Aktuell som ny Bond-dame

Synnøve Macody Lund (38) er blant åtte kvinner som vurderes til en sentral rolle i den kommende James Bond-filmen. Tobarnsmoren fra Stord er tidligere kjent fra «Hodejegerne».

KAN BLI BOND-DAME: Synnøve Macody Lund blir vurdert til en rolle i den neste filmen om agent 007. Filmens manus omfatter en skandinav med en broket fortid som innleder et forhold med James Bond, spilt av Daniel Craig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KAN BLI BOND-DAME: Synnøve Macody Lund blir vurdert til en rolle i den neste filmen om agent 007. Filmens manus omfatter en skandinav med en broket fortid som innleder et forhold med James Bond, spilt av Daniel Craig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Produsentene av den neste Bond-filmen, den 24. i rekken, har tidligere bekreftet at de er på leiting etter en kvinne med typisk skandinavisk utseende til en av de sentrale rollene.

I dag kan Dagbladet avsløre at norske Synnøve Macody Lund (38), kjent fra «Hodejegerne», er blant skuespillerne som blir vurdert.

Dagbladet vet at tobarnsmoren fra Stord har vært i København og prøvefilmet scener for Bond-filmen. Hun skal være en av åtte skuespillere som deltar i en castingprosess med tanke på den spesifikke rollen.

Slike prosesser er underlagt strengt hemmelighold. Men det er på det rene at Bond-produsentene Barbara Broccoli og Michael G. Wilson er svært begeistret for «Hodejegerne», som ble nominert til britiske filmprisen BAFTA som beste fremmedspråklige i 2011.

Møtte Mendes Før det ble klart at Oscar-vinner Sam Mendes tok på seg regijobben, gikk de langt i å få mannen bak Nesbø-filmatiseringa, Morten Tyldum, til å forberede seg på å bli Bond-regissør.

Lund selv vil ikke bekrefte annet enn at hun har møtt filmens Mendes i filmstudioet Pinewoods utenfor London, kjent nettopp som åsted for innspillingen av de fleste Bond-filmene.

- Det var et stort øyeblikk for meg som filmentusiast, og jeg var ikke så rent lite nervøs. Bare å se innsiden av Pinewood Studios, med alle sine Bond-rekvisitter på utstilling, var fantastisk. Jeg måtte bekjempe en sterk trang til å ta fram mobilen og knipse bilder, sier hun.

Den svenske avisa Aftonbladet har tidligere skrevet at Disa Östrand (27), kjent fra Håkan Hellstrøm-filmen «Känn ingen sorg», og Ida Engvoll (28), som hadde en rolle mot Mikael Persbrandt og Linn Skåber i «Mig äger ingen», er blant de andre sju som har vært inne til prøvefilming.

Nærkontakt med Craig må trolig påregnes for den som får rollen. Ifølge nettstedet The Wrap inneholder manuset til den kommende filmen en «skandinav med en problematisk fortid» som fungerer som innleder et kort forhold til den hemmelige agenten.

Synnøve Macody Lund

• Født 1976
• Tidligere samboer med Christer Falck, to barn
• Filmanmelder i TV2, tidligere skribent i Filmmagasinet og Natt og Dag
• Debuterte som skuespiller i «Hodejegerne» i 2010.
• Regisserte dokumentaren om spillefilmen «Kon-Tiki»
• Spiller nå mot bl.a. Nicolai Cleve Broch og Lena Endre i dramaserien «Frikjent», som kommer på TV 2

Den kommende filmen har fortsatt ikke fått noen tittel, men følger opp den svært populære «Skyfall» fra 2012, blir den fjerde med Daniel Craig i hovedrollen, og skal etter planen være kinoklar neste år. Den svært prisbelønte britiske skuespilleren Chiwetel Ejiofor, som i år var Oscar-nominert for sin innsats i «12 Years a Slave», skal være ombord som den nye Bond-skurken, ifølge The Wrap.

Ikonisk rolle Helt siden Ursula Andress steg opp av vannet iført bikini i «Dr. No» i 1962, har «Bond-dama» vært en av filmindustriens mest ikoniske og ettertraktede roller.

Men Julie Ege (1943-2008) er den eneste norske skuespilleren som så langt har kunnet smykke seg med den, etter sin opptreden i «James Bond i hemmelig tjeneste» (1969). Til sammenlikning har en rekke svenske kvinner spilt i Bond-filmer - blant annet Maud Adams, den eneste skuespilleren som har vært Bond-dame to ganger.

Filmjournalist Morten Steingrimsen, en av Norges fremste James Bond-eksperter og redaktør for James Bond-magasinet, mener det er stort bare å bli vurdert til rollen som Bond-dame, og har stor tro på at Synnøve Macody Lund kunne gjort en minneverdig opptreden mot Craig.

- Synnøve har noe Bond-aktig ved seg, og det er lett å se for seg at hun kunne hatt en god dynamikk mot Craig og skapt en kompleks, interessant og annerledes Bond-pike, sier han.

- De seinere åra har det vært en klar tendens mot at Bonds kvinnelige motpart har vært noe mer enn et sexsymbol og blikkfang, og produsentene har prioritert gode skuespillere til rollen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer