KOMMENTARER

Aksen Berlin - Wien - Roma

En mellomeuropeisk akse mot innvandrere, mellom Berlin, Wien og Roma, vekker skremmende historiske minner før toppmøtet i EU i slutten av juni, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En ny og skummel akse av innvandringsmotstandere er i ferd med å dannes i EU. Dette skjer i kjølvannet av regjeringsskiftet i Italia. De nye makthaverne i Roma, med visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini fra Lega som «den sterke mannen», ryster EU ved å true med å bryte etterkrigstidas allianser og bygge et samarbeid med et skremmende historisk forbilde.

President Emmanuel Macron i Frankrike forsøkte i sitt møte med den italienske statsministeren, Giuseppe Conte, i Paris fredag å få Italia til å holde seg på den europeiske stien. Macron og Conte måtte plastre sårene etter den kraftige krangelen mellom Salvini og Macron om redningsskipet «Aquarius». Samtidig opplevde forbundskansler Angela Merkel i Tyskland et gryende opprør fra innenriksminister Horst Seehofer og Kristeligsosial Union (CSU), det bayerske søsterpartiet til hennes Kristeligdemokratisk Union (CDU).

Seehofer hadde onsdag besøk av statsminister Sebastian Kurz fra Østerrike i Berlin hvor de tok til orde for en «akse av frivillige land» som vil kjempe mot ulovlig innvandring. 14. oktober er det valg i delstaten Bayern, og Seehofer og CSU kan miste sitt reine flertall der på grunn av framgangen for det innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland (AfD). Konservative Kurz fra Østerrikes Folkeparti (ÖVP) regjerer sammen med Herbert Kickl og Frihetspartiet (FPÖ), innvandringsmotstandere på ytre høyre fløy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer