TILTALT: Nerdrum møter i Borgarting Lagmannsrett, tiltalt for grovt skattesvik. I dag var den første av i alt fem rettsdager. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TILTALT: Nerdrum møter i Borgarting Lagmannsrett, tiltalt for grovt skattesvik. I dag var den første av i alt fem rettsdager. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Aktoratet på tiltalebenken

Nerdrums forsvarere har langt flere gode svar enn aktoratet har presise og naglende spørsmål.

Kommentar

Det er kunstneren Odd Nerdrum som sitter på tiltalebenken, men egentlig er det nå aktoratet selv som må forsvare seg. Rettsrundene mot Odd Nerdrum teller nå seks, og det er lett for noen hver å miste oversikten. To behandlinger av sivilsaken, som nå er anket inn for Høyesterett, og fire runder i straffesaken — som er sendt tilbake til lagmannsretten etter at Høyesterett ganske oppsiktsvekkende opphevet fengselsdommen mot Nerdrum på to år og ti måneder. Høyesterett påpekte to vesentlige mangler ved dommen mot kunstneren — som aktoratet, ved konstituert statsadvokat Abjørg Lykkjen, må klargjøre overfor dommerne og de sakkyndige meddommerne i retten denne uka.

Det begynte ikke overbevisende i dag, for aktoratet virker så langt ikke innstilt på å justere sin sak i forhold til innvendingene fra Høyesterett. 

For det første: Høyesterett lurte på hvorfor retten ikke har tatt hensyn til at et beløp som aktor hevder er unndratt beskatning — 450.000 — rent faktisk er sjekket ut av saken. Skattemyndighetene har bekreftet at summen er beskattet i Norge. Likevel er summen med i tiltalen mot Nerdum også denne gangen.

For det andre: de omstridte 700 000 dollarene i en bankboks i Østerrike — som Nerdrum hevder er gått via et galleri i New York til beskatning av ham selv i Norge og på Island, har ikke aktoratet noen annen forklaring på. Annet enn at de kan stamme fra «skjult omsetning». Til tross for at Nerdrums forsvarere gjennom analyser av kontantstrømmen sterkt sannsynliggjør at det ikke er tilfelle. Heller ikke her virker det som aktoratet i denne rettsrunden sitter med nye kort på hånden.

Slik saken står nå har altså Nerdrums forsvarere langt flere gode svar enn aktoratet har presise og naglende spørsmål.

Når det er sagt er det ikke tilfeldigheter som har bragt Nerdrum inn i uføret. Å oppbevare millioner av kroner i en bankboks i flere år uten å si fra til skattemyndighetene er på ingen måte kurant regnskapsskikk, og hittil har ingen av dommerne vært i nærheten av å gi Nerdrum medhold i at han ikke trengte å skatte av pengene med en gang.

Men det er milevis fra dette og til at Nerdrum skal ha lurt unna 14 millioner i skatt. Påtalemyndighetene har bidratt til rotet. I dag påviste Nerdrums forsvarer at bokettersynet som tiltalen er basert på, har flere feil og mangler.

Hele sakframstillingen i retten er samlet i noe aktoratet betegnende nok kaller «Den store sorte permen». En ringperm med over 800 sider, som retten ustanselig blar fram og tilbake i mens tallene flyr gjennom lufta. En Kafka-scene god som noen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.