Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aksjekrig i Lotto-bygda

VERDAL (Dagbladet): Det er uro i Lotto-bygda «Verdal'n», ikke på grunn av svimlende millionbeløp i premiepotten, men svært omstridte transaksjoner i det grå aksjemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi kjører gjennom bygdas få og trange sentrumsgater. Det er ikke vanskelig å få øye på en tippekommisjonær. Man kan lett få inntrykk av at verdalingen bare er opptatt av tipping og spill, men vi vet nå at det også er en rekke bygdefolk som har satset sine sparepenger på aksjer.

Flere av dem har handlet gjennom tre lokale aksjeinvestorer, som de siste dagene er blitt beskyldt for å selge aksjer til overpris slik at kjøperne har tapt sparepenger. Plutselig er den vesle nord-trønderske kommunen, kjent for stor tippelykke og en premiert Lotto-reklame, sentrum for en bitter aksjestrid.

- DE ER MODIGEhvis de tør gå ut, sier en av verdalingene som har tapt penger på aksjehandelen. Han vil være anonym, fordi han ennå er i dialog med investorene.

Utsagnet er ikke ment som en trussel, men som en beskrivelse av hva denne striden er i ferd med å gjøre med det vesle bygdesamfunnet.

- Dette er folk vi har stolt på fordi vi kjenner dem. De har jo gått rundt og vært verdensmestre med flotte biler, mange eiendommer og hytter både her og der.

Mannen forteller at han ble oppsøkt av en av de lokale aksjeinvestorene i februar i fjor. Han fikk fortalt at det var stor rift om aksjene i selskapet Ruud & Rye, så han måtte bestemme seg fort.

- Det ble sagt at aksjene var sikre som banken. Jeg var garantert avkastning på minst det tredobbelte i løpet av tre måneder, forteller verdalingen, som kjøpte 2000 aksjer pålydende 50 kroner. I dag er verdien 11 kroner, hvis noen vil kjøpe.

Flere måneder seinere, i fjor høst, begynte verdalingen å etterlyse aksjene, men han kunne ikke se noe sted at han hadde aksjer i Ruud & Rye. Han ringte de lokale aksjeinvestorene og sa at hvis han ikke hadde aksjer i selskapet, så ville han iallfall ikke ha dem nå.

- Jeg troppet opp på kontoret deres, men da hadde de akkurat innløst aksjene. Dette var i slutten av november, nesten ett år etter at jeg hadde sagt ja til aksjekjøpet, sier mannen.

Han er tydelig sint og fortvilet.

- Hvis dette er lov, er det snart bare å ta med seg revolver og gå ut for å få tak i penger. Da blir det helt lovløst, sier verdalingen, som tok opp lån for å kjøpe de omstridte aksjene.

DE TRE UTSKJELTE aksjeinvestorene Frode Røvik, Jan Erik Olsen og Kjell Ribe holder til i et forretningsbygg helt i enden av Verdals hovedgate. Store reklameskilt for frisørsalongen Corner og Dulles Trafikkskole tar det meste av oppmerksomheten. Nord-Trøndelag Assuranse, hvor alle tre jobber, er bare synlig på små reklamestreamers i noen vinduer i andre etasje.

Inne i lokalene finner vi en tom skranke, som assuransefirmaet deler med Verdal Fjellstyre.

- Dette har utviklet seg til en sak som ikke passer i media, hører vi en stemme si fra et av kontorene, mens vi blar i det privatøkonomiske magasinet «INVESTOR», som ligger framme på bordet.

Kort tid etter kommer mannen som snakket i telefonen. Det er en av de tre utskjelte, investoren Jan Erik Olsen. Han er veldig lite villig til å snakke, og han vil absolutt ikke bli avbildet.

- Jeg opplever det som har skjedd som veldig trasig. Det begynner å ta på for familien. Verdal er jo ikke store plassen, sier Olsen.

Han er alvorlig, tenker seg om før han snakker. Selv om han ikke vil si så mye om selve saken, synes det klart at han tar avstand fra mange av beskyldningene.

PÅ TORGPLASSEN utenfor Domus sitter folk og nyter det fine høstværet. Striden rundt de lokale aksjepusherne er det store samtaleemnet.

- Alle snakker om dette. Det dreier seg jo om folk vi kjenner, sier Werner Strand, populært kalt «Pappa Thai» på grunn av sine mange utenlandsreiser. Han ler høyt når vi spør om verdalingen er lettlurt.

- Hvem er ikke lettlurt når det gjelder penger? Da blir du blind på begge øynene, flirer «Pappa Thai».

Han opplever det som at alle han snakker med er mer eller mindre sinte, og mener det ikke er god forretningsskikk å selge aksjer på denne måten.

- Det er tragisk for dem som har satset sparepengene sine, sier Werner Strand.

Han sitter ved siden av en annen verdaling, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, men som synes aksjekjøperne burde stilt seg dette enkle kontrollspørsmålet: Hvis dette er aksjer som vil stige så voldsomt, hvorfor vil de selge meg dem da?

DET ER KØforan Lotto-kassa hos Narvesen i Amfi-senteret, der en sydenbrun Rannveig Storhaug tar i mot kupongene. Men selv her er kundene opptatt av aksjestriden.

- Ja, det surrer og snakkes noe voldsomt, og jeg hadde stor pågang etter Dagens Næringsliv på lørdag.

Det var i den avisa saken første gang ble omtalt, men Rannveig fikk aldri lørdagsavisa, for alle de 39 eksemplarene som skulle distribueres til butikker og bensinstasjoner i Verdal var stjålet.

Rannveig Storhaug synes det virker risikabelt å handle med aksjer.

- Det er mye lurere å satse på Lotto!

LOTTO: Verdal er kjent fra en premiert Lotto-reklame, men nå snakkes det mest om aksjer foran kassa til Narvesen-funksjonær Rannveig Storhaug.