GRATULERER putin med «sjampis»: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer Vis mer

Aksen Trump - Putin

Betyr valget av Donald Trump som USAs president at vi har fått en ny romanse i internasjonal politikk? Aksen Trump - Putin?

Meninger

Den russiske statsdumaen brøt ut i høylytt applaus da representantene møttes i formiddag. De applauderte for at Donald Trump var blitt USAs neste president. Klarere kunne ikke det offisielle Russland understreke hvor sterkt det avskyr de amerikanske politiske eliter, som har bragt sanksjoner, demokrati-krav, kritikk og annen faenskap over fedrelandet.

Selve bildet på denne eliten var Hillary Clinton, ikke minst fordi Putin beskyldte Clinton for å ha mobilisert russere til å demonstrere mot Putin i de store demonstrasjonene vinteren 2011 og 2012 på grunn av valgfusket i det russiske parlamentsvalget. Nå har USA fått et annet ansikt, mente man i dumaen, og bød på stående ovasjoner for en som ikke engang var til stede i salen.

President Vladimir Putin nøyde seg idag med å være den første utenlandske statsleder som gratulerte Trump med seieren. Han sa i dag at han gjerne vil gjenopprette gode forbindelser med USA. Gjennom hele valgkampen har Putin unnlatt å si hvem han støttet, men nestlederen av Putins parti, Det forente Russland, Sergej Zheleznyjak, sier idag det som det offisielle Russland tenker.

- Folket er lei av kunstig konfrontasjon og globalisering gjennom tvang. Vi respekterer det amerikanske folkets valg og ser fram til å bygge et konstruktivt forhold med det nye amerikanske lederskapet i en likeverdig dialog og i samarbeid, sa han.

Putin var tidlig i å oppfatte Trump som en annerledes politiker. Allerede for et år siden sa han at Trump var en talentfull politiker. Trump svarte med å takke for komplimenten, og i en av presidentdebattene med Clinton i høst sa Trump at han hadde større respekt for Putin som en sterk leder enn sin egen president, Barack Obama.

Men det stoppet ikke der. Avisa Washington Post kunne i sommer fortelle at representanter for Trump har lånt penger til investeringer fra russiske oligarker som står nær Putin og regimet hans. Og det er mer. Trumps første valgkampsjef Paul Manafort var pr-mannen som bygde opp den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj, fra å være en utstøtt valgfusker i 2004, til å bli valgt til president i 2010. Janujkovitsj var mannen Putin støttet i det ukrainske dramaet, og forbindelsen var så påfallende at Manafort fikk sparken av Trump i sommer.

Så, under det republikanske partikonventet seinere på sommeren sørget Trumps folk for å fjerne kritikken av Russland for annekteringen av Krim og Russlands rolle i krigen i Øst-Ukraina fra partiets program. Å fjerne kritikken av Putins Russland var det Trumps folk var opptatt av da det gjeldt partiprogrammet.

Forholdet mellom Trump og Putin toppet seg da noen brøt seg inn i datanettverket til Det demokratiske partiet enda seinere på sommeren. Mistanken gikk til Russland, og Trump sa det ville være en god gjerning hvis russerne fant Clintons savnede e-poster. Det fikk demokratene til å rase, og si at Trump oppfordret en annen makt til datainnbrudd i et amerikansk politisk parti. Trump prøvde å vitse det bort, slik han ofte har gjort med sine mer drøye utspill. Seinere sa de ledende amerikanske etterretningsorganisasjonene at hackingen av det demokratiske partiet kunne spores tilbake til russisk etterretning.

Donald Trump har ennå ikke kommet med noen kritikk av Russlands rolle i verken Ukraina eller Syria, der russiske styrker slåss på de syriske regjeringsstyrkenes side, mot den USA-støttede alliansen som også slåss mot IS. Trump har sagt at han er mannen som kan gjøre avtaler med Putin. Hva det betyr, er vanskelig å si, annet enn at det blir godt mottatt i den russiske hovedstaden.

I Russland er det uansett forhåpninger til at en president Trump vil avvikle sanksjonspolitikken mot Russland på grunn av Ukraina. Hvis han gjør det, bryter han en konsensus med EUs sterke leder Angela Merkel, som er den vestlige leder som klarest har frontet og formulert reaksjonene mot Russland på grunn av Ukraina. Hvis Trump avvikler sanksjonene mot Russland kan vi virkelig snakke om aksen Trump - Putin.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.