KOMMENTARER

Aksen Berlin - Wien - Roma

En mellomeuropeisk akse mot innvandrere, mellom Berlin, Wien og Roma, vekker skremmende historiske minner før toppmøtet i EU i slutten av juni, skriver Einar Hagvaag.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En ny og skummel akse av innvandringsmotstandere er i ferd med å dannes i EU. Dette skjer i kjølvannet av regjeringsskiftet i Italia. De nye makthaverne i Roma, med visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini fra Lega som «den sterke mannen», ryster EU ved å true med å bryte etterkrigstidas allianser og bygge et samarbeid med et skremmende historisk forbilde.

President Emmanuel Macron i Frankrike forsøkte i sitt møte med den italienske statsministeren, Giuseppe Conte, i Paris fredag å få Italia til å holde seg på den europeiske stien. Macron og Conte måtte plastre sårene etter den kraftige krangelen mellom Salvini og Macron om redningsskipet «Aquarius». Samtidig opplevde forbundskansler Angela Merkel i Tyskland et gryende opprør fra innenriksminister Horst Seehofer og Kristeligsosial Union (CSU), det bayerske søsterpartiet til hennes Kristeligdemokratisk Union (CDU).

Seehofer hadde onsdag besøk av statsminister Sebastian Kurz fra Østerrike i Berlin hvor de tok til orde for en «akse av frivillige land» som vil kjempe mot ulovlig innvandring. 14. oktober er det valg i delstaten Bayern, og Seehofer og CSU kan miste sitt reine flertall der på grunn av framgangen for det innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland (AfD). Konservative Kurz fra Østerrikes Folkeparti (ÖVP) regjerer sammen med Herbert Kickl og Frihetspartiet (FPÖ), innvandringsmotstandere på ytre høyre fløy.

Merkel satte umiddelbart foten ned for Seehofer. Han har forslått å stenge grensene for personer som har søkt asyl i andre land i EU. Forslaget kunne bli sprengstoff i EU, og Merkel vil ha felles løsninger i EU. Dermed var det søsterpartiet CSU og ikke Sosialdemokratene (SPD) som utløste den første krisa i den tre måneder gamle storkoalisjonen.

ALLIANSE: Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl og Italias innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini har dannet et allianse for å kjempe mot ulovlig innvandring. Foto: AFP PHOTO / AFP PHOTO AND APA / Austria OUT
ALLIANSE: Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl og Italias innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini har dannet et allianse for å kjempe mot ulovlig innvandring. Foto: AFP PHOTO / AFP PHOTO AND APA / Austria OUT Vis mer

Seehofer og Kurz har med seg Salvini i sin akse. Om en akse mellom Berlin, Wien og Roma sa Macron ganske skarpt mens han sto sammen med Conte: «Den har ikke brakt lykke i historien.» Han siktet til samarbeidet mellom nazister og fascister i Andre Verdenskrig.

Det er ikke statsminister Conte som styrer Italia. Han sitter klemt mellom to visestatsministre, Salvini fra Lega og Luigi Di Maio fra Femstjernersbevegelsen (M5S). Og det er Salvini som fører an, mens Di Maio er helt overkjørt. Salvini og Lega har regjeringserfaring og hjelp fra fagfolk på alle felt, mens Di Maio og M5S mangler alt dette og opptrer som amatører. Lega vet hva de vil, som å kaste ut en halv million ulovlige innvandrere, men kanskje ikke hvordan de skal få det til. M5S har ingen kjepphester som ikke koster mange penger eller krever langdryge reformer. M5S vant valget med 33 prosent av stemmene, men er overkjørt av Lega som fikk halvparten, nesten 18 prosent.

Da innenriksminister Salvini stengte havnene for «Aquarius» hadde han ikke myndighet til dette. Havnene ligger under samferdselsminister Danilo Tonielli fra M5S. M5S kunne være med på å lufte tanken om stengte havner for å presse Malta til å ta imot skipet. Men Kystvakta, som ligger under samferdselsministeren, hadde advart om at dette kunne være ulovlig, har det lekket ut. På en valgdag i flere byer i Italia ga Salvini en ugyldig ordre om å stenge havnene, langet ut mot Macron, som hadde kalt dette umenneskelig og kynisk, skapte krise med Frankrike, fikk den italienske finansministeren til å avlyse et møte med den franske og hjalp Lega til klar framgang i valget. Så måtte etterpå statsminister Conte, som er utpekt av M5S, først snakke med Macron på telefon og så møte ham i Paris for å dempe bølgene.

Salvini har aldri skjult sitt politiske vennskap med Viktor Orbán, den autoritære statsministeren i Ungarn. De står sammen i spørsmålet om innvandring. Der er også Polens ultrakonservative regjering med, sammen med Tsjekkia og Slovakia.

Så har det også åpnet seg et samarbeid mot innvandrere på et annet felt i EU, nemlig et forslag om å åpne en leir for avviste asylsøkere utenfor EU, i et land som ikke er for «tiltrekkende verken for flyktninger eller menneskesmuglere». Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen fra Venstre, har hatt samtaler med Kurz og statsminister Mark Rutte i Nederland om forslaget. Kurz og Østerrike har neste halvår presidentskapet i EU og vil nok sette dette på dagsorden. Men det kan by på rettslige hindre og koste dyrt.

Det lille som samler Italias nye regjering er fiendskap til EU og et ønske om å oppheve straffetiltakene mot Russland, men begge deler er nok til å ryste EU. Når det gjelder forholdet til Russland kan imidlertid Salvini og Di Maio avskrive støtte fra Polen. Likevel, en mellomeuropeisk akse med en kile inn i Tyskland og som fører Italia ut av den indre kjerna i EU, er farlig for maktbalansen i EU, som fra før er i endring fordi Storbritannia går ut.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer