Aktuelt drama

Avheroiserende historisk krigsdrama av europeisk format.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Alt er ødelagt, nedbrent, overgrodd, skjeletter av både mennesker og hester skimtes innimellom. Gresset vokser opp av tomme brystkasser, sprukne kranier sparkes fram fra det grønne. Det er fluer overalt.» Slik skildres et åsted for den svenske hærs inntog i Polen på begynnelsen av 17OO-tallet. Da ble «Den Store Nordiske krigen» utkjempet. Den startet for å bekjempe svenskene og Karl 12.’s sterke innflytelse rundt Østersjøen. Krigen endte i 1721 med at svenskene måtte avstå fra landene rundt Balkan og Karelen. I ettertid er den blitt sett på som det svenske imperiums fall, og Russlands endelige gjennombrudd som europeisk stormakt.

Fuglesang og hodeskaller

I åpningsscenen som sitatet ovenfor er hentet fra, ankommer to svenske majorer en gjengrodd slagmark. Den ene får en parykk klistret fast i skoen, og sparker borti et kranium der hodet løsner. Han undersøker kraniet, finner at eieren hadde løstenner, og forstår at det er skalpen til den sagnomsuste Kaptein Sparre. De fete fluene som surrer rundt kadavrene av dyr og mennesker, står i grell kontrast til den vakre forsommeren og fuglesangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer