Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aksel Hennie som Joshua French

Aksel Hennie ofret helsa for rollen som Joshua French

Siden Joshua French ble syk i fengselet, valgte Aksel Hennie å gå ned 15-16 kilo. Det fikk konsekvenser.

GIKK NED: Skuespiller Aksel Hennie valgte å ta drastiske grep i rollen som Joshua French. Foto: Stephen Butkus
GIKK NED: Skuespiller Aksel Hennie valgte å ta drastiske grep i rollen som Joshua French. Foto: Stephen Butkus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksel Hennie har flere ganger bygget kroppen både opp, og ned, for roller. I rollen som Joshua French i filmen «Mordene i Kongo», gikk han ned 15-16 kilo. Vektpila nådde 58 kilo.

Hennie har tidligere fortalt til Dagbladet Magasinet hvordan han da for alvor kjente vitaliteten forsvinne, og at egoismen overtok.

- Jeg ble en dårligere far, en dårligere partner, en dårligere venn. I tillegg følte jeg meg ekstremt lite mann. Å gå så mye ned i vekt treffer seksualdriften hardt. Du føler deg ikke sterk. Kroppen din har ikke «juices». Du er sjanseløs, sa Hennie.

I denne perioden ble Hennie fotografert av den norske fotografen Stephen Butkus, som for tiden er bosatt på Bali. De viser en mager Aksel Hennie.

Bildene ble først publisert på bloggen 730.

Foto: Stephen Butkus
Foto: Stephen Butkus Vis mer

Se flere bilder lenger nede i saken.

Gikk langt

Under pressedagen onsdag forrige uke fortalte Aksel Hennie at han i tillegg til slankingen, også tok botox i pannen og fjernet deler av tennene, for å få det mellomrommet mellom tennene som Joshua French har.

Han fortalte at han tok botox for å få et lavere hårfeste, og at han valgte å gå ned 15-16 kilo, fordi French ble syk på det tidspunktet. Vektnedgangen skal ha blitt gjennomført ved hjelp av klinisk ernæringsfysiolog.

Da Dagbladet snakket med Hennie på pressedagen for filmen onsdag i forrige uke, fortalte han at det er regissøren som har det endelige ordet om valg som tas i forberedelsene til filmen.

- Når du går så langt som du gjør denne gangen. Med botox, tenner, vektnedgang. Hvordan er du å jobbe med da?

- Det å lage film er et kollektivt arbeid. Jeg bringer det jeg kan til bordet, men det vil til syvende og sist være regissør Marius Holst som har det endelige ordet. Det er han man måler tanker og research opp mot, og det er hans film. Jeg har til gode å komme i en konflikt med en regissør når det gjelder grundighet i arbeidet, sier Aksel Hennie, til Dagbladet.

- Reduserer immunforsvaret

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og cand. scient i ernæring, forteller at når man går ned så mye som Hennie har gjort, i et raskt tempo, vil det få flere negative konsekvenser.

Foto: Stephen Butkus
Foto: Stephen Butkus Vis mer

- Hvis du går veldig fort ned i vekt betyr det at du inntar veldig få kalorier. Da er det tilnærmet umulig å få nok mineraler og vitaminer, uansett hvor sunt du spiser, sier Sundfør.

Hun legger til at når man får i seg veldig lite energi, sammenliknet med behovet man har, og også får lite vitaminer og mineraler, vil det redusere immunforsvaret ganske kraftig.

- Man er mye mer utsatt for en infeksjon, og i tillegg har man ikke så mye å gå på dersom man skulle bli syk. Det påvirker også seksualdrift, og man føler seg sliten, slapp og ukonsentrert, sier hun, og forklarer at når man går fort ned i vekt vil man også miste muskelmasse.

- Man kan også oppleve at man sover dårligere og blir mer irritabel. Det skjer også når vi undersøker folk som er på slankekurs, som er overvektige, sier hun.

Besøkte French i fengselet

For å ta rollen som Joshua French, satte Hennie som krav at han selv skulle snakke med ham. Derfor dro han til Kinshasa og besøkte French i fengselet.

Hennie besøkte French i en periode da prosessen med å få ham utlevert til Norge var i en kritisk gjennombruddsfase. Derfor ble arbeidet med filmen en hemmelighet fram til French landet på norsk jord 17. mai 2017.

Advokat Hans Marius Graasvold har tidligere uttalt til Dagbladet at verken han eller UD ønsket at Hennie skulle besøke French.

Graasvold sier til Dagbladet Magasinet at hele redningsaksjonen kunne brutt sammen hvis kongoleserne hadde oppdaget hvem skuespilleren egentlig var og hva som var årsaken til besøket.

Foto: Stephen Butkus
Foto: Stephen Butkus Vis mer

Det var også Arild Øyen, en svært rutinert diplomat med Afrika som spesialfelt, svært skeptisk til. Øyen var Utenriksdepartementets koordinator i Kongo fra 2015 til avtalen om hjemsendelse av den gjenlevende norske fangen var signert av president Joseph Kabila i mai 2017.

I et intervju i fagbladet Bistandsaktuelt i september i år betegner Arild Øyen filmopptakene i fengselet som «helt uansvarlig» i forhold til det pågående arbeidet med å få til et utleveringsavtale.

NORSK DRAMA: «Mordene i Kongo» kommer på kino 26. oktober, og har Tobias Santelmann og Aksel Hennie i hovedrollene. Video: Nordisk Film Distribusjon Vis mer
FOTO: Stephen Butkus
FOTO: Stephen Butkus Vis mer

Bladet betegner Øyen som «regelrett sint» når han snakker om filmen «Mordene i Kongo».

- Dette var en fase da alt måtte gå på skinner. Og så skulle de lage en film, kommenterer Øyen.

- Valgte å være kompromissløs

Til kritikken om at de var uansvarlige når de laget film mens utleveringsprosessen pågikk, sier Hennie at hele Kongo-saken er basert på uansvarlighet og en kompromissløshet.

- I møte med en slik kompromissløshet valgte jeg selv å være kompromissløs. Nå viser ettertida at jeg fikk rett i at de valgene jeg tok ikke har vært til skade for noen, sier Hennie, til Dagbladet.

- Hva hadde du tenkt dersom det ikke gikk så bra?

- I så fall hadde det vært et valg som jeg og det mennesket det gjaldt hadde tatt sammen. Den som ble berørt av dette arbeidet var French, og jeg hadde aldri møtt ham dersom han ikke ville møte meg. Jeg hadde aldri kommet inn i fengselet og prata med han i ei uke uten at han ville det selv, eller at det ikke ble lagt til rette for det, sier Hennie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!