Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aktuelt gjensyn

Gnistrende thriller med aktualiserte politiske omstendigheter.

FILM: Kan et multinasjonalt selskap «kjøpe» og plassere en marionettefigur som president i USA? I den nye versjonen er det ikke kommunister fra den kalde krigens epoke som er fiende, skurk eller trussel. Det er et globalt konsern som leverer varer og tjenester til militærvesenet. Nei, det heter ikke Halliburton, det bare virker sånn.

1962-versjonen, som Frank Sinatra både spilte hovedrollen i og eide rettighetene til, fikk til dels strålende kritikker i USA, men ble trukket tilbake to år etter. Ifølge folkloren hadde det sammenheng med attentatet på president John F. Kennedy. Mer nøkterne versjoner hevder at filmen var ute av sirkulasjon helt fram til 1988 på grunn av økonomiske uoverensstemmelser mellom Sinatra og United Artists.

Attentat

Opprinnelig handlet den om en amerikansk militærpatrulje som blir fanget og hjernevasket av kinesiske kommunister under Koreakrigen.

En av dem blir programmert til å utføre et attentat på en presidentkandidat.

I Demmes nye versjon blir soldatene tatt i et bakhold i Kuwait under USAs første Irak-krig. Øverstkommanderende, major Bennett Marco (Denzel Washington), blir slått bevisstløs og får hjernerystelse. Men sersjant Raymond Shaw (Liev Schreiber) redder Marcos menn ut av kattepinen. Bare to omkommer, og Shaw blir tildelt Kongressens æresmedalje.

Slik er forhistorien, tilsynelatende, idet filmen introduserer de to soldatene i nåtida. Major Marco sliter med opprivende drømmer om det som skjedde under bakholdet; et helt annerledes erindringsbilde begynner å presse seg foran den offisielle versjonen. Når han lufter sine mistanker, tror hans militære overordnede at han er paranoid, psykotisk eller offer for det såkalte golfkrigsyndromet.

Den medaljebehengte Shaw har derimot slått seg opp til en politisk karriere som Kongress-representant, sterkt tilskyndet av sin ambisiøse og dominerende mor, senator Eleanor Prentiss Shaw (Meryl Streep).

Nå vil hun at sønnen skal stille som visepresidentkandidat foran det nær forestående valget.

Landet trenger ham, må vite, i disse tider hvor USA er i krig på flere fronter og hvor terrorister truer overalt.

Grenseløs kynisme

Men Eleanor har enda større planer for sin sønn. Hun har nære forbindelser med selskapet Manchurian Global, som har oppdrag for U.S. Army.

I denne alliansen mellom storkapital, politikk og militærhemmeligheter kjenner kynismen ingen grenser.

Det å gjenskape filmklassikere møtes alltid med en ekstra dose skepsis. Her er det Sinatras arvinger som har produsert nyversjonen av John Frankenheimers film. Valget av en thrillerveteran som Jonathan Demme («Nattsvermeren») til å lage filmen har åpenbart vært vellykket; ideen om å fokusere så sterkt på den dagsaktuelle politiske situasjonen i USA likeså.

Det beste grepet kan likevel ha vært valget av skuespillere. Meryl Streep som Hillary Clinton-aktig New York-senator er som vanlig usedvanlig. Denzel Washington overbeviser også sterkt i gråsonen mellom det paranoide og klartenkte.

MOR OG SØNN: Liev Schreiber og Meryl Streep i Jonathan Demmes nyinnspilling av «The Manchurian Candidate».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media