HASTVERK: Mennene som møttes i Eidsvollsbygningen i 1814 skrev en usedvanlig levedyktig grunnlov, til tross for at de hadde knapt med tid. 200 år etter er det på høy tid å modernisere Grunnloven og løfte menneskerettighetene inn i den. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HASTVERK: Mennene som møttes i Eidsvollsbygningen i 1814 skrev en usedvanlig levedyktig grunnlov, til tross for at de hadde knapt med tid. 200 år etter er det på høy tid å modernisere Grunnloven og løfte menneskerettighetene inn i den. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Akterutseilt grunnlov

Tiden er knapp. Stortinget må ikke surre vekk anledningen til å modernisere Grunnloven.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vår 200 år gamle Grunnlov er på viktige områder akterutseilt. Dette har Stortingets presidentskap innsett, og det er derfor fremmet en rekke forslag - som inneholder de grunnleggende menneskerettighetene - for å supplere Grunnloven.

Til tross for at Stortinget allerede har vedtatt en ny § 2 som slår fast at «Denne Grunnlov skal sikre Demokratiet, Retsstaten og Menneskerettighederne» er deler av Stortinget nå i villrede om de vil gjøre alvor av dette.

Det bør de ikke være. Og tiden er knapp. 17. mai bør dette være på plass, ellers blir ikke jubileet helt det samme. Men la oss ta det fra begynnelsen:

Levedyktig

Fortellingen om Grunnlovens tilblivelse har eventyrets skjær over seg. I en turbulent og dramatisk tid, med storpolitiske omveltninger i Europa - en tapt krig med tvungen avståelse til Sverige, blokade og krise - så nordmennene anledningen til å ta sin skjebne i egne hender.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn