Aksjonsdemokratiet

Visse forutsetninger må være til stede for at «folket» vinner fram. Da hender det at makta bøyer av, skriver Stein Aabø.

Oslo PROTEST: Sterkt engasjement utenfor Stortinget i går mot helseregionenes stripping av lokalsykehusene. Foto: John T. Pedersen
Oslo PROTEST: Sterkt engasjement utenfor Stortinget i går mot helseregionenes stripping av lokalsykehusene. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gårsdagens demonstrasjon utenfor Stortinget var en kraftfull markering av motstand mot helseregionenes planer om å tukle med lokalsykehusene. Slike demonstrasjoner har vært prøvd før, med hell. De forutsetter bred folkelig støtte, folkevalgt harme, faglige argumenter, frykt, fjernsynsdekning, forenkling, forviklinger innad i regjeringen og forakt for den rene fornuft. Bokstavrimet i forrige setning er en oppskrift på en god aksjon. Så mange f-er må minst til for å rokke Jens Stoltenberg og sosialdemokratiet.

Når hans regjeringspartner Liv Signe Navarsete dessuten signerer et debattinnlegg i Dagbladet samme dag som aksjonen finner sted under tittelen «Sjukehus-Noreg brenn», blir saken satt ettertrykkelig på dagsorden. Og da lukter det reprise av tidligere Senterparti-opprør. Det aksjonistene ber om, er ikke all verden. De ber om at vedtak fattet i helseregioner om nedleggelse og flytting av nøkkelfunksjoner ved lokalsykehus skal utsettes til Stortinget har behandlet «Nasjonal helseplan». Den er ikke ferdig før neste år. Og med tanke på at stortingsbehandling tar tid, vil eksempelvis sykehuset i Kristiansund ha berget sin akuttfunksjon og fødeavdeling en god stund, hvis kravet blir innfridd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer