuespillerens yrkesskadeerstatning.

- Når skuespillerne er midlertidig ansatt og mottar lønn, er produsenten ansvarlig for dette. Så er det også en gruppe skuespillere som er selvstendig næringsdrivende og fakturerer i stedet for å være lønnsmottaker. I disse tilfellene er det skuespillernes firma som er ansvarlig for yrkesskadeerstatning, sier han.

Han legger til at de fleste skuespillere i film- og TV-produksjoner er midlertidig ansatt, men at trenden er at flere vil være selvstendig næringsdrivende.

Da har de også i praksis selv ansvaret for sin egen forsikring, dersom de blir skadet på jobb.

Ulykkesforsikring

- Men hvis en skuespiller sier at han eller hun ønsker å være lønnsmottaker, og ikke selvstendig næringsdrivende som sender faktura, skal produsenter som er i Virke Produsentforeningen sørge for at de blir vanlige lønnsmottakere, sier Urfjell.

Ifølge Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund, er skuespillere som hovedregel midlertidige ansatte, når de spiller i filmer, TV-serier eller teaterstykker.

- Dermed skal de være dekket av en ulykkesforsikring som arbeidsgiver er pliktig til å tegne. Den vil dekke tapt arbeidsfortjeneste som følge av ulykken, sier han.

Hele Norges coronakart