BETRYGGENDE: Det virker betryggende og beroligende for folk å ha aktiv dødshjelp som et alternativ i ryggen. Foto: NTB Scanpix
BETRYGGENDE: Det virker betryggende og beroligende for folk å ha aktiv dødshjelp som et alternativ i ryggen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Aktiv dødshjelp

Aktiv dødshjelp er god sosial­demokratisk politikk, Hussaini!

Dagens forbud mot aktiv dødshjelp frarøver døende mennesker deres frie vilje.

Meninger

I helga var det landsmøte i AUF, og aktiv dødshjelp var som i 2016 en av de store sakene på dagsorden. Mani Hussaini, AUFs avtroppende leder, har gått ut i Vårt Land og bedt AUF si nei til aktiv dødshjelp.

Hussaini kalte aktiv dødshjelp «misforstått frihet». Det er Hussaini som har misforstått.

Jørgen Skogen
Jørgen Skogen Vis mer

Aktiv dødshjelp handler om friheten fra dogmatisk, overformyndende moral. Det er progressiv, sosialdemokratisk politikk. Man behøver ikke tenke særlig hardt for å komme på andre historiske saker der venstresiden har gått i bresjen for retten til å bestemme over eget liv.

Hussaini foreslår at de som ønsker aktiv dødshjelp «egentlig har behov for noen å dele tiden med», og kaller argumentet om frihet «oppkonstruert». Slik umyndiggjør han alle som tenker annerledes om hva verdighet i møte med døden innebærer.

Hussaini påsto i sitt innlegg at saken egentlig handler om friheten fra å føle seg som en byrde. I Oregon, der det er lovlig, oppgis derimot «tap av autonomi» og «tap av verdighet» av 90-95 prosent.

Hussaini går videre i å framstille aktiv dødshjelp som en motsetning mot høy livskvalitet mot livets slutt. Det er det ikke. Snarere tvert imot øker livskvaliteten for døende i land som har legalisert aktiv dødshjelp. Det virker betryggende og beroligende for folk å ha alternativet i ryggen.

Én ting i livet er sikkert: vi skal alle dø. Det burde åpenbart tilrettelegges slik at folk kan gå døden i møte med verdighet – på sine egne premisser – snarere enn at politikere lukker øyne og ører for problemet, og lister opp en rekke skrekkscenarier som årsak for å la være.

Aktiv dødshjelp styrker livskvaliteten og sikrer folks verdighet i møte med døden. Det er god progressiv, sosialdemokratisk politikk.