Akustisk soloperle

Tvers igjennom solid fra gitaristenes gitarist.

Les ukas musikkanmeldelser

CD: Han føyer seg inn i en etter hvert lang rekke av artister som velger å spille de aller fleste instrumentene selv på plate. Richard Thompson, forskjellige ting, med Debra Dobkin, perkusjon , står det enkelt og greit i coveret på denne plata.

Thompson er riktignok avbildet med en elgitar på fronten, men «Front Parlour Ballads» lanseres som hans første akustiske soloalbum siden 1981. Men den er altså bare nesten helt akustisk, spilt inn i hjemmestudioet i Los Angeles.

Og selv om han ikke spesifiserer hvilke instrumenter han spiller, hører vi ved siden av akustisk gitar både elgitar, bass, mandolin og trekkspill. Men mest hører vi en Thompson slik han ofte framstår live - seinest i sin fantastiske solokonsert i Oslo i 2001. Siden den gang har han bl.a. gitt ut, med band, «The Old Kit Bag», «Live From Austin, TX» (cd/dvd), cd- og dvd-prosjektet «1000 Years Of Popular Music», en fem cd-ers boks og filmmusikk. Nå var det på tide å plassere sangene i sentrum, uten fiksfakserier (med unntak av noen gitaroverdubs). Enkelt, til Thompson å være, men likevel imponerende rikt og fyldig.

Helt siden han startet Fairport Convention i 1967, gjennom duosamarbeidet med ekskona Linda Thompson og soloplatene, har Thompson hatt en trofast fanskare som er blitt musikalske venner for livet. Det skyldes ikke bare hans unike evner som låtskriver og hans karakteristiske stemme, men kanskje først og fremst hans eksepsjonelle gitarstil. Thompson velger ingen enkle løsninger og gjør ting med gitaren ingen andre gjør etter ham.

Stilmessig er han nærmere den britiske folksjangeren han dyrket som medlem av Fairport Convention enn på lenge. Hør bare på «Miss Patsy» og «The Boys On Mutton Street» , mens «My Soul, My Soul» er et rocka ytterpunkt på et ellers balladepreget album.

Plata er i salg fra 8. august.

PRODUKTIV: Richard Thompson er inne i en svært produktiv periode, med diverse prosjekter. «Front Parlour Ballads» startet med at han skulle teste ut noe nytt utstyr i sitt hjemmestudio - og er blitt en akustisk perle av et album.