<strong>FJERNES:</strong> Ole Torps debattprogram «Aktuelt» er historie. Foto: NRK
FJERNES: Ole Torps debattprogram «Aktuelt» er historie. Foto: NRK Vis mer

«Aktuelt» med Ole Torp tas av lufta

NRK bekrefter at programmet byttes ut med «et yngre konsept».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som Dagbladet tidligere har fortalt, har NRK-ledelsen i vinter vurdert å kutte «Aktuelt» med Ole Torp.

Debatt- og aktualitetsprogrammet går på NRK2, og blir beskrevet som et svært viktig program for den offentlige debatten av kjente journalister Dagbladet har snakket med. 

Bekrefta: «Aktuelt» tas av lufta Etter en lengre evalueringsfase er det nå klart at NRK har bestemt seg for å legge ned programmet ved utgangen av dette året for å dyrke fram «et yngre konsept».

- Jeg kan bekrefte at «Aktuelt» forsvinner ved årsskiftet. Men det er ikke for å spare penger. Det er viktig for meg å presisere at «Aktuelt» blir erstatta av et annet debattprogram, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Programmet Kalbakk sikter til skal ha en merkbart yngre målgruppe enn «Aktuelt» har idag. Nedleggelsen av «Aktuelt» er derfor ikke en del av NRK Nyheters pågående kuttrunder. 

Satser yngre
- Vi har jobba med å utvikle et nytt format for tv og nett som skal treffe yngre enn de tre debattprogrammene vi har idag. «Dagsnytt 18», «Debatten» og «Aktuelt» treffer alle temmelig likt, sier Kalbakk videre. 

- Har du fått noen reaksjoner fra Torp og redaksjonen hans?

- Jeg har nettopp informert om dette under et allmøte, og har ikke rukket å hente inn noen reaksjoner, sier Kalbakk.

NRKs økonomi har vært under press siden kulturminister Thorhild Widvey (H) skrudde igjen lisenskrana ifjor. Kalbakk gjentar at beslutningen om å ta bort «Aktuelt» ikke henger sammen med spareplanene i statskanalen.

- Vi har vurdert alle muligheter, men falt til slutt ned på at vi ikke skal kutte i vårt debatt-tilbud. Endringen vi gjør nå er kun for å prøve noe nytt og forsøke å nå en yngre målgruppe, sier Kalbakk.

Han har ellers lite detaljer om det nye debattprogrammet å formidle på nåværende tidspunkt.

- Vi er fortsatt tidlig i prosessen, sier han. 

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ba i fjor om 75 kr i lisensøkning per husstand. Widvey ga ham null. KrF og Venstre lykkes å forhandle lisensen opp 25 kr i året, men inflasjon og prisstigning tatt i betraktning blir realiteten en betydelig inntektsnedgang for Eriksen i 2015, som har varslet store kutt i NRKs drift

- Helt tragisk Journalistprofiler Dagbladet har vært i kontakt med tidligere har vært klare på betydningen «Aktuelt» har for den norske samfunnsdebatten. 

- Ole Torp og staben hans har skapt et nærmest ikonisk programkonsept ut av «Aktuelt», og det vil være dobbelt tragisk om det kuttes ut, har tidligere NRK-anker Christian Borch tidligere fortalt Dagbladet.

Også Oddvar Stenstrøm, kjent fra Holmgang på TV 2, har tidligere sagt at det vil være synd om Torp og «Aktuelt» forsvinner:

- Det er helt tragisk for den seriøse journalistikken om enda et debattprogram forsvinner. Da sitter NRK igjen med «Debatten» og «Dagsnytt 18» som debattarenaer, som ikke er godt nok. Som en statlig tv-stasjon burde de ha daglige debatter. Det går ikke an, sier Stenstrøm til Dagbladet.

Dagbladet har mandag forsøkt å komme i kontakt med Ole Torp, uten å lykkes. 

<strong>BEKREFTER:</strong> Per Arne Kalbakk sier «Aktuelt» fjernes fra nyttår ffor å gjøre plass til nyere konsepter. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BEKREFTER: Per Arne Kalbakk sier «Aktuelt» fjernes fra nyttår ffor å gjøre plass til nyere konsepter. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer